sobota 14. září 2013

Recenze - Rudá pyramida (Kronika Cartera Kanea #1)

Název originálu: Kane chronicles - The Red Pyramid
Série: Kronika Cartera Kanea (1. díl)

Autor: RICK RIORDAN

Počet stran: 408
Nakladatelství: Fragment
Vydáno: 2012

Anotace:
Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat!
Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích.
Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!

"Khufu je dost vybíravý. Jí jenom jídlo, které začíná na P. Palačinky, pizzu, plameňáky.."

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Tohle napsal Riordan, takže to může znamenat jediné - Bohové žijí!!! Ano, jsou stejně živí jako já nebo jiní lidé. Na všech mýtech je většina pravdy (né-li všechno).

Kdo četl Percyho, tak to zná, je zvyklý na to, že Řečtí bohové (a taky Římští) existují. A v této sérii, Riordan nechal oživnout Egyptské božstvo a s ním spojenou mytologii.

Carter Kane je vcelku obyčejný kluk, který nikdy nechodil do školy, všechno ho učil taťka archeolog "domácí metodou". Nikde nezůstali příliš dlouho, aby si našel kamarády. Jeho jediným přítelem je taťka, kterému pomáhá s jeho bádáním. Jak jinak, než v egyptské mytologii? Jednou za čas mají návštěvní den u Sadie, Carterovy sestry, která žije s prarodiči a má normální život. V podstatě se neznají.

V takový den je pan Kane vezme do muzea, aby se koukli na Rosettskou desku. [Doufám, že tu každý zná -__- ale pro případ, že ne.. Je to deska, díky které byly rozluštěny hieroglyfy.] Když něco studuje na desce, udělá něco neuvěřitelného a pak se něco ještě víc neuvěřitelného stane.

Kdysi dávno [podle báje=pravda] Nut s Gebem čekali děti, neposlechli Rea a Nut porodila ještě v tom roce. Každý den jedno dítě (od té doby jsou to dny smůly, od té doby má rok 365 dní). Uvrhla tak na sebe kletbu, která donutila ji Nut, bohyni nebes a Geba, boha země, aby se už nikdy neviděli. Každý na jiné straně. A právě těch pět dětí této dvojice bylo osvobozeno a ten velký zlý BOSS Sutech plánuje zničit civilizaci.

Sourozenci Kaneovi se dozvídají tajemství rodiny, že jsou asi mágové (mimochodem - hieroglyfy -písmo kouzel) a že je možné, že v jejich těle jsou bohové. Taky musí zachránit taťku a potom ještě svět, ale pořadí je možno obrátit..


Máme jenom pár hodin, takže dávej dobrý pozor.
Jestli posloucháš toto vyprávění, už ti hrozí nebezpečí.


HODNOCENÍ..

Upozornění pro ty, kteří ještě nečetli PERCYHO JACKSONA, je lepší - první přečíst jeho!

Od této série jsem se dlouho držela dál, s tím, že jednoho krásného dnes si ji přečtu, protože Riordana mám ráda, dokáže psát poutavě a vtipně. A přesto se mi ani jediná obálka od tohoto autora v českém vydání prostě nelíbí. Jsem divná? Vždycky. :oD

Egyptskou mytologii moc nemusím, neříkám, že ji neznám, jen mě tolik nebaví, možná proto mě ani moc nebavila celá knížka. Ale opravdu za to může jen ta mytologie. Popravdě, lituji, že jsem si to nepřečetla loni, v době, kdy jsme Egypt brali ve škole, zkrátila bych si pár učících chvil a nahradila je příjemným čtením. :o)

Moc se mi líbil styl - tedy videonahrávka, nic takového jsem ještě nečetla, nikdy jsem se s tím nesetkala a originalita se cení.

Jo, jediná postava, která se mi dostala pod kůži, byla Zia - takový fajn mág 

PS: Taky chci ovládat hieroglyfy. Vlastně by mi stačilo, kdybych je dokázala přečíst. To by bylo fajn. :3

4 hvězdičky [ale s odřenýma ušima, spíš takových 3,7 :oD]

2 komentáře:

  1. To znie skvele 8) Už straaašne ldho sa chystám na Percyho, zatiaľ som videla len filmy, ale každý to chváli a určite si knihy niekedy prečítam. Hneď po tom zase toto, pretože egyptský bohovia sú úžasný! Rímskych mám asi radšej, ale všetko o bohoch a hlavne ich nasadenie do reálneho sveta zbožňujem! Takže mám aj túto knihu na to-read liste 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mi se hlavně líbí to zasazení do moderní doby! :oD Ale to božstvo, stejně mám radši řecké. Druhý díl této série mi leží na poličce, takže co nevidět ho přečtu, doufám, že se mi bude líbit víc než tenhle.

      Vymazat