neděle 24. listopadu 2013

RC Recenze - Žena v kleci (Afdeling Q #1)

Název originálu: Kvinden i buret
Série: Afdeling Q (1.díl)

Autor: JUSSI ADLER-OLSEN

Počet stran: 408
Nakladatelství: Host
Vydáno: 2013

GoodReads: 3.96 / 17,137 ratings

Anotace: 

Komisař Carl Mørck je po traumatické události, utrpěné během služby, přeložen do nově založeného oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky Merete Lynggaardové, jež před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, které považoval za dávno vyhaslé. V pátrání mu účinně pomáhá svérázný arabský přistěhovalec Asad, jehož přítomnost v díle je zdrojem multikulturního napětí i mnoha humorných situací. Čím hlouběji Carl Mørck do případu proniká, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena je stále ještě naživu, že ji někdo vězní a týrá na neznámém místě?


Může zemřít krutou smrtí. Možná ji čeká tak strašlivý osud, že smrt pro ni bude vysvobozením. Čeká ji nekonečná bolest a bestiální zacházení, takové věci se přece stávají - zneužívání, znásilňování, mučení. Třeba ji právě sledují. Možná je za sklem umístěna kamera. Poslouchají ji, sledují a chystají se jí ublížit.

Být policistou musí být pekelně těžké. když už to mám vzít ze svého pohledu (jako ta, co jim občas dělá potíže - jen malinké, vážně). Mít zodpovědnost za dění v městě, ať už malém nebo velkém je teda pořádně tvrdá pecka, kterou bych si do úst v životě nevzala. Mám k cajtům obří předsudek, že jsou stejně k ničemu a pláchne jim každý vůl, ale to je vedlejší. Ale takoví ti lepší komisaři se občas dostanou do opravdu napjaté situace, kde jde o život. I Carl v takové byl a vyvázl jen se škrábnutím kulkou, jeho kamarádi tak dobře neskončili. Ten jeden je někde v rakvi a ten druhý leží v nemocnici s ochrnutím.

Po tom traumatu ti, kteří stojí nad ním, rozhodli, že povede nové oddělení. (Pro peníze, které to oddělení vynese - cokoliv). Je to něco jak Odložené případy, které nejsou uzavřené, ale odložené bez dalších vodítek. Takže Carl má sedět v zatuchlém sklepě a probírat se složkama mrtvých lidí, jejichž vrah nikdy nebyl nalezen. Jediný, kdo mu má pomáhat (oficiálně jen ve vaření kávy a s kopírováním papíru) je Asaad - arabský přistěhovalec, který má stejně prořízlou hubu jako ten komisař. Společně asi budou dobrý tým. 


První případ, který se rozhodnou vyřešit, je divný - nic víc se o něm říct nedá. Holka, který se utopila při pádu z trajektu - tělo nenalezeno, vrahem pravděpodobně její nemocný bratr. Všechno se musí prošetřit a ... 

Ona se ale nikdy neutopila, unesli ji a zavřeli do tlakové komory. Už pět let tam žije ve strašných podmínkách. A nejhorší na tom je .. že nemá tušení co svému vězniteli provedla, má však pocit, že se její dny blíží ke konci, protože tlak v komoře je rok od roku vyšší a vyšší.

Pro ně je Ženou v kleci, ale o tom, nakolik jsou mříže neprostupné, bude rozhodovat ona.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že by tahle knížka mohla být AŽ tak dobrá, opravdu ne. Udržuje vás v napětí vlastně do posledních stran, s tou ženou prožíváte každičký její okamžik a ten konec taky není až tak očekávaný. Je to jedna z mála knih, u kterých jsem neuhodla vraha věznitele (nebyl to zahradník). 

Komisař Carl se stal ihned mým oblíbeným - fakt - protože se nebojí říct svůj názor, ať to stojí, co to stojí. Nehledě na peníze. Navíc způsob jakým klade otázky a vyšetřuje případ, jeho myšlení.. Je skvělý, a Asaad též.

Takhle knížka je zfilmovaná a to se stejným scénáristou, jako měli Muži, kteří nenávidí ženy. Už to slibuje dokonalou precizní práci. Akorát, vzhledem k tématu, se trochu bojím na to kouknout. Trailer je totiž .. pff .. silný.

Jojojo, těším se na další díly!


•••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk knihkupectví..
Knihu si můžete objednat ZDE








4 komentáře:

  1. Tak tahle kniha vypadá rozhodně zajímavě :) Detektivky si sem tam ráda přečtu a tahle mí hodně poutavý námět. Jsem zvědavá i na film, i když poslední dobou filmy příliš nestíhám sledovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, je to strašné, že na filmy poslední dobou prostě není čas -__-

    Tohle si rozhodně přečti!! Jsem zvědavá na tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat
  3. Túto knihu som si kúpila pred 2 mesiacmi a nie a nie sa k nej dostať. Asi robím chybu, že som si ju ešte neprečítala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já, kdybych na ni měla jen tak narazit v obchodě, tak ji asi nekoupím, ale byla mi zaslána, takže jsem se k ní dostala.. Hurá, fakt byla dobrá..

      Takže se styď a čti!

      Vymazat