sobota 10. srpna 2013

Recenze - Reset (Reset #1)

Název originálu: Reboot
Série: Reset (1. díl)

Autor: Amy Tintera

Počet stran: 384
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2013

*Přečteno velmi, velmi rychle!*

Anotace: 
Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. Wren 178 je nejnebezpečnější reset v Texaské republice. Nyní ve svých sedmnácti letech slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ (Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění).


Kdyby zopakoval, že ho to mrzí, ještě jednou, zlomila bych mu vaz.

Wren je ten nejnebezpečnější reset v celém KLEZu, byla totiž mrtvá celých 178. To číslo jí provází celým životem. V jistém smyslu si někteří myslí, že je zrůda, že už s člověkem nemá nic společného - možná mají pravdu. Wren se nebojí zabíjet, jedná podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a plní všechny rozkazy svých velitelů. A co je hlavní - neptá se. Neptá se proč. Prostě jen vykoná co musí - vždy perfektně.

Jako jedna z těch s vyšším číslem je pověřena učením nováčků. Všechny tedy překvapí, když si vybere Calluma Dvaadvacítku. Nejmenší číslo v celé historii, téměř člověka. Ti s menším číslem než 60 většinou nepřežijou, a ona ho má cvičit. Je pomalý, nedokáže se soustředit, ale je lidský, dokáže se usmívat - opravdově. A Wren je rozhodnuta že ho všechno naučí, že ho naučí, jak se bránit, jak zabíjet.

Resetovo tělo je vlastně nezničitelné, pokud ho netrefíte do hlavy (tedy nezničíte mozek), zahojí se. Musíte dávat pozor na uvíznuté kulky v těle, bo potom to bolí, jak šlak :oD 

V pozadí KLAZu se děje něco opravdu divného. Podšedesátkám něco píchají a ti se potom chovají jako kanibalové. Jejich nekonečná chuť po mase se nedá utišit, pak jsou tady ještě záhadná zmizení resetů s vysokými čísly. A Wren začne mít otázky. A Callum je natolik lidský že zabíjet nedokáže. Obojí je může přivést do pekelných problémů.. A Wren začne cítit. Opravdové lidské emoce, je to láska? ;o)


HODNOCENÍ..
Miluji akční knížky a toto je nejakčnější knížka, co jsem četla v poslední době. Tolik misí a akcí a tréninků. Miluju to. Pozorně jsem sledovala každý moment, kdy se Callum zlepšoval, a i přesto odmítal zabíjet :3

Dvaadvacítka - je vykreslený natolik dobře, že pro mě byl naprosto k sežrání :3

V Resetu jsou dokonale propracované emotivní scény, nejsem ten typ, co brečí u každé knížky, ale kdybych byla, tak brečím! :oD Místy je to fakt humáč. nejen v těch vypjatých situacích, ale taky humorem. Však proboha, oni se do ní třikrát trefili, teklo z ní krve jak ze slona, a ona pokračovala dál, jen proto, že jí nezasáhli hlavu. Ta bolest je prý překonatelná. Ale já mám takový humor ráda, takže prooč ne ? :D

Ve velké shrnutí mých emocí... Je to vážně skvělá knížka, kterou doporučuju!!! S napětím očekávám druhý díl!!! A ve výsledném hodnocení bych dala 4,5 hvězdiček, ale takovou kategorii nevedu, proto přihodím na 5. Ale je pravda, že mi tam něco chybělo.. 




PS: Je to celkem sranda, když se zamyslíte, jak by to u nás vypadalo, kdyby to šlo. Kdyby šlo oživnout po smrti - Resetovat se.. Chtěli byste být agresivnější napodobenina svého já?

Žádné komentáře:

Okomentovat