úterý 27. srpna 2013

RC Recenze - Eragon (ODJ #1)

Název originálu: Eragon
Série: Odkaz Dračích Jezdců (1. díl)

Autor: Christopher Paolini
O Autorovi:
Christopher Paolini (nar. 17. listopadu 1983) je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.

Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.
Zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Christopher_Paolini

Počet stran: 489
Nakladatelství: Fragment
Vydáno: 2004

Anotace: Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...

"Atra gülai un ilian tauthr ono waíse skölir frá rauthr." 
(Jedno "obyčejné" požehnání novorozeněti, které do budoucna změní dění v celé Alagaësii)



NĚCO MÁLO K DĚJI..

Kdysi dávno byl svět plný draků a jejich Jezdců. Byli nepřemožitelní, ovládali kouzla a mohli žít skoro věčně, akorát se nedokázali ochránit sami před sebou. Galbatorixovi umřel jeho drak a on z toho vinil ostatní jezdce, on sám byl jedním z těch nejsilnějších a plánoval pomstu. K jeho plánu, ve kterém přinutil další dračí vejce, aby se pro něj vylíhlo, se připojilo dalších 13 Křivopřísežných jezdců, a po zuřivé bitvě nezůstal na zemi jiný Jezdec než právě Galbatorix s jeho drakem. Ale ještě zůstává naděje. Vardenové a elfové si jedno dračí vejce předávají a doufají, že se pro ně jednoho dne vylíhne. Při jedné z těchto cest Aryu (velvyslankyni) napadne Stín se svou armádou a ona je nucena poslat jediné dračí vejce daleko od ní.

Eragon je obyčejný kluk, který vyrůstá v Carvahallu. Spolu s bratrancem Roranem, který je pro něj jako bratr a strýcem Gerem. Nejsou moc bohatí, a proto Eragon opatřuje maso lovem v Dračích horách, je to místo, kde se běžní vesničané bojí vstoupit. A on tam jednoho dne najde..kámen, vlastně vejce, jak zjistí. A z toho se vylíhne drak. Eragon se svou dračicí je nucen opustit svůj domov, doprovází je Brom - vypravěč, který toho ví až podezřele moc, společně se vydávají za ra´zaky - zlé a odporné vrahy.

Ale situace v Království je horší než očekávali, po několika komplikacích se Eragonova trasa i společníci změní a on ví, že v jeho moci je mnohem víc, že jeho osudem je bojovat po boku Vardenů a zastavit Galbatorixe..

Začíná obrovské putování plné kouzel, boje, strategie, elfů a samozřejmě.. draků..

"Lidé mají nechutný zvyk pamatovat si věci, které by neměli." 

HODNOCENÍ..

Zastávám názor, že ten, kdo o sobě říká, že je bibliofil (jak říká Jeod) a že zbožňuje fantasy, by tuto sérii měl mít přečtenou. Například mě naprosto okouzlila, o Eragonovi se mi i zdálo, když jsem byla menší a tu knížku jsem četla poprvé, strašně jsem si přála, abych mohla mít takovou svoji "Safiru", aby se mi prostě vylíhl dráček. A kdyby ne, aspoň jsem chtěla být jeden z neohrožených elfů. Doteď mé představy o elfech a dracích vycházejí z toho, co napsal Paolini. Ten příběh se zahryzne hluboko do vás a už Vás nepustí.

Prostě moje srdeční záležitost :3

Když jsem četla Eragona poprvé hltala jsem každé slovo, snažila se pamatovat si všechna slova starověkého jazyka i měst, ale až teď po třech letech, když jsem četla znova jsem si uvědomovala, že taky čtu slovo od slova a nemůžu se nabažit. A i přesto, že vím CO bude se nemůžu dočkat dalšího dílu..

Legendární dílo! 10 z 5 hvězdiček ;o)


•••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství
Knihu si můžete objednat ZDE 

8 komentářů:

  1. Na Eragona se chystám.
    Ps: Nemohla by sis prosím změnit písmo? Neobjevují se ti tam písmena s háčky a špatně se to čte.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně?? O.o V textu nebo v nadpisech? O.o Achjo, mi se to zobrazuje celé..

      Vymazat
    2. V textu. :) I ted v komentech. Napsalo to Vá?n?... :)

      Vymazat
    3. O.o nééé .. už by to mělo být OK, ale mi se to fakt zobrazuje v pohodě.. Dík, že si mi to napsala

      Vymazat
  2. Ja som raz začala čítať túto knihu, pretože sa mi veľmi páčil film, bohužiaľ som sa dostala len asi k 5. kapitole, strašne ma to nebavilo. Možno som len nemala svoje obdobie alebo čo, určite sa do knihy raz znova pustím, ale skôr by som ocenila, keby urobili 2. filmový diel, lebo ten príbeh je super 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebavilo? O.o achjo, ale jo, vím, že se to stává. Vrať se k tomu :3 Já třeba ten film nesnáším - je odporný a zanedbaný :oD skrývá krásu děje a vynechává důležitá fakta a Safira je v něm vyobrazena úplně jinak než v mých představách..

      Vymazat
  3. To 10 z 5 hviezdičiek, tak má byť, či si sa pomýlila :D

    OdpovědětVymazat