sobota 21. září 2013

Recenze - Vyděděnci (Bratrstvo #1)

Název originálu: The Outcasts
Série: Bratrstvo (1. díl)

Autor: JOHN FLANAGAN
*Tento autor napsal také sérii Hraničářův učeň*

Počet stran: 402
Nakladatelství: Egmont
Vydáno: 2012

Anotace:
Ve Skandii existuje pouze jediná cesta, jak se stát bojovníkem. Chlapci jsou vybíráni do skupin zvaných bratrstva a musejí podstoupit tříměsíční výcvik v námořnických dovednostech, ovládání zbraní a bojové taktice. Bratrstvo stojí proti bratrstvu a soutěží spolu v řadě úkolů. Vítěz může být jen jeden.

Když se Hal Mikkelson, syn skandijského otce a araluenské matky, stane nedobrovolným vůdcem bratrstva vyděděnců, musí se tohoto úkolu zhostit, jak nejlépe umí. Bratrstvo Volavek se silou ani počtem sice nevyrovná dalším dvěma skupinám, ale jeho členové mohou svou vynalézavostí, důvtipem a odvahou všechny jen překvapit.



NĚCO MÁLO K DĚJI..

Hal Mikkelson je hlavním hrdinou tohoto příběhu, který se odehrává ve Skandii. Rodišti mořských vlků. Je jedna důležitá věc, kterou byste o něm měli vědět. Je napůl Araluenec, nevyrovná se sílou ani velikostí těm několika kamarádům, které má, ale na druhou stranu z araluenské strany podědil takovou vlastnost, jako je zdravý rozum. Možná je taky užitečné vědět, že strašně rád vynalézá nové věci, které by mohly jeho matce pomoct. Netřeba říkat že většinou se stane opak.


Jediný způsob, jak by se mohl stát uznávaným bojovníkem, je že vyhraje souboj bratrstev. A pak jako rána z čistého nebe se stane, že se z Hala stane vůdce svého bratrstva vyděděnců, říkají si Volavky. Stejně jako on jsou to děti, které nikdo nechtěl, rozmanití jako otisky prstů, ale dohromady můžou tvořit skvělý tým. Je tam kluk, který téměř nevidí, ale je silný jako nikdo, dvojčata Wulf a Ulf - od sebe k nerozeznání, ale hádají se pořád, pár průměrných zlodějíčků a Stig, kluk, kterému stačí málo aby vyletěl z kůže, ale je to Halův nejlepší kamarád.

Musí porazit další dvě bratrstva v různých úkolech, které je mají prověřit po všech možných stránkách. Jen síla nestačí. A co že získá vítěz? Bude moct na jednu noc pohlídat největší poklad Skandijců..

Hal a jeho vynalézavost. S tím se budete setkávat v celé knize. Většině jeho nápadů chybí kousek do správné funkčnosti, ale jedna věc se musí nechat. Když zrekonstruoval svou loď a vybavil ji o nový typ plachty, která zařídí lepší pohyb po vodách, je u mě považován za génia :o) Jméno lodi? 
Samozřejmě, že je to Volavka.


HODNOCENÍ..

Po mé oblíbené srdcové sérii *Hraničářův učeň* jsem na Bratrstvo byla strašně, opravdu strašně moc zvědavá. Jméno John Flanagan mluví za vše. Zbožňuji jeho styl psaní, jeho vtipy, jeho nápady. Je to úžasný spisovatel. U jeho knížek neřeším jestli jsou předvídatelné nebo ne, jak moc jsou dokonalé. Nechávám se vtáhnout do děje a čtu a čtu a vždycky začínám otevřením knihy a končím jejím zavřením. Bez přestávky. S ohromujícím pocitem.

Nápad hraničářů se mi asi líbil trošku víc, ale toto je taky megasuprózně skvělé :3 Navíc jsem se dozvěděla, jak ti skandijci vlastně žijí, i jejich kulturní věci, jak fungují. Všechno. teď trochu doufám, že v dalších dílech se nějak zázračně dostanou do Araluenu a potkají se s Willem (nejlepší hraničář všech dob). Jou, to by bylo :3

Knížku jsem četla krátce po tom, co byla vydána a další díl vlastně taky. Teď, když u sebe mám třetí díl je vhodná doba na sepsání recenzí na předchozí díly, ať můžu pokračovat s čerstvými zážitky...

5 hvězdiček. Naprosto jednoznačně.

4 komentáře:

  1. Hraničářův učeň je boží, ale o této sérii jsem ještě neslyšela. Navazuje to na sebe nebo tak něco?

    Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bratrstvo je zasazené do stejného světa jako Hraničáři, stejná doba akorát jiné místo. Ale co jsem zatím četla nijaký vliv to na sebe nemá.

      Znám i lidi, kteří neměli o hraničářích potuchy a začetli se do Bratrstva a věděli všechno potřebné. :o)

      Děkuji. :o)

      Vymazat
    2. Dneska jsem to našla v knihovně.. Přečtu si to! =D

      Nemáš vůbec zač!!!

      Vymazat
  2. Anonymní1/19/2014

    Přesně jak řekla Kačč, stejný svět jako Hraničářův učeň, stejná doba akorát že děj se odehrává ve Skandii a nic s Hraničářem to společné nemá. Až na to, že Hal je napůl Araluenec. :)

    OdpovědětVymazat