pondělí 2. prosince 2013

RC Recenze - Ledová země (Hraničářův učeň #3)

Název originálu: The Icebound Land
Série: Hraničářův učeň (3. díl)

Autor: JOHN FLANAGAN

Počet stran: 285
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2008

GoodReads: 4.18 / 21,332 ratings

O čem byl první díl? .. Recenze


"Mám z důvěryhodného zdroje," pokračoval Halt téměř zvesela, "že dobrý král Duncan nesedí na trůně právoplatně. Slyšel jsem, že ve skutečnosti je prý synem opilého čističe záchodů. Taky se ještě šeptá, že je následkem obdivu jeho otce k jedné potulné hopsandě. Tak si vyberte. V obou případech je to sotva vhodný původ pro krále, že ano?"


Jedeme na sever..!
Po celkem dramatickém závěru předchozího dílu se v tomto příběhu neocitáme na pevné zemi, nýbrž na vratké a velmi houpavé dračí lodi. Kdo by to byl řekl, že skandijci se svým dupotem a dusotem dokážou tak obratně proplouvat jednou vlnou větší než byla ta druhá. Ano, vlny .. Ta část posádky, která tam je nepříliš dobrovolně, by se měla bát mořské nemoci. Přece jen nejsou zvyklí. A v tomto ročním období, kdy nastává čas bouřek není úplně bezpečné se v tomto úseku vod pohybovat.


"Tobě přeskočilo, Eraku," ušklíbl se. "Ten kluk je nebezpečnej asi tak jako myš. Jednou rukou bych ho přerazil na dvě půlky." 
Naznačil příslušný pohyb volnou rukou, kterou nesvíral Evanlyninu paži. 
Erak se na něj usmál. V tom úsměvu nebylo ani stopy po legraci. 
"Zabil by tě dřív, než bys k němu stačil vykročit," prohlásil.

Je štěstí, že to odnesl jen stěžeň než se stačili dostat na jakýsi mírový ostrov, kde mají v plánu přečkat bouřkový čas a loď zase spravit. A ti vězni jsou .. nikdo jiný než hraničář Will a jeho nová kamarádka Evanlyn. Pro případ, že by někdo zapomněl .. oni byli ti, kteří zmařili jednu část Morgarathova plánu. A také díky nim se podařilo vyhrát. A Teď míří do Skandie, země sněhu a zimy, aby byli prodáni do otroctví. Lákavá vyhlídka, nemyslíte? Willova povaha mu ale zakazuje všechno vzdát předem, musí je odtamtaď nějak dostat, zachránit je, nesmí zklamat. Musí se dostat zpět do Araluenského království, prostě musí.


Jedeme jinými prostředky.. a déle!
A právě tam se Halt snaží splnit své slovo, že svého učně, který mu tolik přirostl k srdci, najde ať to stojí, co to stojí. Třeba i jeho hraničářský odznak stříbrného dubového listu a vyhoštění ze země. Nevěřili byste jak lehké je urazit samotného krále. Na cestu po Galii se k němu přidává také Horác, který taky chce zachránit svého kamaráda. (Úžasná kombinace) Navíc .. jeho bojové umění se lepší a lepší a dobrý bojovník po boku se vždycky hodí. Ani jejich cesta neproběhne úplně hladce a třeba zachrání pár nevinných občanů. Ve vzduchu je ale cítit něco divného. Můžeme tomu říkat předtucha války?!

Will za ní přišel po třech dnech, kdy trávu neokusil, jednoduše si před ni stoupl a bylo mu vidět v očích, že chce, aby mu odměřila příděl z ubývající zásoby ve voskovaném látkovém pytlíčku. Věděla, že probíhá boj o to, zda Willova závislost přetrvá vyčerpání zásoby.


AJAJAJaj..!
Třetí díly často bývají takové .. krizové a já musím říct, že i tento mi takový připadal. Jako by to byla jenom takové malé zemětřesení před obrovskou Tsunami. A tím myslím zase další čtvrtý díl. Místy mi to taky připadala, jako by Flanagana přestalo bavit psát a udělat z Willa závisláka na - pozor na ten název "Hřejivé trávě" - bylo víc než divné. Vůbec to nesedí do krásně vymalovaného světa, do kterého nás autor uvedl. V tomto díle mi feťák Will přijde, ač mi to trhá srdce, řeknu to naprosto otevřeně, jako srágora. Věřím, že by se dalo vymyslet něco lepšího, nějak obejít ty drogy a klidně to zakončit stejně. Třeba mohli něco ukrást nebo tak. Udělat z toho to, proč se mi Hraničářův učeň tak líbí. Knihu plnou naprosto geniálních nápadů. Dokonce i skvělého Halta v duu s Horácem jsem si nemohla nějak užít. Jasně, měli pár svých chvil, které snad musí rozesmát každého, kdo pronikl do jejich charakteru, ale nevím, Ledová země se řadí spíš mezi ty slabší.. 



Ale pod čtyři bych stejně nešla.. :oD Protože celou sérii zbožňuju.. A doporučuji!



Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství..
Knihu si můžete objednat ZDE









Žádné komentáře:

Okomentovat