neděle 22. prosince 2013

RC Recenze - Zrzavý Orm

Název originálu: Röde Orm
Série: ---

Autor: FRANS G. BENGTSSON

Počet stran: 524
Nakladatelství: Vyšehrad
Vydáno v ČR: 1985 (Odeon); nejnovější vydání 2013 (Vyšehrad)

GoodReads: 4.31 / 1,753 ratings

Dlouho, opravdu velmi dlouho jsem přemýšlela, jak tuhle recenzi napsat. Snažila jsem se utřepat myšlenky v hlavě a zkusit sesmolit něco, co má hlavu a patu. Ve výsledku mi došlo, že to nejde .. proto píšu, co mi přichází na mysl a budu se vám snažit vylíčit mé dojmy z této knihy, která není podobná ničemu, co jsem kdy četla..

Už jako malá holka jsem toužila plout na obrovské lodi, s přilbicí na hlavě, mečem v ruce a být tak neohrožená jako samo moře a oceán. Dobývat jednu zem za druhou a těšit se přízně ostatních mořských vlků. Jo, to byl můj dětský sen (mimo toho, že budu indiánem, pirátem a sériovým vrahem). Je až alarmující jak málo toho o vikinzích lidská společnost ví..


Tahle kniha vás provede typickým životem pořádných chlapů s bojovou sekerou a pořádnou chutí k pivu. Ano, k pivu. Jaký to skvostný nápoj. Už jen touhle láskou si dávní obyvatelé severu získají přízeň mnoha českých čtenářů. Protože Češi jdou s pivem ruku v ruce!

Společně s hlavním hrdinou Zrzavým Ormem navštívíme zákoutí Skandinávie, ale i východu. Ponoříme se do temného humoru, který byl vážně vtipný a celá kniha je doplněna o kresby Adolfa Borna. Normálně u čtení jsem měla pocit, jako bych byla v nějakém dobrodružství Macha a Šebestové.

Člověk by vůbec neřekl, že je to až tak staré. Tedy .. úplně poprvé tyto příběhy vyšly v roce 1941 a těší se jimi čtenáři různých generací dodnes.

Mi osobně se některé pasáže zdály slabší než jiné, ale přesto to dokázalo upoutat mou pozornost. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací, které byly podány celkem zábavnou formou. Zaručeně si z toho něco odnesete - od různých tradic po typické hlášky.

Jen vězte .. není viking jako viking..

A na závěr .. tahle knížka byla mým malým osobním splněným snem. Pomohla mi přenést se do doby, kdy se závodilo o to, kdo má méně končetin a jakým způsobem o ně přišel, kdo má delší vous či větší rohy. Náramně jsem si čtení užívala a rozhodně doporučuji každému, kdo má tento typ lidí byť jen trošičku rád!



Skvělé!

•••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk knihkupectví..
Knihu si můžete objednat ZDE

6 komentářů:

  1. To mi připomíná První a Druhou knihu vikinga Vika. Jedny z mých nejoblíbenějších knížek.:-)
    Ale vypadá to zajímavě.:-) A hlavně miluji takovéto obálky!:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super .. Hlavně .. je to jiné než všechno, co se teď píše! :3

      Vymazat
  2. Jo, připomíná mi to jenom jednu pohádku, na kterou bych se koukala pořád a pořád dokola- Jak vycvičit draka. (jo, nic jiného o této kultuře nevím) Jo! Ještě jsme se koukali, když jsme byli malí, na pohádku na německém satelitu, ale za boha si nevzpomenu, jak se jmenovala. :D :) Jsem vikingský negramota! Yahoo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vycvičit draka je naprosto luxusně boží a dokonalé! :3 Ať už je ta dvojka - oujéééé. Jsem trochu ulítlá na animáky! :oD

      Vikingský negramoto, koukej to napravit, protože jestli všechno, co o mořských vlcích víš pramení z jednoho animáku.. Nooo tvé znalosti jsou omračující! .oDDD

      Vymazat
  3. Tiež sa na knihu chystám, prednedávnom som ju ukoristila v antikvariáte. Teším sa na ňu o to viac, že sa páčila aj súčasníčke :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těš se, těš .. když už jí někdo "ukořistí", určitě takové téma má rád. Tudíž jsem přesvědčena, že se ti bude líbit! :o)

      Vymazat