sobota 14. září 2013

Recenze - Mladší (Banka těl #1)

Název originálu: Starters
Série: Banka těl (1. díl)
Krycí název: "Rakvičky" - Důvod? - neznámý, prostě to sedí!

Autor: Lissa Price

Počet stran: 344
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vydáno: 2012

Anotace:
Dívka stojí před strašlivou volbou. Rodiče jsou mrtví, bratr nemocný, za peníze se stane někým jiným. Komu může věřit? Nikomu...

Děj tohoto strhujícího románu pro teenagery se odehrává v budoucnosti.

Během smrtelné nákazy zahyne většina lidstva. Díky zázračnému léku, podávanému zpočátku jen velmi starým a velmi mladým lidem, zůstanou na živu jen starci a děti – a ti najednou stojí proti sobě. Mladým se chce žít a starým se nechce zemřít.

Aby se děti uživily, pronajímají prostřednictvím tajné organizace svá těla bohatým starým lidem, kteří chtějí znovu okusit mladost – a prodloužit si život. Hlavní hrdinka tohoto napínavého románu, Callie, se nechtěně připlete do cesty intrikářskému senátorovi, který chce vydělat jmění na tom, že těla dětem jednoduše ukradne a pronajme je navěky... Callie najednou neví, komu může důvěřovat – a do toho ji zasáhne láska.

Zacházejte s pronajatým tělem opatrně, mějte neustále na paměti, že se jedná o skutečného mladého člověka.

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Mladší si chtějí žít svůj život a Starším se nechce umírat. (Komu by se chtělo?). Věková hranice je posunutá asi na 200 - 250 let. Ale těla starců jsou už jen skoro jako schránky plné zkušeností, nemůžou nic dělat. Jen sedět, hrát karty, povídat si.

Proto vznikla společnost - velmi, velmi tajná - Prime Destination, která umožňuje, aby si Starci pronajali mladé tělo, na pár hodin, dní nebo třeba měsíc. Mají spoustu pravidel jak se s tělem chovat, co smí a co nesmí dělat a porušení se trestá vysokými pokutami. 

Problém pro společnost je nabírání nových těl. Už jen proto, že má být tajná. Potřebují Mladší, které nikdo nebude pohřešovat, když na pár dní zmizí. 

Callie je obyčejná Mladší, která se stará se svým kamarádem Michaelem o svého nemocného bratra. Jejich rodiče zahynuli ve válce a oni teď nemají ani pořádnou střechu nad hlavou, peníze potřebují. To je důvod, proč Callie přišla do Banky. Při jejím třetím pronájmu se něco porouchá a ona ve svém těle začne bojovat s onou Starší, která si ji pronajala. S její pomocí se dozvídá krutou pravdu o společnosti a zkusí zachránit celou generaci :oD

A kniha by nebyla knihou, kdyby se u toho nezamilovala...

Krvácení. Explodující hlava. Začínalo mi být špatně.

HODNOCENÍ..

O knížku jsem na netu poslední dobou zakopávala v jednom kuse. Samé pozitivní recenze, obálka která upoutá (nelíbí se mi, ale zaujme), a když jsem na ni v knihovně narazila, vrazila jsem ji kamarádce do ruky, ať si to přečte, že je to "prý" super. A pak jsem hned byla na řadě já.

Očekávala jsem od toho moc a to se mi možná vymstilo. Je pravda, že prvních 100 možná 120 stránek jsem si říkala, to je fakt supéér. "Rakvičky" budou skvělá knížka. jen si to představte, že si jdete do banky - tam si lehnete - na "chvilku" usnete - probudíte se a na kalendáři je jiné datum, třeba o měsíc. A mezitím si s vaším tělem hrál někdo jiný, trochu jako půjčovna na auta. To se mi líbí, to ne, fuj to je ohyzdné, poškodíte a zaplatí se odškodné, ale život jde dál.

Někdy po tom jsem se začala mírně nudit a to mi přetrvalo až do SUPERkonce. On jako byl super, ale podaný tak, že jsem si z něj neodnesla žádné emoce. Myslím, že tam bylo místo i pro slzné údolí z čtenářovy strany, ale nebylo to propracované natolik, aby to zapůsobilo.

Po dějové stránce mě ale zajímá, co se bude dít dál, proto se na další díl moc těším, i když to bude dlouho trvat než dorazí k nám.

Možná kdybych tolik neočekávala, tak mě to nezklame :oD 

Dávám 3,5 hvězdičky.

2 komentáře:

  1. Presne ako ty, aj ja od toho veľa očakávam :)
    Dúfam, že aspoň mňa nesklame :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba ne :oD Ale já fakt čekala strášně moooc! Navíc jsme si z toho s kamarádkou dělaly trošililinku srandu, takže...

      Vymazat