pondělí 6. ledna 2014

RC Recenze - Nechte ďábla spát (Dave Gurney #3)

Název originálu: Let The Devil Sleep
Série: Dave Gurney (3. díl)

Autor: JOHN VERDON

Počet stran: 536
Nakladatelství: Baronet
Vydáno: 2013

GoodReads: 3.80 / 1,217 ratings

Přemýšleli jste někdy, co se stane s vysloužilým policajtem? Já ne. :D A proč taky, že.? Alespoň jsem se dozvěděla něco nového. 

Dave Gurney je naprosto netypický dědula, který má za sebou hvězdnou kariéru u new-yorské policie. Jeho procento vyřešených případů je opravdu veliké, nečekaně, a že to nebyly žádné prkotiny. A proč je netypický? Přece byste si nemysleli, že se z něj v důchodu stane dědeček, co seká trávu a lepí letadýlka. NE. Jeho detektivní instinkty byly zachovány stejně jako touha po dobrodružství, které může naservírovat jen pořádný případ.

Všechno začalo v roce 2000... Žil byl jeden vrahoun a ten zabíjel  řidiče mercedesu. Říká se mu Dobrý pastýř a nikdy nebyl nalezen. V této chvíli si na mém žebříčku hověl někde na úrovni zrnka prachu, protože své oběti střílel. To je přece slabota. Každý čtenář mého zvrhlého typu očekává něco víc. Naštěstí, v tomto případě, jsem se dočkala. 

Po deseti letech od série mercedesových vražd se jedna začátečnická moderátorka Kim rozhodla, že chce rozmazat staré rány pozůstalým. Jak odporný a špinavý novinářský trik. A uvrtá do toho i Gurneyho. Ona sama dělá, že se cítí naprosto skvěle, protože si přeci vymyslela dokonalý plán na prosazení, ale.. Kruté kanadské žertíky, které ji opravdu straší k smrti, se podepisují na její psychice. Díky tomu se v průběhu děje stává docela ukňouranou osobou, která se nezmůže ani na krok bez doprovodu. Škoda, zpočátku vypadala statečně.

Když Kim začne vysílat svou show, která obsahuje rozhovory s lidmi, kterým Dobrý pastýř zavraždil někoho blízkého. Ale co se nestane? Teda, vlastně stane.. Pozůstalí začnou padat jako hrušky :3 Vrahounek je znovu na scéně a každý den zabíjí někoho nového. Muhehe, sekáček na led v srdci - to je dokonalé. Bohužel, abyste se dostali k tomuto momentu, tedy, abych byla přesnější: k této dokonalé části děje, musíte se prokousat čtyř set stránkama. Je otázka, jestli to chcete podstoupit. Některé části se čtou rychleji a jiné hůř, ale já si vlastně neuvědomuji, co tam tak dlouho dělali :D Kdyby se celá kniha zkrátila na polovinu, vůbec by jí to neuškodilo.

Moc jsem si oblíbila moudrého dědulu Dava. Měl super stavy! - Kdy o něčem přemýšlel a tak odpovídal úplně z cesty. Nebo, když někoho vyslýchal. Nikdy jsem nevěděla, co tím sleduje, dokud to vážně neřekl. Supeer. Rozhodně druhá nejlepší postava (po vrahovi samozřejmě).

Co se týče vtipu, pokud vás neohromí hra "řekni, nebo ti uřežu palec", tak se asi nezasmějete ničemu. O napětí se autor sice snaží a věřím, že kdyby se to zfilmovalo, je tam pár slušných bafáků, ale v té knížce to tak nevyzní. Škoda..

Nechte ďábla spát, tak se tato kniha jmenuje, samozřejmě. Celou dobu jsem byla napínána PROČ a z výsledku jsem byla neskutečně zklamaná. Je to název pohádky na dobrou noc. A když už - tak se jí nikdo nebojí. Naschvál jsem ji přečetla ségře před spaním a ona se smála (troll - asi je po mně, mamča bude mít radost). :oD

Ale na to, že jsem od knihy měla prakticky nulové očekávání, to dopadlo hůř. V poslední době jsem četla daleko horší veledíla, takže proč ty tři hvězdičky nedat? :) Prostě to byl kapku lepší průměr. Ta kapka je za sekáček.

π/5*

•••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk knihkupectví..
Knihu si můžete objednat ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat