pondělí 18. listopadu 2013

Recenze - Wicca (Sweep Omnibus Editions #1-3)

Název originálu: Sweep omnibus (1-3)
Série: Wicca (1-3 díl)

Autor: CATE TIERNAN

Počet stran: 457
Nakladatelství: CooBoo
Vydáno: 2013

GoodReads: 4.26 / 3,752 ratings
(zajímalo by mě, kterou částí těla ti lidé, kteří to hodnotili, mysleli.)

Anotace:
Šestnáctiletá americká středoškolačka Morgan Rowlandsová si o sobě odjakživa myslí, že je naprosto obyčejná, nepříliš hezká dívka. Když se ale do města, kde žije, přestěhuje a na její školu nastoupí o rok starší Cal Blaire, který zrychluje tep nejen jí, ale taky všem jejím spolužačkám, zjistí něco, co jí od základů změní život. Je čarodějka a pochází z prastarého, mocného čarodějnického rodu – stejně jako Cal. A její moc je skutečně obrovská, tak obrovská, že se ji potřebuje naučit ovládat. A Cal se ochotně nabídne, že jí s tím pomůže. Jenže Cal se líbí i její nejlepší kamarádce Bree, navíc její rodina vůbec nemá radost z toho, co o sobě zjistila. Jak si s tím vším Morgan poradí? A bude Cal opětovat její city?


Král a královna toužili mnoho let po dítěti a nakonec adoptovali holčičku. Avšak k jejich neštěstí bylo předurčeno, že dítě doroste obrovské velikosti a pozře je svým ocelovým chrupem.
Z ruské pohádky             

Znáte to, v dnešní společnosti se lidé děli na ty normální, kteří věří spoustě věcí, ale nikdy ne ničemu takovému jako je čarodějnictví. A ti nenormální (kde se asi řadím i já, protože stále doufám, že někdy dostanu dopis z Bradavic - s mnoholetým zpožděním), kteří čarodějnictví berou jako složku svého života. Pozor! I kluk může být "čarodějnice" :oD Ale nebojte, nedělám reklamu..

Wicca je stručně (tak jsem to pochopila z knihy, vím o tom prd) jakási odnož magie. Takové to, jak lidé v kápích uprostřed lesa a se solným kruhem na zemi, vyvolávají bohy přírody a oslavují je. Svíčky nesmí chybět, občas se tam přimíchá nějaká ta krev a taky pentagram. Všechno je to děsně "Médžig". 

Cal je wiccanský nadšenec, stejně jako celá jeho rodina. Věnují se tomu už generace. A on se rozhodl založit si vlastní Covan (skupina lidí, co ty čáry-máry-fuk provozuje). Zviklá pár lidí, ukáže jim podstatu svého náboženství a .. ono to funguje. Morgan a Bree se taky k jeho Covanu přidaly. Morgan je ten typ holky, kterou (cituji Cala) člověk musí poznat, aby objevil skutečnou krásu její duše blá-blá-blá... Bree zas vypadá jako supermodelka a je zvyklá mít všechno co chce. Teď chce Cala. Žárlivost je hnusná lidská vlastnost, přesto se objevuje. Jelikož Cal nechce Bree, ale Morgan  (ta je mimochodem pokrevní čarodějka - dědí se to dlouhou rodinnou linií - je moooc silná), zarazí tím klín mezi ty dvě a Bree ukáže svou pravou tvář. Tadááá - Bitches útočí. Chudák naše hlavní hrdinka si s tím bude muset poradit.. 

Smířila bych se s tím, kdyby spolu Bree a Cal chodili? Ne. To bych radši spolkla ropuchu. Ale kdybych se s tím nesmířila a oni by spolu chodili (a není důvod předpokládat, že nebudou), pak by to znamenalo, že bych ztratila kamarádku. byla jsem rozhodnutá, že přinesu nejvyšší oběť a nikdy nepřipustím, aby se Bree dozvěděla, co ke Calovi cítím.

*Mega záchvat smíchu .. tohle řešila asi po 1-3 dnech, co ho viděla poprvé*

Pokud jste aspoň přibližně četli předchozí odstavce, musí vám být jasné, jak se mi ta kniha líbila...

Má jednoduchou obálku, která svou zvláštní barvou rozhodně zaujme, tu bych hodnotila tak na tři a půl hvězdičky, ale to je taky to nejlepší, co se z Wiccy dá vymáčknout. Celý příběh totiž oplývá trapností, která nezná hranice. To co se tam řeší je vhodné tak akorát pro třináctileté "blbky z fejsbůku". Ale hezky popořádku.

