neděle 10. listopadu 2013

RC Recenze - Jarní měsíc (Indiana Teller #1)

Název originálu: Lune de printemps
Série: Indiana Teller (1. díl)

Autor: SOPHIE AUDOUIN-MAMIKONIAN

Počet stran: 368
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 2013

Goodreads: 4.01 / 79 ratings

Anotace: 
Příběh se odehrává na rozlehlých pláních státu Montana, na nichž leží pozemky patřící k ranči Lykos. Ranč je zdánlivě určen k chovu dobytka, ale jeho skutečnými obyvateli jsou vlkodlaci, členové mocného klanu. Mezi nimi žije jediná lidská bytost, Indiana Teller, syn vlkodlaka a lidské matky a vnuk náčelníka klanu, typický nejistý teenager. Indiana se snaží najít své místo v přísné hierarchii členů klanu – mezi čistokrevnými vlkodlaky, polovlkodlaky a řadou dalších fantastických bytostí, které žijí v těsném sousedství světa lidí, ale je odmítnut a odchází studovat na univerzitu, aby konečně začal žít normálním životem. Navzdory varování svých prarodičů se zamiluje do půvabné spolužačky Kateriny. Zanedlouho málem přijde o život při nehodě, ale jakoby kouzlem v posledním okamžiku zmizí. Právě v tomto okamžiku se poprvé projeví vlastnost, kterou je obdařen – dokáže cestovat časem. Jsou podivné události odehrávající se v Indianově blízkosti jen shodou náhod, nebo úklady nesmiřitelného nepřítele? Indiana je nucen čelit svému osudu a rozhodnout se přitom, komu smí věřit a koho smí milovat.

Na čele nemám žádnou jizvu, ani mi uprostřed hlavy nezáří vševědoucí oko. Nejsem oslnivě krásný, z pusy mi netrčí ostré špičáky a už vůbec nežízním po krvi. Můj pupík taky vypadá docela obyčejně, a kdybych někomu darova krev, tak by to s ním nic neudělalo, ne jako se Supermanem.


NĚCO MÁLO K DĚJI..

Rodinu si nevybíráme. Ale ona nám vybírá jméno. A někteří mají tu smůlu, že jeho maminka miluje Indianu Jonese. Ti se pak jmenují stejně: Indiana. K smíchu? To zdaleka není na té rodině, která vlastní největší chovná stáda krav v Montaně, to nejdivnější. Určitě víte, co znamená být vlkodlakem - dokážou se měnit ve vlka - a to právě všichni jsou. Praví vlkodlaci. Jenže..co se stane, když se zamiluje vlkodlak do lidské dívky a mají spolu mimčo? Vznikne Indiana, jenže on není ani vlk, ani tak úplně člověk. Zatím je naprostá nula, ale všichni doufají, že jednoho dne se stane bytostí, která je schopna cestovat v čase, jako jeho matka.

Zákony smečky jsou relativně krutá a nepříjemná věc. Zvlášť pro někoho, kdo je vnukem vůdce a jednoho dne mu celá smečka bude patřit. Jedním z nejhorších pravidel je to, že se nesmí zamilovat do lidské dívky, což je krapek těžké, když si Indy vydupal možnost studovat na pravé lidské univerzitě. Musí se ale držet na uzdě, protože té holce by hrozila smrt. To platí vlastně pro všechny, kteří se dozví, že vlkodlaci, víly, upíři a další, existují. Bez výjimky. Ale ztráta někoho blízkého je vždycky těžší.

Mimoto mezi klany jednotlivých vlků zuří mocenské souboje a to rozhodně není dobré. Pokud by vyhrála Indyho strana, dá se to zvládnout. Ta temná strana chce ovládnout lidi a využívat je. Tyhle souboje se promítají i na Indyho univerzitu, kde shodou okolností chodí také syn od vůdce protivníků. jakou zázračnou náhodou se občas vyskytují situace, kdy jde Indymu o život..? Kdo za to asi může? Navíc všechno nasvědčuje tomu, že Indy má ve své blízkosti zrádce.

Úvod jedné vlkodlačí série..začíná.


HODNOCENÍ..

Na tuhle knížku jsem byla opravdu zvědavá, zvláště proto, že vlkodlaky až tak načtené nemám, a proto mě toho ještě dokáže dost překvapit. Přesto tohle bylo zkombinováním normální funkční smečky a cestování v čase. To druhé se zatím ještě moc nerozvinulo, ale větší prostor to dostane (stoprocentně) v dalších dílech. Tento byl spíš takový.. popisovací. Autorka se snažila svůj svět a místa vypsat tak, aby vedla čtenářovy oči a on si to byl schopen představit. Což může v některých pasážích být nudné a zdlouhavé. Ty stránky rozhodně neplavou pod rukama. Přes všechen ten popis se nedá až tak soustředit na to málo akce, která se tam vyskytuje. Přitom by jeden řekl, že to bude megaakční a pořád se tam bude něco dít.

Jsem totální alergik na to, že se některá jména překládají do češtiny. Obzvlášť, když je to to mé. Při každém oslovení "Kateřino", jsem měla chuť to zavřít a kdoví z jakého důvodu, se mi vždycky vybavil Hurvínek. Celkově jsou všechny postavy nesmírně tvrdohlavé, ale co mi chybělo byla ona drzost a vtip, kteří lidé v jejich věku mívají. 

Po dějové stránce (když se odmyslí nějaké ty nedostatky) to nebylo úplně špatné. Hlavně .. jde o to, že toto je první díl. A až na posledních snad dvaceti stranách se konečně začalo pořádně něco dít Myslím si, že jako úvod do série to nebylo zlé a jsem zvědavá na ty další díly, které tento prostě musí rozvinout a zdokonalit.

3 hvězdičky!!!


Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství..
Knihu si můžete objednat ZDE

6 komentářů:

  1. Tuhle knížku bych si chtěla přečíst. Dobrá recenze ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti! Ráda si přečtu tvůj názor.. A děkuji ;o)

      Vymazat
  2. Mohla by to být dobrá knížka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka je to naprosto luxusní. Doufám jen že se chystá další díl. Budu na něj netrpělivě čekat.

    OdpovědětVymazat