pátek 31. ledna 2014

Recenze - Red Handed (YA Alien Huntress #1)

Série: Young Adult Alien Huntress (1. díl)

Autor: GENA SHOWALTER

Počet stran: 288
Nakladatelství: MTV Books
Vydáno: 2007

GoodReads: 4.02 / 1,426 ratings

!!! Pro lenivce nebo pro anglicky nečtecí !!!

Tuto a další přeložené knihy najdete ZDE !! :)

Hned na začátek si můžeme položit jednu otázku. Jsou drogy dobrá nebo špatná věc? Většina odpoví, že špatná, ale přesto je závislých neskutečně moc. A, co si budeme povídat, hodně lidí už zkusilo nějakou tu hřejivou travičku, co hladí na srdíčku a dovoluje mozečku přijmout myšlenku, že jeho tělíčko létá. I hlavní hrdinka knihy Red Handed toto okusila, ale, smůla pro ní, nebyl to jen nárazový počin. Ano, Phoenix je feťačka. Když má své stavy, stává se z ní neřízená střela, které to jednoduše nemyslí, její úsudky jsou zastřeny omamnými látkami a chování je, mírně řečeno, nepřiměřené..

Ale každý může říct NE. Je to docela mocné slovo, které se vyslovuje neskutečně těžko. A poté, co si Phoenix prošla odvykací kůrou, je schopnost říct NE jednou velkou zkouškou. Už nikdy nechce zklamat svou matku, která jí úplně přestala věřit. Bohužel, nevěří jí ani, když mluví pravdu. Například. "Ahoj mami, vážně jsem bojovala s mimozemšťany, byli tááák velicí, ale porazila jsem je všechny." Kdoví proč si maminečka myslela, že její malá holčička zase jede v drogách. Ale ... ono to byla pravda.


A tam začalo pravé dobrodrůžo. Boj se odehrál a tím, jak si vedla, zaujala pár vlivných lidí. Však to znáte. Unesou jí do tajemné školy, kde se učí všemu možnému zabíjecímu umění, hledá nové přátele a zvyká si na to, že už není troska jako dřív. Tím se liší od ostatních hrdinek. Celou dobu dokazovala, že už není fetka, že si zaslouží tam být, tvrdě dřela, aby byla dobrá. A samozřejmě ... ten instruktor soubojů na tělo je zakázaný je úžasný. 

Jako tabule..
Celé se to výborně čte (asi to bude překladem, ve kterém jsem to četla, taky patřím mezi lenivce!), ale o té dějové stránce? Jej, ono to je tak děsně milé, ale jen .. ploché. Jako tabule. Položené v jedné tónině celou dobu. Prostě nic navíc, žádné překvapení, naprosto klasické, žádné hluboké rozvíjení myšlenek, abych četla s hubou dokořán a vyčkávala tajuplných zvratů. Nehrozilo. Aby největší moment knihy, na který se tam všichni celou tu dobu připravovali, uplynul ve čtyřech stranách? Jej. Trapné. Však víte, hlava mi jela na plné obrátky, jak bych to asi psala já? VÍM. nechala bych vymřít půlku hrdinů ve velmi krutém boji. TAK se to mělo udělat. 

Prostě .. tádydádydááá .. nechápu jednu věc! Netuším, proč se kniha jmenuje RED HANDED. Why? Fakt nevím, nebylo tam nic, co by tomu napovídalo, ale třeba jsem jen tupánek! :D

Shrnutí? Nečumte na obálku.
Je to skvělá jednohubka na zabití odpoledne, některé si získá skvělým hlavním hrdinou, jiné mohou přijít na chuť Phoenix, která nemá typicky ufňukanou povahu. A i přesto, že ten děj je jen máslíčkem na chlebu, bude se to líbit! :) já si o volné chvíli zase přečtu další díl a i další díla autorky.. Určitě.

btw.. - Má potenciál se líbit: Báška, Adelle, Kleria, Maťa, Lucinda? :P




2 komentáře: