pondělí 25. listopadu 2013

RC Recenze - Vražedná pomsta (The Hunger Games #2)

Název originálu: Catching Fire
Série: Hunger Games (2. díl)

Autor: SUZANNE COLLINS

Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment
Vydáno: 2013 (1. vydání v roce 2010)

GoodReads: 4.30 / 1,095,539 ratings

Recenze na první díl? .. ZDE

Anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

“My nightmares are usually about losing you. I'm okay once I realize you're here.”


Oujé .. Napříč jednou mou srdcovou záležitostí..

Jednou bylo dáno, že vítěz Hladových her může navždy žít v blahobytu, mít tolik peněz, kolik potřebuje, a vlastnit dům ve Vesnici vítězů. Samozřejmě k tomu patří věčná sláva, ale ta je trochu vedlejší. Problém je v tom, že ani výhra v takové soutěži výhrou není. Hladové hry lze pouze přežít a potom přežívat dál. 

Kaniss pochází z toho nejubožejšího kraje v celém Panemu, ona i její kolega Splátce z mužského rodu měli absolutně nulovou šanci vyhrát. A přesto vyhráli - oba. Tím, že vymysleli lest a možná se nechtěně vysmáli celému hlavnímu městu. Co neudělat pro přežití? Jenže a pobytí v Aréně skončil a oba jsou zpět ve 12. kraji, kde už nic nebude takové jako dřív. Je možné, že kvůli symbolu vzpory, který představuje jak Katniss, tak i její brož Mockingjaye, se všechno zhoršilo. Pravidla jsou přísnější, hladomor větší, bičování pravidelné. 

Ale Hladové hry jsou pořád a pořád dokola, nastává další ročník a Katniss s Peetou se musí vrátit k tomu, co ji mzachránilo krk už prvně. Bláznivě zamilovaní, smůlou pronásledování milenci z dvanáctého kraje. Tento rok jsou Čtvrtohry (jsou vždy něčím výjimečnější) a jako připomínka toho, že ani ti nejlepší z nejlepších nemají vyhráno, se Splátci budou vybírat z řad již stávajících vítězů. 

Znamená to, že Katniss s Peetou musí znovu do arény. A jestli jejich šance minule byli mizivé, tentokrát jsou absolutně nulové. Vyhrát může jen jeden. Katniss udělá všechno proto, aby to byl Peeta. Jenže on to samé plánuje s ní.

Ale v různých krajin .. odpor stoupá.. něco se chystá..

I realize only one person will be damaged beyond repair if Peeta dies. Me.

Nevím jak mám vysvětlit, jak neskutečně skvělé to je. Opravdu .. zkusím to asi takto .. četla jsem už aspoň po desáté a pořád - pořád mě to baví! Furt dokola, to samé a je to neskutečné, i když je asi o setinu horší jak první díl.. Příběh, který mě donutí se smát, mít husinu, stát se smutnou. Všechno to je takové..

About film - si pište, že už jsem ho viděla. A? Ale jo byl fajn, rozhodně lepší než první díl. Roh hojnasti ale opět totálně posrali a i tu Arńu jsem si představovala krapek jinak (ten závěr, jak tam hodila ten šíp a začaly po ní padat kousky toho železa, pak ji nabrali hrábě, aby ji vyzvedli a odvezli, byl trochu divný). Peeta je hnusák, ale Gale - OMG!! Jak já z něj slintám, ještěže měl víc prostoru než jsem očekávala! Byla jsem utvrzena v tom, že Lawrence (Katniss) je skvělá herečka - její grimasy (výtah, úplný konec, aj) byly dokonalé. A .. některé scény mě komplet dostaly - klíčová slova? Cinna, Mags, 11th district, Gale .. 

Oukej - bylo jich hodně, .. , zítra jdu znova :oD


Kdo nečetl .. jako by nežil!



••••••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství..
Knihu si můžete koupit ZDE



4 komentáře:

  1. Nežiju :D
    Na mojí obranu - už jí mám doma a po dočtení Champion se na ni hned vrhám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh my God .. vždycky jsem si přála mít za kámoše zombika :D

      - Musíš!!! Zkontroluju si to!

      Vymazat
  2. Těším se až si přečtu knihu a uvidím film :)

    OdpovědětVymazat