středa 28. srpna 2013

Recenze - Mlhovina (Vesmírná pouť #1)

Název originálu: Glow
Série: Vesmírná pouť (1.díl)

Autor: Amy Kathleen Ryan

Počet stran: 304
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 2012

Anotace: 
Planeta Země má nejlepší léta za sebou a vesmírem plují dva vícegenerační koráby s cílem osídlit Novou Zem. Ačkoli loď Nový obzor vyrazila na svou misi o rok dříve než Empyreum, obě se setkají ještě na cestě. A nepůjde o střet přátelský – osazenstvo Nového obzoru pod vedením despotické kapitánky Anne napadne posádku Empyrea a unese dívčí část posádky, mezi nimi i šestnáctiletou Wawerly. Příčina se brzy ozřejmí – ženy na Novém obzoru jsou neplodné… První část originální sci-fi trilogie o pouti za nadějí pro lidstvo nepostrádá napětí, milostný příběh, ale také zamyšlení nad tím, jak mohou ideologie ovládnout společnost jako celek i každého z nás.

Ďábel může i Písmo svaté citovat pro své účely.
William Shakespeare
NĚCO MÁLO K DĚJI..

Četli jste Loď mezi hvězdami? Já sice jen první díl této série, ale stejně se nevyhnu srovnávání. Ve všem možném mi to přišlo hodně podobné.

Na Staré Zemi se něco stalo a tak se dvě kosmické lodě vydaly hledat Novou Zemi (proč ne,že?). Jedna z těch lodí vyrazila do kosmu o určitý čas dříve, myslím, že tři roky, ale nejsem si jistá a není to až tak podstatné. A Empyreum už je rok a půl v růžové mlhovině..

Tento příběh sleduje hrdiny, kteří pocházejí z lodě Empyreum, ale ta je jednoho dne napadena tou druhou Novým obzorem a uneseny jsou všechny holky. V této době se knížka střídá v pohledech. jednou sledujeme co se děje s hlavní hrdinkou Waverly, která vůbec nevěří povídačkám, kterýma je na Novém obzoru krmí. Přichází na to, co je skutečným cílem záporné hrdinky, která velí této lodi. Nemůžou mít děti. Potřebují je k reprodukci a na souhlas, na ten se rozhodně ptát nehodlají. A Wavery chce zachránit nejen sebe a své kamarádky, ale také všechny rodiče, o kterých ví, že jsou tam někde uvězněni.

Na Empyreu se zatím potýkají s problémy jako je radiace, podtlak, gravitace a ztráta dospělých. Loď vlastně řídí děti. Vidím v tom další začínající trojúhelník mezi Kieranem, Waverly a Sethem. Ti dva jsou velcí rivalové, jeden nevěří druhému, podkopávají si navzájem autority, ale kdo je ten špatný? Já osobně se přikláním k Sethovi :o) Alespoň mají společný cíl, najít Nový obzor a zachránit Waverly, holky a rodiče. Jak to ale udělat, když radar je v mlhovině nefunkční?



"Schopnost zvrátit porážku leží v našich rukou, ale možnost porazit nepřítele nám dává nepřítel sám."



HODNOCENÍ..


Už na začátku knížky se mi chtělo smát a to, když Waverly s Kieranem někde leželi a on jí nabízel svatbu a bavil se s ní o dětech. To jsem si říkala, že je to dobrý cvok, když je jim 16.

Pak je přepadli a odvezli za tím jediným účelem - reprodukce. a mi přišlo, že tam s těma holkama zacházejí jako s prasaty. Vlastně..když nad tím přemýšlím, babička prasata má a.. Chovali se k nim hůř, jak k čuňatům. Prostě hrůza. A já začínala být čím dál víc znechucená, musela jsem se nutit do každého slova. Já nějak vůbec nechápu, jak někoho ta myšlenka mohla napadnout - odstraňovat vajíčka, nějak je klonovat a potom je předávat dál. Představa, že někde mám 18 potomků je naprosto nechutná.

Na Empyeru (nebo jak se ta loď jmenovala) zuřil nějaký ten mocenský boj...a Kieran je podle mého naprostý debil, jsem fanda Setha, asi jediný člověk, který mě na celé knížce neotravoval.

Já prostě nevím, po dočtení jsem naprosto zhnusená! Nápad nebyl až tak špatný, ale to provedení.. néé :'(

Ve výsledku dávám 1,5 z 5 hvězdiček!

2 komentáře:

  1. Já bych si tuto knížku ráda přečetla.. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však přečti :oD Já se možná někdy hecnu a přečtu druhý díl.. ale to je v nedohlednu! :o)

      Vymazat