pondělí 10. března 2014

RC Recenze - Bez Naděje

Název originálu: Hopeless
Série: Hopeless (1. díl)

Autor: COLLEEN HOOVER

Počet stran: 384
Nakladatelství: YOLI
Vydáno v ČR: Únor, 2014

GoodReads: 4.48 / 92,658 ratings

Collen Hooverová svou emocionální jízdu uloženou do písmenek této knihy začala útokem. Žádná válka, žádná magie. 28. října 2012 byl obětí jen jeden pokoj, nic nebylo možné zachránit před běsnící Sky. Všechno padalo, sypalo se, trhalo se. Dá se říct, že takový začátek je pro čtenáře šok. Žádného pomalého rozjezdu se nedočkáte. S první stránkou otevíráte dveře do nadpozemsky rychlého vlaku, ze kterého není cesta zpět. Vaše cena není jen peněžní, je docela dost dobře možné, že přijdete o pár (až hodně) slz a ručička na pomyslném pocitometru bude kmitat mezi nadějí a beznadějí téměř rychlostí světla. 

“Not everyone gets a happily ever after. Life is real and sometimes it's ugly and you just have to learn how to cope.”

Sky ráda běhá, necítí motýlky v břiše a nezavírá oči při líbání. Patří k naprosté menšině lidí, kteří jsou nepolíbení moderní technologií. Nemá mobil, televizi ani počítač. Sociální sítě jí tedy taky úspěšně minuly. Její nejlepší kamarádka nosí jméno Six a je přesně taková, jaká má BFF být. Člověk se jen může ptát, zda-li je to štěstí nebo smůla, že Sky nesměla chodit do školy. Žije se svou maminkou, která ke všem modernizacím cítí hluboký odpor a ještě je i veganka. Jídlo v té rodině musí stát za pendrek. (Pro ty, kterým pendrek chutná: za špenát, pokud vám chutná i špenát: za štěně - to už snad nikdo nejí.)

Až teď má nastat totální převrat v rodině. Sky nastupuje V ZÁŘÍ 2012 do školy. Bez Six a s bitch pověstí. Ale není jediná, kdo se tam ukazuje po dlouhé době. O Holderovi kolují ještě horší drby než o Sky, říká se, že udělal něco strašného, že je agresivní a nebezpečný. Přesně ten typ kluka, kterému by se každá měla vyhnout, ale..však vy víte, přesně toto je ták přitažlivé. Na prvním setkání těch dvou, bylo něco zvláštního, něco originálního a jiného než ve všech ostatních knihách. A určitě to nebylo zvednutým obočím a blbou prodavačkou.

“I live you, Sky," he says against my lips. "I live you so much.”

Na těchto typech knížek mě vždycky nejvíc baví seznamování té dvojice, to milé a drzé. Většinou to bývá tak, že jakmile jeden druhého "sbalí" (dohadovat se o tom kdo koho je naprosto bezpředmětné), se to zvrtne v přeslazenou blbost, ze které by se jednomu hlava zamotala. U Hopeless si autorka v této fázi drží pozornost čtenářek nejen dialogy, jež mají stále šlehu, ale taky tím, že postupně odkrývá jedno tajemství za druhým. A jak se pomalu ale jistě blíží to slavné 28. září, tak i potřeba navštívit kadibudku je odsunuta stranou.

Hlavně! Je naprosto neuvěřitelné, jak rychle se to čte. Svědčí o tom to, že jsem jela rychlostí 150 stran za hodinu a to se mi stává jen u pár knih. A i když hlavní zápletka aneb "co se jí stalo" není úplně nečitelná, budete z ní nadšeni jako sportovec, který vyhrál olympiádu. :)

Nechci říkat, že je to dokonalé, protože není.
Nechci říkat, že je to nudné, protože není.
Ale taky nechci říct, že tam najdete plno beznaděje, ale je to tak. 

Těchto XXX stran je naplněno několika větami, které nezapomenu. Tolik skrytých poselství. Od Malíčkového slibu až po svítící hvězdy. O fenoménu jménem PRAVDA. Stojí to za to znát ji? Otázka za zlatého bludišťáka..

Druhý díl - LOSING HOPE - je psán z Holderova pohledu. Doufám, že nejsem jediná osůbka, která se na to těší, protože byly situace, kdy bych se mu tak ráda podívala do hlavy. Od toho, již zmiňovaného, prvního setkání, až po pár chvil na konci. Holdere, jaká skrýváš  tajemství? Já tedy četla ukázku, scénu "The Best First Kiss" (ODKAZ) a .. milouš nezklamal. Máme se na co těšit. Amen.

Damn that smile. It’s painful having to watch that mouth smile and frown and pout and laugh and speak when all I want to watch it do is kiss me. 

But then she licks her lips and everything I thought I just knew about pain actually starts to feel good compared to the way my heart is gouged out of my chest with that small tease. Jesus Christ, this girl.


Všechno, co musíte udělat, je: sednout si, otevřít knihu, (slabé duše - kapesníky nachystat) a užívat si to na nejvyšší možný stupeň!



Dejme tomu..

•••••••••••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk ...
Knihu si můžete objednat ZDE

9 komentářů:

  1. Ani za štěně bych se nestala veganem. A já si myslela, že jakmile jsem prohrála, tak tam to štěne už dávat nebudeš a jůůů ^^ já jsem ho tam našla. Takže máš u mě velké a zlaté, ale bezvýznamné plus. :)

    Rumantika. :3 Nechceš si ze všech těch slaďáren dát srdíčko na hlavičku? :) Bylo by to takové ňuňaté. Ne, ale povedená recenze, jako vždy. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každé plusko dobré! :D

      Hele, já toho čtu víc, ale nějak mám recenzovací blok, takže z toho vylézá, že sem hážu jen ty romanťárny! :D :D

      Vymazat
  2. Když se ti knížka líbila, tak si jí musím na 100% přečíst :) Jsem na ní zvědavá. Všude slyším nadšené ohlasy. Doufám, že se mi knížka bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Recenziu som si neprečítala vzhľadom nato že ju čítam práve teraz :3 ale samozrejme že hneď ako ju budem mať prečítanú tak tu odomňa očakávaj ešte jeden komentár. Zatiaľ len poviem toľko ...

    Veľmi ma šokovala táto veta - slabé duše - kapesníky nachystat - kedže mňa hneď hocičo rozreve tak sa práve teraz bojím o moje zdravie po dočítaní tejto knihy.

    OdpovědětVymazat
  4. Bez naděje si chci už delší dobu přečíst, ale pořád váhám jestli si ji mám koupit nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že ta knížka stojí za investování, pokud jsi na ten typ knížek ala prdící jednorožec..Navíc tento má i PŘÍBĚH, co dává smysl, takže.. jen do toho! :)

      Vymazat
  5. Pokud jsi fanda tohoto žánru...budeš víc než nadšená! :) Záleží na osobnosti, na někoho to zapůsobí víc než na jiného, že.. :D Ale za svým odhadem vůči tobě si stojím jako že se Katherine jmenuju!

    OdpovědětVymazat
  6. No to není možný, že se to líbilo i tobě. Chceš zničit moje předsevzetí, že budu šetřit a aspoň v březnu už do knihkupectví nesmím ani páchnout?? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tato kniha za zničení předsevzetí stojí, jako fakt. :)

      Vymazat