Říkala jsem si, že tomu dám šanci, i když mi už po první kapitole bylo jasné, jak to dopadne. Nicméně bazénová scéna, která mě totálně rozsekala (nejen mě, předčítala jsem ji celé partě lidí u večeře), mě utvrdila v tom, že to bude "Breč nebo se směj". Neochudím vás o ni. To bych nemohla udělat.


Začalo to tím, že se začali všichni (asi 8 lidí) svlíkat do naha, aby si mohli zaplavat v bazénu. Všichni .. až na Morgan.
"Prosím, pojď si zaplavat." přemlouval mě Cal. "Nikdo se tě ani nedotkne, slibuji."
"O to nejde." zamumlala jsem.
"Voda má spoustu zvláštních vlastností," neztrácel Cal trpělivost. "Chci, abys to cítila. tak si prostě nech kalhotky a podprsenku."
"Já podprsenku nenosím." vyjelo ze mě a hned jsem se chtěla nakopnout.
Usmál se. "Vážně?"
"Vlastně ji ani nepotřebuju," zamumlala jsem nešťastně. Přepadla mě panika a bylo mi na omdlení. "Musím domů."
... A pak ji tam něžně odnesl v oblečení.. tam, kde bylo 8 jiných dalších nahých lidí. On taky (jen tak mimochodem) ..

*Je to zkráceno...Aby tam bylo to podstatné*


Jej, teď jsem umřela znova.. :oDDD pak tam bylo taky děsně vtipné to, co řeší její čtrnáctiletá sestra. Že je vlastně blíž domácí metě než chudáčik Morgan. No Ježkovy Voči! [!voči! použito schválně .. odkaz na to, jak mi to leze na nervy] 

Celá zápletka s Wiccou je opravdu jen Bitches pomsta.. Doufám, že ten Cal aspoň vypadá tak, aby to za něj stálo. Kdyby alespoň tu svou víru propagoval tak, aby se tomu dalo věřit.. :oD

P.S. - Dnes jsem zjistila, že to má přes deset dílů. OMG .. WTF .. LOL .. TROLL - Chtějí mě zabít?!

Nikdy víc.. 

Normálně, hrála jsem si s myšlenkou, že tomu dám 2 hvězdičky. Ale GoodReads u nich má napsané "it was ok". Jenže Wicca rozhodně do této kategorie nepatří, takže sorry těm, které tahle pětisetstránková nudná a trapná kniha přijde lepší než mé hodnocení..

[Jak to tak čtu .. pěkně jsem tu knížku shodila .. ojoj, ale stojím si za tím]



24 komentářů:

  1. Okej, asi sa tomu vážne vyhnem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Podle anotace mě knížka docela zaujala, ale jak tak koukám, nebude to asi nic moc no :)..

    OdpovědětVymazat
  3. Konečne som na to objavila recenziu :D
    No teraz už aspoň viem, že ma to s veľkou pravdepodobnosťou baviť nebude. A vyzeralo to tak lákavo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzeralo, vyzeralo :oD A tím to taky končilo.. :oD

      Vymazat
  4. Zbývá mi cca. poslední 60 stran a uznávám, že jsi měla pravdu. Je to hrozné :D První kniha se mi ještě docela líbila, ale ty druhé dvě .. no děs :D Samotné téma mě ale docela zaujalo a ráda bych si o čarodějkách přečetla trochu víc. Jen bych se klidně obešla bez všech těch scén ve kterých ta holka pořád mluví o tom, jak je Cal úžasný :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni tam jsou totálně vypatlaní :oD čarodějky .. pff - Born Wicked, četlas? Hex Hall (ten je průměrný) .. nebo třeba Alex Craft - ta se dá. Pak třeba W.I.T.C.H :oP, Čaroděj a Čarodějka (nečetla jsem) .. Všechno bude lepší než toto..

      Vymazat
    2. Born Wicked jsem nečetla. Je to dobrý?
      Hex Hall jsem dočetla včera. W.I.T.C.H. jsem četla když mi bylo 10 :D

      Vymazat
    3. Born Wicked je fajn :o) Určitě přečti. W.I.T.C.H. byla moje srdcovka :3 (v těch 11. no) :D

      Vymazat
  5. Mě je třináct, tak se mi to možná bude líbit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale určitě nebudeš "fejsbůková blbka" ;o) .. Třeba jo, přečti a uvidíš..

      Vymazat
  6. Mně teda hrozně zaujal námět-taky doufám, že dostanu dopis z Bradavic.:-) Ale jak čtu tvoji recenzi, tak mě to nějak přestává zajímat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopis z Bradavic ... Brumbále --- prosím!!!
      :oD Já se ti ani nedivím!

