čtvrtek 19. září 2013

Recenze - Dokonalý pár (Matched #1)

Název originálu: Matched
Série: Matched (1.díl)

Autor: ALLY CONDIE

Počet stran: 328
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 2012

Anotace:
V dokonalém světě o všem rozhodují Správci – vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete. Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný. První část románové trilogie z budoucnosti, která staví na literárních kvalitách minulosti.


A slova vystoupí z nicoty a změní se z popela v maso a krev.




NĚCO MÁLO K DĚJI..

Základní linku děje asi umíme odhadnout všichni. Je budoucnost (ta dvě slova se tak krásně vylučují). Všichni poslouchají jako pejsánci, když vidí pamlsek. Je nadiktovaný celý jejich život. Od toho, co ti lidé smí vlastnit, co smí číst, kde můžou pracovat, koho si jednou vezmou, kolik mají povoleno mít dětí. Nemají žádnou svobodnou volbu. Co je zvláštní? Že jim to tak vůbec nepřijde, protože nic jiného nikdy nepoznali.

Konají se večírky, na kterých jsou holkám představováni jejich budoucí manželé a naopak. Složitý systém vygeneroval shodu v jejich zájmech a fyzických vlastnostech a určil, že ti dva jsou pro sebe prostě dokonalí. Aby se o sobě jedinci dozvěděli víc, mají vyhraněný čas k tomu, aby shlédli Microkartu, na které je všechno o jejich "vyvoleném". Toto je klasický postup. Pak přijde první schůzka, a další a další a potom svatba..

Cassie tímto rituálem prošla taky stejně, jako všechny holky v jejím věku. Když už se chystá zjistit o klukovi, kterého jí přidělili (jen ták čirou náhodou je to její nejlepší kamarád) dozvědět víc než už ví, objeví se na obrazovce fotka někoho jiného. Tento moment v ní zasadí první semínko pochybností. Co když ten superskvělý systém až tak moc superskvělý není?

A co je horší, ona toho kluka zná. Je to Ky. Nikdy se s ním nijak extramonstrózně nebavila, ale teď ano, potkává ho na volnočasových aktivitách (lezení na Hůrku, pořád jednu a tu samou) a zjišťuje, že svět není tak dokonalý, jak si myslela. Ky má tolik tajemství a navíc..ovládá písmo, umí psát. To už se nemá umět, je to zakázané. Cassie na druhou stranu zná básničky a ty už by taky neměla znát. Porušení pravidel dokonalosti se trestá.

Děda jí řekl kouzelná slůvka a ona má v plánu se jimi řídit..

Neodcházej potichu!



••••••••
Mám akutní potřebu říct, co se mi přihodilo. Tak si v hodině ZSV čtu pod lavicí, protože jsem stejně neměla sešit a psát dvakrát to nebudu (navíc mě to nebaví). Čtu si čtu a zrovna jsem byla ve fázi asi 3 věty na stránku, vysvětluji to tímto: "meganudná pasáž", a ono je to naruby. [vykulení očí, potlačovaný smích] Musela jsem to otočit a číst zezadu, zpátky se to převrátilo asi po patnácti stranách. tak by mě zajímalo, jestli tak je všude nebo to je jen vada té jedné knihy. Musím zjistit -> Mise přijata.
••••••••



A později, u jiného ohně, držím v rukou ten ubrousek, mávnu s ním nad plameny, a slova zemřou. 
Zbude popel a nicota. 
Moje slova nikdy nevydrží dlouho. Musím je zničit, než je někdo spatří.


HODNOCENÍ..

Chystala jsem se na to už dlouho (až moc dlouho) a nakonec jsem si řekla, že prostě skočím [myšleno obrazně, nikam jsem neskákala].

Není to nijak složitý děj, vlastně od začátku vám je jasný, a i když přeskočíte deset stránek neztratíte se v ději. Takové nemastné neslané. nějaká zápletka asi jo, ale ten hlavní děj bude (snad) až v dalších dílech. Celkově jsem se nějak nemohla začíst.

Celkově k postavám, je tu další trojúhelník (minutová myšlenka - co kdyby pro jednou to byl třeba milostný čtverec?). Xandera mi bylo líto, Cassie je divná a Ky je prostě Ky. Zatím mi nevadí ani jeden, ale na druhou stranu jsem si sni nikoho neoblíbila.

Věc k zamyšlení.. Když se taky budeme modernizovat a používat tablety, smartfouny a další chytré elektronické blbiny...taky zapomeneme psát? To by bylo teda zlé, moc zlé.

Jednoduše čistě průměrná knížka (něco akorát do hodiny) -> 3 hvězdičky.


5 komentářů:

  1. Keď som si ju pred pár mesiacmi prečítala, zdala sa mi super, no po čase by som jej tiež dala tri hviezdičky. No dobrá oddychovka to podľa mňa bola, len taká priemerná kniha :D

    OdpovědětVymazat
  2. Sesternica si chce túto knihu strašne kúpiť (nechápem prečo, keď doteraz čítala iba "Klany divých mačiek). Musím však uznať, že obálka je lákavá! Biela v kombinácii so zelenou ma úplne dostala.
    Určite by ma dosť naštvalo,kebyže dostanem taký výtlačok ako ty (otočené stránky). Obratom by som sa vrátila do obchodu, kde som to kúpila a v pomernej slušnosti povedala, že chcem knihu vymeniť :D. A ktovie, možno aj nie...
    Jednoznačne perfektná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať to nekupuje!! Ať si koupí něco hodnotnějšího!!

      Ta obálka je ale opravdu fajn, ale líbí se mi jen a pouze od prvního dílu.

      Já to naštěstí měla jen z knihovny. Kupuju jen to, co je superdokonalé :o)

      Děkuji. jsem ráda, že se ti líbí.

      Vymazat
    2. Ať to nekupuje!! :D To mi znelo v hlave ako výkrik, ktorý mi mal zachrániť život pred nezvratným osudom! :D Skúsim ju presvedčiť :D Poviem jej: Nekupuj to!! :D Ona sa zľakne a už sa mi nikdy neozve :D

      Vymazat