čtvrtek 28. listopadu 2013

RC Recenze - Padesát stínů Evy

Název originálu: Cinquanta smagliature di Gina
Série: --- (Od stejné autorky ještě vyšlo Padesát stínů Adama)

Autor: ROSSELLA CALABRÓ

Počet stran: 127
Nakladatelství: Práh
Vydáno: 2013


Anotace:
V každé ženě je nejméně padesát (tisíc) odstínů, stínů a nedokonalostí, které ji činí vnitřně bohatou a zároveň nepochopitelnou pro druhou stranu vesmíru.

V této knize budu hovořit pouze o padesáti stínech, což je číslo, které je momentálně velmi v módě. A co myslím těmi stíny? Mám na mysli trochu té emotivní nadváhy, kterou všechny v sobě máme a která z nás často dělá přecitlivělé, komplikované specialistky na horor, který nám v duchu vytane vždy, když náš vyvolený neodpovídá na esemsky (už mě nemiluje a/nebo už píše jiný), kamarádka nás upozorní, že vypadáme trochu unaveně (unaveně? Chceš snad říct hrozně, ne?) nebo když nám váha ukáže o deko víc (bože, já jsem tlustá!).

Padesát stínů Evy vám nabízí stoprocentně přírodní prostředek, který vřele doporučujeme na ty naše vnitřní stíny. Jmenuje se sebeironie. Ta nejen že činí naši pleť krásnější jako každý úsměv, ale je také tou nejmocnější zbraní, co existuje, při svádění. Lepší než botox. Ty nejodvážnější či nadmíru optimistické by mohly dát přečíst tuto knížku vlastním Adamům. Možná by pak (kéž by!) muži pochopili ledacos o ženách. Naděje umírá poslední.

Ach, ještě jedna věc, milé Evy, a už je to oficiální: dokonalost je pěkná hovadina.


Mezi bibliofily ani mezi normálními občany už není téměř nikdo, kdo by nevěděl, co je to "Padesát odstínů šedi" .. Docela silný erotický román, který ve světě sklízí obrovský úspěch. A čtení bez červenání taky nelze. Po vydání této trilogie jako by se s tímto žánrem pytel roztrhl, všude je toho plno a navíc je již teď napsáno velmi mnoho parodií. Protože potřebnou reakcí na nejrůznější emoce je smích. Čistý a prostý, a ten dokáže vyvolat i pravda zaobalena do vtipných souvětí. Což se právě povedlo Rosselle Calabró.

V supermarketu:
"Adame, já omdlím."
"Prosím tě, omdli až za chvilku, jo? Teď vybírám meloun."


Tato autorku byste potkali v Milánu a to nejčastěji s rohlíkem na tváři a kočkou v ruce. Také miluje knížky a kočky. Její Padesát odstínů Adama se okamžitě stalo bestsellerem a nyní se prodává všude možně (i u nás). Ale i ženy chtěly svou Evu..

Každá bytost ať už lidská či vyfantazírovaná (elfové existují) má jisté přednosti a také naopak vady. Je jedno, jestli je ochotna si to přiznat nebo ne. A někdy je potřeba jakýsi seznam těch největších stínů, aby se vědělo, čemu se vyvarovat. Nemůže být řeč o nikom jiném než o ženách. Každá je originál a přesto se v tolika věcech shodují. Od každodenní raní rutiny po slastné ulehnutí do svých loží. O názoru na své Adamy .. ani nemluvím. 

Navíc se můžete dozvědět spoustu věcí, které jste zaručeně nevěděli..


Marilyn Monroe byla krátkozraká jako krtek. Proto také měla ten svůj legendární pohled do prázdna jako někdo, kdo myslí bůhví na jaké prasečinky, a ona zatím jako vetchá stařenka v duchu přemítala, kam si asi tak mohla založit brýle.
(To kdybych napsala na písemku .. aneb - co vím o Marilyn Monroe)


Veřejně hlásím, že Padesát odstínů šedi jsem nečetla a v brzké době se na to rozhodně nechystám. Souvislost tohohle veledíla s ono trilogií je viditelná úplně v celé obálce. možná proto jsem se trochu bála, že to bude právě něco takového jako 50 Shades.. Ale vůbec. Dokonce jsem to předčítala mamči. Pravda některé pasáže (odstíny) jsem přeskakovala, než bych se hanbou propadla, ale všechno je to fakt vtipně napsané. S mamkou jsme chytaly jeden buchec za druhým a nejlepší na tom je, že to nejsou úplně plané žvásty. Ty ženy se v tom fakt můžou najít.

Není to psáno formou jednoho děje - jen seznam stínů a k tomu příslušné vysvětlení. Pro pohodový večer, kdy žena potřebuje vypnout. Hodit starosti na chvíli za hlavu a zasmát se nad strastmi jejího každodenního života - dokonalé..

Tahle knížka se nedá hodnotit na hvězdičky.. nemá příběh, nejde to. Někdo to třeba ani nebude schopný přečíst, někdo to zhltne. Záleží na typu člověka, na místě čtení, jestli nějaký vetřelec neotravuje..  Užijte si to.

Podívat se na sebe do zrcadla po ránu, jakmile se probudíme, to může být opravdu velmi silný zážitek, Jedná se o extreme-mirroring, extrémní sport, který by měl být zařazen mezi největší smrtelná rizika z leknutí.



•••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk knihkupectví..
Knihu si můžete objednat ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat