pátek 6. prosince 2013

Recenze - Soumrak království (Falling Kingdoms #1)

Název originálu: Falling Kingdoms
Série: Falling Kingdoms (1. díl)

Autor: MORGAN RHODES

Počet stran: 392
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2013

Dětská verze Her o trůny..
Kdesi vedle Stříbrného moře se rozkládá území rozdělené do tří částí. Limeros, Paelsie a Auranos. Po dlouhou dobu tyto královstvíčka žily na tenké hranici míru, ale závist, zášť a touha po moci stále bublala těsně pod povrchem vládců. Věci se do pohybu daly až tehdy, kdy jeden ničemný lord zavraždil mladého kluka, a to z celkem zanedbatelného důvodu. Někteří to pochopili jako projev nadřazenosti a arogance, jako by život toho syna vinaře byl cenný asi jako králičí.

Pohodlně se usaďte, chystá se totiž válka. Dva ku jednomu, kdopak asi vyhraje?

Kouzlo si najde lidi s čistým srdcem, i když mají pocit, že je vše ztraceno.


AURANOS - Zde se bude nacházet bitevní pole.
Princezna Cleo vychovaná v přepychu se musí vydat na strastiplnou a zrádnou cestu na nepřátelské území, aby tam nalezla dávno ztracenou magii. Protože legendy a pověsti přece jen mohou být pravdivé, a i kdyby ne. Víra je také důležitá.

PAELSIA - Nejchudší.. Občané jen pěšáci ve hře mocných.
Jonas, rebel zuřící nad nespravedlností světa, se vzbouří proti útlaku, který zbídačil jeho zemi, a stane se vůdcem lidové revoluce. Škoda jen, že není tak mocný a chytrý, jak si myslí. Vražda bratra mu rozjasnila a zatemnila myšlení zároveň. Nikdo nechce být přelstěn vlivnějšími.

LIMEROS - Někdo musí být ten zlý.
Lucia, sirotek adoptovaný královskou rodinou, odhalí pravdu o své minulosti a objeví nadpřirozené schopnosti, které je předurčena ovládat. Otázka zní, jestli se jí bude chtít.

Magnus, prvorozený královský syn vychovávaný svým otcem k násilí a dobývání, začíná zjišťovat, že srdce může být smrtelnější zbraní než meč. Klíčem tedy je .. obrnit ho a necítit.


Dobrých fantasy příběhů čím dál ubývá a i u tohohle je jasně řečeno, že se jedná o obdobnou a zjednodušenou verzi slavných Her o trůny! Možná proto jsem se tak děsně těšila. Díla George R. R. Martina jsem nečetla (jednou se k tomu určitě dostanu) a vůči Soumraku Království nemám žádné srovnání. Nečetla jsem nic jiného, co by se tomu podobalo (nebo se mi nic nevrylo do paměti). Už dlouho mám chuť na pořádnou válku ve skvělém fantasy světě plnou zrad a přebíhání ze strany na stranu, špehování, zvědů, krutých vražd a .. určitě víte, jak to myslím. Některá přání se mi splnila, ale spíš než nadšenost se mnou prolévá zklamání.

Autorka se totiž pustila na tenký led a to ve výběru ČTYŘ hlavních postav. Každá je jiná a něčím výjimečná, jejich úhly pohledu se střídají (není psáno v er-formě, přesto tak nějak víte, kdo je na řadě), ale nejsou propracované do dokonalosti. Ani jedna z nich se nemůže stát favoritem, protože se neznají všechny stránky té postavy, a ty co už najevo vyšly jsou .. nudné a pořád omílané dokolečka. Já si nezamilovala ani jednoho z té čtyřky, spíš někoho pátého, který si cestu ke mně našel svou arogantností a nakonec stejně umřel.

Čisté srdce má pro mě větší cenu než zlato!

Smrt. Už po první kapitole můžete přestat počítat mrtvé, nemá to cenu. Řádově se to může odhadovat na stovky až tisíce. Prostě sranda. 

Trochu (možná trochu víc až hodně) mě mrzelo, že celý děj směřoval k něčemu, co ani nepřekvapí, bylo to ploché a místy nudné, výsledek války byl jasný ještě dřív než samotná bitva začala. Všechno se dalo předpokládat a ani ta vychytralost postav se nějak nedostavila, ale myslím a DOUFÁM, že další díl, bude o NĚČEM, přece jen, mají se pokusit dostat zpět své království, když jejich šance jsou mizerné a zatím jim tam vládne Král Krve. To by mohlo být zapeklitější a napínavější než první díl. Takže mhouřím oči a sleduji to jako čtyřset stránkový prolog k něčemu úžasnému.


Možná ty oči mhouřím hodně.. 


Knihu si můžete objednat ZDE



Žádné komentáře:

Okomentovat