      Vymazat
  7. Tuhle knížku si chci strašně moc přečíst už strašně dlouho (hm...strašně dlouho...měsíc?) a říkala jsem si - čarodějnictví, no proč ne? Ale ta bazénová scéna?? Are you kiddin´me?? :D :D :D Můj názor se radikálně změnil, i když zkusím pár stran - pro zasmání nad hloupostí lidstva...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hloupost lidstva někdy překračuje i ty neviditelné hranice, které označují normální hloupost.. Co já vím, třeba se ti to líbit bude :oD

      Vymazat
    2. Zdravím četla jsem tvojí „recenzi“ na tuto a jiné knihy. Chtěla bych ti jen říct že by jsi měla nastudovat co je to RECENZE a co KRITIKA je v tom krapet rozdíl. V jedné části popisuješ co je to Wicca pokud to mělo být sepsáno tak že jsi to takto pochopila z knihy, tak by to tak asi pochopilo 13ti leté dítě, pokud to mělo být tvé vysvětlení náboženství Wicca tak ti chci jen říct, že než něco začneš psát tak si zjisti ještě spoustu informací okolo. Dám ti příklad cituji: „občas se tam přimíchá nějaká ta krev a taky pentagram – taková ta divná židovská pěticípá hvězda. Pentagram je symbol magie a má cípů 5 a židovská hvězda jich má 6. S pozdravem Katka

      Vymazat
    3. Pff.. Tys mi dala! :D
      Myslím, že recenze může být kladná i záporná, stejně jako kritika. Když už píšu něco o knize, snažím se vystihnou přesně mé pocity, které jsou občas takové, jaké jsou. Jsem v recenzování miminko a vím to, časem se, doufám, zlepším. :)

      Co se této knížky týče .. nelíbila se mi, proto jsem napsala, co jsem napsala. Neměla jsem chuť si k tomu zjišťovat něco víc a velmi se s tou židovskou hvězdou se omlouvám, už jsem si to našla a stydím se. Něco jsem se přiučila. :) Díky.

      Jen krátká rada na závěr .. pokud se ti nelíbí, co píšu, nečti to.. :D

      Nevím, co víc k tomu říct, jen že vážně díky za názor.. :)

      Vymazat
    4. To Kateřina Doležalová:

      Zdravím, četla jsem tvůj "komentář", a chtěla bych ti jen říct, že... Broučku, když už kritizuješ něčí "kritiku", možná by ses měla ujistit, abys to dělala bez hrubek :-* Musíš se jednoduše smířit s tím, že my, ti více inteligentní, očekáváme od knihy více než plytkou zápletku. Knihy, které nám vycucávají IQ, pro nás nemají žádnou přitažlivost, ale zjevně ty v nich vidíš určité kouzlo :) Good luck with crap like that.

      Vymazat
  8. Tak jsem to před chvilkou dočetla...Musím říct, že ta knížka má vážně štěstí, že to je aspoň více méně čtivé, protože jinak s tebou souhlasím - to je taková kravina. Cal je divnej už od začátku a celá jeho postava mi přijde bez charakteru. Dělal všechno, co si autorka vymyslela, ale spojitost to nemělo. Vážně nechápu co na něm všichni viděj. A Morgan má IQ nejspíš mínus deset a nad popisy jejích pocitů se mi sladkostí kazily zuby...
    Bazénová scéna mě dostává pořád dokola. Asi ji taky napíšu do recenze, protože máš pravdu - o to nemůžeme nikoho ochudit :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta knížka má hlavně neuvěřitelné štěstí, že jsem ji nečetla teď někdy. Shodila bych ji ještě víc. :D :D Fakt je to hovadina všech hovadin, stojím si za tím a jsem ráda, že se mnou někdo souhlasí.

      Bazénovou scénu deeeej!!! :D :D Máš k tomu můj božský souhlas!!! - ráda si tvou recenzi pak přečtu :)

      Vymazat
  9. Bože, souhlasím s tebou naprosto ve všem, co jsi napsala! Je to nehorázně nudná kniha s naprosto chabou zápletkou a ještě chabějším koncem... Jako kdyby někdo zapomněl napsat posledních deset stran. Trápila jsem se se čtením a očekávala jsem na závěr něco mnohem velkolepějšího, ale tohle?! Kniha mi přišla jako jedno velké klišé, postavy jako podle nějaké tabulky, naprosto bezcharakterní, dokonalé Mary Sue..
    Děs, až na tu bazénovou scénu, to bylo krutý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hura hej... další do party hejterů! :D :D
      Po roce už jsem málem na tu bazénovou scénu zapomněla... pff. :D

      Vymazat