sobota 7. září 2013

RC Recenze - Eldest (ODJ #2)

Název originálu: Eldest
Série: Odkaz dračích jezdců (2. díl)

Autor: CHRISTOPHER PAOLINI

Počet stran: 657
Nakladatelství: Fragment
Vydáno: 2006

Anotace: 
Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ... Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...


Nechť nad tebou vládne štěstí.
Nechť je mír ve tvém srdci.
Ať hvězdy nad tebou bdí.

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Děj krásně navazuje tam kde skončil Eragon. V městě-hoře, doupěti trpaslíků a Vardenů, a těsně po velké bitvě, kterou vyhráli. Společně zahnali Urgaly a Eragon se stal Stínovrahem (za pomoci Aryy a Safiry, které zničením Hvězdného safíru upoutaly Stínovu pozornost.). Stín ale Eragona zranil a to řeznou ranou do zad, která asi nebude jen tak obyčejná, když způsobuje Eragonovi obrovské křeče, v bolestech se kroutí a i malá námaha se zdá obtížná...

Jeho kamarád Murtagh byl unesen společně s Dvojčaty (vyšší mágové) a velitel byl zabit. Ať chtě nebo nechtě je Eragon vtáhnut do boje o politickou moc a kdekdo se ho snaží ovládat. Každá rasa ho chce mít na své straně, je přece Jezdec. Ale on musí být chytřejší než rada Vardenů nebo král trpaslíků, oni zapomínají na jednu docela důležitou věc. On není sám. Má Safiru - modrou šupinu (už chrlíííííííí ohýnek).

Všichni cítí, že je potřeba, aby se Eragon zdokonaloval ve všem, co je možné (i přes jeho zranění) a vydávají se na dlouhou cestu do Ellesméry, hlavního města elfů, společně s Aryou a trpaslíkem Orikem. Dokážete si představit, že všechno, co vyrábíte, vlastně vyzpíváváte ze stromů, že si práci můžete vykonat kouzlem? Že patříte mezi nejkrásnější a jednu z nejmoudřejších ras ve světě? Že máte nekonečný život? Takoví jsou elfové. Když Eragon dorazí Ellesméry čeká na něj nejedno překvapení. Tím nejhlavnějším je třeba jeho učitel Zdravý Mrzák, který toho zažil víc než přiznává a ještě víc umí. Musí stihnout své svěřence naučit v pár měsících tolik, kolik se jiní učili celé roky, protože situace Vardenů není příznivá a oni brzy budou potřebovat pomoc Draka a Jezdce - další velká bitva je na spadnutí..

Na druhém konci země, v Carvahallu se Roran, Eragonův bratranec, potýká s obrovským problémem. Přišli si pro něj Ra'zakové a on vůbec netuší proč. Proklíná Eragona, za to co způsobil, že jen tak odešel, že jejich otce ani nepohřbil. Že nemá co nabídnout Slounovi, aby mu provdal jeho dceru. Nemá nic. Když Ra'zakové zaútočí a vezmou to, co je mu nejcennější, je rozhodnut to získat zpátky. I za cenu toho, že bude muset přesvědčit celou vesnici, aby se vydala k Vardenům, kde mu můžou pomoct...

Všechno bude dobré, maličký!


HODNOCENÍ..

Tohle je vlastně mé druhé čtení téhle knihy, takže kdyby nebyla úžasná, asi se do toho nepustím. Znovu jsem si uvědomovala, co Paolini vlastně stvořil. Pro mě legendu, pro jiného možná blbost (ale ať to ten člověk přede mnou zkusí říct nahlas). Opravdu nikdy bych nevěřila, kolik toho při prvním čtení unikne..

Když jsem to četla poprvé, tak jsem byla asi trochu naivnější a některý vývoj děje mě strašně překvapoval. Když se na to dívám teď svým "moudrým okem" zas tak překvapivé to není, přece jen se to musí nějak zamotat, aby bylo o čem psát.

Tohle splňuje všechny mé ideály o Dracích a nikomu už neuvěřím, že draci jsou zlí.. nejsou. Krásná, moudrá, obrovská stvoření.

Byla jsem strašně ráda, že se autor nezaměřoval jen na to, co se dělo se Safirou a Eragonem, ale že dal prostor i Vardenům, protože kdyby se ti dva tam potom vrátili, bylo by to zvláštní, přece jen chyběli několik měsíců. A Roran. Mám ho ráda, i když né tolik jako Eragona, i za jeho prostor jsem ráda, celkem mě zajímalo, co se s ním dělo, jestli byl naštvaný, jestli si Katrinu vzal. Svést ty dva dohromady je podle mého krásný tah..

Stoprocentně dávám 5 hvězdiček a co nevidět se pustím do re-readingu dalšího dílu...



•••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství
Knihu si můžete objednat  ZDE

4 komentáře: