neděle 8. září 2013

Recenze - Dlouhý pochod

Název originálu: The Long Walk

Autor: STEPHEN KING

Počet stran: 280
Nakladatelství: Pavel Dobrovský - BETA
Vydáno: 2005

Poprvé vydáno v originále: 1975

Anotace:
Dlouhý pochod — tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo dát vsázku svůj život a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí — tři napomenutí znamenají okamžitou smrt. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, zvítězí jenom ten, kdo z celé stovky vydrží nejdéle…

"Rád bych všechny Američany povzbudil k tomu, ať co nejčastěji chodí pěšky. Je to zdravé; je to zábava."
- John F. Kennedy

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Dlouhý pochod je přesně to, jak to zní. POchod, který je velmi, velmi dlouhý. Ale jen na vás by záleželo, jestli se dočkáte konce, nebo jakou vzdálenost pro vás vlastně bude mít. Cesta je předem určená, jak daleko dojdou? Vyhrát může opravdu jen jeden!!

Ray Garraty je jedním ze sta Chodců, kteří se účastní "letošního" Dlouhého pochodu, on je číslo 47. Společně s dalšími chlapy e vydává na nejtěžší zkoušku svého života. Když půjde, musí jít pořád, nesmí se zastavit, když se zastaví nebo zpomalí na určitou rychlost, dostane varování. Můžete dostat tři varování, potom vás zastřelí. Když dostanete varování, musíte ujít hodinu bez dalšího, aby vám ho smazali, ale po pěti dnech chůze je to neuvěřitelně těžké. Za chůze musíte zvládat všechny základní potřeby a navíc se dívat na to, jak lidé se kterýma jste se skamarádili postupně jeden po druhém umírají. Je to zlé, ale tímhle způsobem se zvyšuje vaše šance...

Ano, tohle je Dlouhý pochod. Tak šlapej, nebo umři!


"Tři-šest-devět, opil se rumem medvěd,
Opice si doutník dala, když jeli a vejlet,
Loď se s nima potopila,
Opice se udusila
A do nebe zamířila.."


"Prohlašuji letošní Dlouhý pochod za ukončený.
Dámy a pánové - občané - pohleďte na vítěze!"


HODNOCENÍ...

Na Stephena Kinga jsem narazila už dávno, ale neměla jsem chuť si od něj nic přečíst. Až do doby, když přišla kamarádka s Dlouhým pochodem a říkala, že je skvělý. Nad skvělýma knížkama já nos neohrnuji a jejím názorům věřím. 

ALE toto jsem nečekala.

Je to opravdu psychárna. V poslední době se vyskytují knížky o různých zvrácených televizních soutěžích, kde jsou jasně dány pravidla, ale hráčům se přesto podaří je nějak obejít. Tady ne, tady oni ví, že vyhraje opravdu jen jeden.

Byla jsem moc překvapená, že i přes to, že vlastně jen šli to byl tak napínavé, tak kruté, tak bezohledné, tak skvělé. Ta představa, že opravdu jen pět dní jdu je naprosto otřesná, že když procházíte městem, stojí tam davy lidí, kteří čekají na nějakou podívanou, na to, jak někoho zabijí (a že to tam bylo popsáno doslova, až se někdy dech tajil). 

A ten konec? Ten byl tak očekávaný, až jsem ho nečekala.. King bude asi opravdu Král. Mám od něj ještě Pod kupolí (rozečteno asi na 50. stránce a zatím je to opravdu boží).

Dlouhý pochod rozhodně doporučuji!! Ale co jsem slyšela, tak on má i lepší knížky :o) Takže 4 hvězdičky..






Žádné komentáře:

Okomentovat