pátek 22. listopadu 2013

RC Recenze - Hořící most (Hraničářův učeň #2)

Název originálu: The Burning Bridge
Série: Hraničářův učeň (2. díl)

Autor: JOHN FLANAGAN

Počet stran: 259
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2008

GoodReads: 4.25 / 39,087 ratings

O čem byl první díl? .. Recenze

Anotace:
Araluenské království se chystá na válku proti Morgarathovi a Will s Horácem doprovázejí Gilana s poselstvím do Celtiky. Celtické vesnice a doly jsou však opuštěné. Tři poslové zjistí, proč tomu tak je, až když objeví hladovou a vyčerpanou dívku. Ta jim prozradí, že Morgarath poštval své odporné stvůry, aby Celtiky zotročily. 

Zatímco Gilan rychle ujíždí zpátky do Araluenu, aby podal zprávu králi, Will s Horácem odhalí pravou příčinu Morgarathova jednání. Chystá se překvapivý útok ze tří stran a Araluenskému království hrozí krutá porážka – pokud naši dva přátelé nepodniknou něco, aby jí zabránili!

"O mě říkají, že jsem trochu morous."

 "Vy, Halte? Kdo by to mohl říct...?"




Hraničáři, lidé, kteří se v očích normálních nevinných občanů mohou zdát jako čarodějové a kouzelníci. To vše díky jejich rychlosti, mrštnosti, chytrosti, malých huňatých koníků, luku a spoustě dalších věcí. Celá tato početná série sleduje Willa, jeho růst, vývin a hlavně dobrodružství. Když se Will dostal do učení k Haltovi, doslova mu to změnilo život. Už nikdy nebude ten malý ustrašený chlapec, který se schovával v korunách stromů. Stává se z něj bojovník.

Nastává doba, kdy lidé mají blízko k panice. Něco je totiž ve vzduchu. A zrovna pozitivně to nevoní. Je to jako ticho před bouří. Mrtvo před bitvou. Bitva. Všichni ví, že se blíží. Morgarath, který kdysi dávno slíbil pomstu, je čím dál silnější a útok kalkar v minulém díle byl jenom začátek jeho ďábelsky promyšleného plánu. A celý Araluen se připravuje na válku.

Z toho důvodu se musí vyslat poslové, aby jisté dané území o nadcházejících bitvách informovali. Popřípadě, aby vyžádali jakousi pomoc. Bojovat za blaho státu by měl přece každý. Ideální číslo pro velikost poselstva jsou tři. Tři lidé, protože jeden sám o sobě nemusí být tak důvěryhodný, a když jsou jen dva, co kdyby se jednomu z nich něco stalo? Prostě 3 jsou dokonalí. Kdo jiný by to mohl být než Will s jeho nejlepším kamarádem Horácem z bojové školy, kde se čím dál tím víc zlepšuje, a potom ještě Gilan (bývalý Haltův učeň)? Jenže, jak už to tak bývá nic neprobíhá podle představ. V Celtice jsou domy opuštěné, stáda rozpuštěné a pýr mrtvol se taky najde. Když skupinka najde vyhladovělou dívku, která se představí jako Evanlyn, vysvětlí jim, že je obyčejná služebná a že její paní zabili Morgarathovi vojáci. Ti tady něco chystají, Pán deštných lesů má eso v rukávu, které pro araluenské vojsko může znamenat kudlu do zad. Někdo o tom králi musí říct, někdo, kdo čtyřdenní cestu zvládne za čtvrtinu času. Gilan. Čas mu běží.. Potom, co odjede učiní Will další odhalení, které už neznamenají kudlu, ale meč. Musí se to zastavit okamžitě. Není času nazbyt. I když jeho výcvik zdaleka není u konce, musí splnit hraničářskou povinnost a sloužit království. Ještěže má kamarády.

"Přemýšlel jsem..."
 "To je vždy nebezpečná činnost."


John Flanagan je génius. 

Dokázal vytvořit příběh, který jednoduše musí zaujmout (doufám) každého. Pod jeho rukou vzniklo dílo, které osloví jak mladé čtenáře, tak i ty starší. I přesto, že vám celá obálka i název dá indicie k tomu, co bude hlavní klíčový moment překvapení, prostě musíte číst a číst a číst. Tím chci říct, že tohle jsou knihy, do kterých se dá vžít, číst je slovo od slova a i ty popisy, které ve většině knih nudí, si můžete užívat. Do posledního puntíku.

Byly vytvořeny postavy, které se dostávají pod kůži. Zahryznou se a už se nepustí. A i negativní postavy mi je líto. Miuji Willa, zbožňuju Halta pro jeho humor, Horác je k sežrání pro jeho nechápavost a šlechetnost a taky férové jednání. Gilan má zase jiných kladů. A i ten Morgarath je vlastně skvělý. (Nevím proč, ale při jeho popisu jsem si vzpomněla na milouše Voldyho).

V tomto díle šlo o uzavření toho prvního, ale zároveň otevření dalšího. Byl to takový hořící most, jeho začátek už skončil a oheň se postupně plazí dál a míří do nového neznáma. Do neznáma plného sněhu a mořských vlků. Neblufuji! Spíš garantuji, že po skončení Hořícího mostu budete mít potřebu číst další díl!





Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství..
Knihu si můžete objednat ZDE


4 komentáře:

  1. Ukončení recenze super! :) Abych se přiznala, první díl se mi líbil víc, ale tenhle rozhodně neměl chybu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, jsem ráda, že ty moje kecy někdo čte :o) .. Já si nejsem jistá, který se mi líbil víc, fakt nevím.

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle sérii jsi mě nalákala snad ještě víc :), někdy si to musím přečíst :)), jinak pěkná recenze :D.

    OdpovědětVymazat