pátek 30. srpna 2013

Recenze - Pod nekonečnou oblohou (Nebe #1)

Název originálu: Under the never sky #1
Série: Nebe (1.díl)
Autor: Veronica Rossi

Počet stran: 328
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 2012

Anotace:
První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

"Dost citrus!" volal Bane. "Řekneme ti všechno!"
Echo zvedl ruce nad hlavu jako bratr. "Vzdáváme se ovocný kombajne, řekneme ti všechno!"


NĚCO MÁLO K DĚJI..

Árie byla vždycky zavřená mimo opravdový svět, vždycky žila v Lusku a toulala se po Říších. To jsou zvláštní místa, ve kterých jseš a zároveň nejseš. Třeba odtamtud nemůžeš nikoho odvést, ale komunikovat s někým můžeš. Taky můžeš být na více místech na jednou. Árie dostala své jméno, protože je "superstar" - pěvecká bomba, spíš výsledek vědy než něčeho jiného, ale vždycky do jedné z Říší chodila zpívat matce, která byla v úplně jiném Lusku, ale potom se spojení přerušilo a Árie se musí dozvědět, co se s její matkou stalo. Přemluví Sorrena, aby ji a její kamarádku vzal na jednu ze svých nebezpečných akciček, a když vypojí systém trochu se jim to vymkne z ruky a všem jde o život. A právě tam potkává Árie jednoho Divocha, toho, co nebydlí v Luscích. A toho dne jí on poprvé zachrání život..

Peregrin neboli Perry je jedním z vysoce postavených Divochů. Občas se objeví nějací obdarovaní. Slyšící - ti nejlepší dokážou slyšet i myšlenky. Vidící - vidí líp než kdokoliv jiný. Vědoucí - dokáží rozeznávat nálady podle pachu, ale nejen nálady lidí i věcí a rostlin.. Perry je vidoucí i vědoucí je to pro něj výhoda, ale také nevýhoda. Do Snění, tam, kde zachránil život tomu Krtovi, se vydal jen proto, aby zajistil léky pro svého malého synovce, ale to se mu nepodařilo. A ještě k tomu..to dítě bylo uneseno.

Když se ti dva potkají, uzavřou vzájemnou dohodu. Ona se mu pokusí pomoct vysvobodit Tylona, pomocí rozbitého okuláru (ten umožňuje přístup k Říším) a on jí pomůže zjistit, co se stalo s její matkou. První, ale musí opravit ten okulár (moudrooko) a čeká je strastiplná cesta k jedinému člověku mimo Lusky, který to svede. Ještě musí překonat vzájemnou nechuť sami k sobě..což bude složité (ale je jasné, že se to stane).


"..Zatím zkus tohle rozmačkat a přivonět si."
"..Pak musíš zkontrolovat barvu..."
"..Pak si jí potřeš kůži.."
"..Položíš si kousek na ret."
"..Jestli necítíš pálení, dej si ji na jazyk.."
"Zdá se, že nejjednodušší bude, když je najdu a zeptám se tě, jestli jsou jedlé, nebo ne.."


HODNOCENÍ..

Na sérii jsem narazila těsně předtím, než měl vyjít druhý díl. Řekla jsem si, že si to třeba časem přečtu a dál to neřešila a časem na celou sérii zapomněla. Nedávno jsem se v knihovně ptala, co tam pro mě mají a Paní vedoucí vzala kupku a dala mi ji, byla tam i tahle knížka, tak jsem si řekla proč ne. I tak mi ale celem dlouho ležela v poličce než jsem se k ní dostala.

Svým způsobem mi to připomínalo Dech. Nebo bych spíš měla říct, že Dech připomíná toto. Asi jo.. Vyšel přece později. 

Ale mi se to líbilo, základní dějová linka sice byla trošku jasná, ale dostaly mě různé dialogy a vůbec to nebylo špatné. Oblíbila jsem si Perryho - byl skvělý :3 Dokážete si představit, že pouhým čichem dokážete vycítit, jestli někdo lže? Nebo jak se cítí vůči vám? Jestli vámi opovrhuje, bojí se vás, cítí se trapně. Já teda ne. Tohle byl srašně osvěžující nápad. Pravda, v některých situacích jsem si říkala, co to sakra..? ale na druhou stranu i to tam patřilo..

Akorát!!! Strašně, strašně, strašně moc pravopisných chyb. Šetřili na korektuře nebo co?

Zpočátku jsem se strašně motala v tom jejich slovníku. Co je Říše, co je Lusk, nějaké moudrooko, pak nějaký fujbal, kdy házíte ovocem (to by ovšem byla sranda zkusit, navrhnu to kamarádům, třeba si budem házet dýně na hlavu), pak nějaké Snění či co..Ale jakmile se aspoň trošku zorientujete, je to fajn. Takové milé na oddech. 

Něco mezi 3 a 4 hvězdičkama, ale spíš 4. Za vinu to dávám Mlhovině, kterou jsem četla předtím a byla strašná, tak to mám možná trochu zkreslené..

Na další díl se moc těším..

2 komentáře:

  1. Taky nemám ráda v knihách pravopisné chyby. Jinak tuto knihu bych si chtěla přečíst. Nedokážu uvěřit, že už máš za sebou další knihu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou jsem četla knížku, kde jich bylo tak moc, že kdosi přede mnou vzal tužku a opravoval to :oD Hmm.. Teď jsem se nějak šprajcla na té Závisti :oD

    OdpovědětVymazat