středa 4. září 2013

Recenze - Závist (Prázdné rakve #1)

Název originálu:  Empty coffin - Empty
Série: Prázdné rakve (1.díl)

Autor: Gregg Olsen

Počet stran: 296 (Páni, myslela jsem, že to má mnohem víc!)
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vydáno: 2012

Anotace:
Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.

Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?

Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.

Znovu uklouzla, jak se natáhla po Katelynině rameni, které bylo bílé v místě, kde ho ochlazoval ledový vzduch, a narůžovělé ve stále vařící vodě. Dvoubarevné. Jako jahoda namočená v bílé čokoládě.

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Hayley a Taylor Ryanovi jsou dvojčata. Ovšem ne tak ledajaká (jinak by nebylo o čem psát). Zdá se, že mají jakousi schopnost vciťovat se do věcí, vidět obrázky, které nikdo nevidí. Vycítit vodítka, která jsou pravdivá, ale nikdo je nemůže dokázat. Taky se jim zdají sny.. Prostě nějakým způsobem ovládají toto nadpřirozeno. A obě dvě byly zúčastněné obrovské autobusonehody. Spousta lidí zemřelo, ale někteří přežily. Stejně jako dvojčata přežila i Katelyn se svou nejlepší kamarádkou Starlou.

Katelyn BYLA normální, průměrná dívka. Vždycky toužila po tom, aby se stala roztleskávačkou, ale nikdy ji do týmu nepřijali. Její rodiče se pořád hádali a matka je známým opilcem v celém městě. Měla ještě spostu dalších problémů a bavilo ji si ubližovat. Však to znáte, řízy..řízy - žiletka v ruce, 48° voda..

A Katelyn umřela. Sebevražda? Nebo vražda? Možná nehoda.. Myslím, že nebude spoiler, když řeknu, že to byla vražda, protože jinak by nebylo vůbec co řešit a stejně to je všem jasné :oD Jednoho dne byla Katelyn nalezena v odporně horké vaně - mrtvá. Příčina smrti? Elektrický proud. (Který vůl má espresovač v koupelně?). Zmíněná dvojčata najdou stopu, která všem uniká (díky svým schpnostem) a rozhodnou se pátrat na vlastní pěst. Kdo je vrah?

"Vražda je tak ošklivé slovo.."

HODNOCENÍ..

Proč jsem si tu knížku vybrala? Jednoznačně díky skvělé obálce. Je taková přitahující, když už jsem si jí všimla, tak mě nutila se na ni koukat, dokud jsem si ji prostě nevzala z knihovny s sebou. A to rovnou i s druhým dílem, který tak pěknou obálku nemá. Další věc, která je netypická, je rozměr. Ještě nikdy jsem takhle stavěnou knihu neviděla a navíc opravdu začíná stranou "jedna" - což jsem se s tím ještě nesetkala...

Dostala mě věta autorky (na začátku), že je to inspirováno skutečnou událostí. Do konce knížky jsem opravdu nevěděla, do jaké míry to tak bylo, ale bylo a je to fakt k zamyšlení a já nemohla nic jiného, než kroutit hlavou, protože to je nenormální.

I přes to to bylo průměrné čtení. Opravdu moc jsem chtěla se do toho začíst, ale nějak mi to nešlo. Na m poměry jsem Závist četla strašně dlouho, navíc se mi moc nelíbil styl psaní. Takové to "ráno něco řekla a to ještě netušila, jak blízko byla pravdě.". Kdyby se to tam objevilo jednou, tak OK, ale opravdu to tam bylo často. Navíc se pořád přeskakovalo z postavy na postavu, prolínala se přítomnost s minulostí a jelikož mě to nebavilo natolik, abych to četla slovo od slova, občas jsem se ztrácela a ten "omračující konec" byl divný :oD .. Navíc mi to přišlo lehce uzavřené, takže proč další díl? Moc nevím, o čem tam chce psát. Ale budiž, když už ho mám doma, tak si ho přečtu, rozhodně ale není na začátku mého pořadníku :o)

3 hvězdičky!

PS: Aggr.. škola - na nic není čas! A to ještě ani pořádně nezačala! :oD

6 komentářů:

  1. Já si tuto knížku stejně chci přečíst :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti.. Já tě zásobovala svýma domněnkama přímo u čtení, tákže muheheh - nebyla jsem tak daleko od pravdy! :oD

      Vymazat
  2. Táto knižka aj vyzerá zaujímavo, ale niečo ma stále odrádza, netuším, ale nemám pocit, žeby ma bavila, ešte si to rozmyslím, ale asi si ju len požičiam keď už tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, je tolik knížek, které jsou lepší než Závist..! :o)

      Vymazat
  3. Knihu mám na svojom wishliste, ale po tvojej recenzii mám akési rozpoltené pocity z toho :D

    OdpovědětVymazat