úterý 24. června 2014

RC Recenze - Half Bad / Je těžké být zlý jen napůl!

Název originálu: Half Bad
Série: Half Life Trilogy #1

Autor: SALLY GREEN

Počet stran: 368
Nakladatelství: YOLI
Vydání: Duben, 2014

GoodReads: 3,84 / 5,496 ratings

Byl jednou jeden BOOM!
Nyní vám nabídnu jedinečný pohled pod pokličku jedné až na Uran vychvalované knihy, jejíž uhrančivá obálka musí padnout do oka snad každému. Slyšeli už jste o Half Bad? Ve světě knich to byl hotový BOOM hned, jak vyšel. Spousta nadšených čtenářů slibovalo, že čtení Napůl zlého bude nezapomenutelný zážitek, že bude jako pijavice, která se do vás kousne a bude z vás sát úplně všechno až zůstanete emočně naprosto vyždímaní s pusou dokořán a neschopni jediného slova. Někteří odvážlivci toto veledílo dokonce stavěli na stejnou úroveň jako fenomenální Hunger Games..



A o čem toto údajné veledílo je? :)
Je to o kříženci. (Žádný Princ dvojí krve atd., jen kříženec.) O kříženci, který je rozpolcen mezi svět dobra a zla. Je to, jako byste smíchali ťuťánkovitého pudlíka s růžovou mašlí a vzteklého kousajícího rotvajlera, který je mimochodem ten nejvíc nejzlejší padouch ever a všichni se ho snaží dopadnout. Miminko této velmi zvláštní dvojice prostě neví, kam patří. Bobááánek. Dětičky se mu smějí (a trochu ho kvůli tomu mučínkujou). A pak ho mučínkujou i dospělí. Když nad tím tak přemýšlím, celá knížka je prakticky hon na Nathana. Oni se dokonce předhánějí, aby ho měli na obojku (doslova). Jaké to pro něj muselo být vysilující..

Příběh "odzadu"!
Sally Green se připojila k řadě moderních autorů, kteří začínají totálně epickou scénou, vystřiženou z děje, která se čtenáři zahlodá hluboko do mysli. Takové to úvodní lákadlo, abychom se snažili zjistit, o co šlo (funguje to). A jak děj postupuje, jsou vám představováni hrdinové, problémy tohoto světa a jednotlivé střípky příběhu, který, když se ucelí, má vytvářet něco absolutně úchvatného. A zde nastal problém. Co si představujete pod pojmem "úchvatný"?
 
Jak na horské dráze..
Připadala jsem si jako na horské dráze, která nemá konce. V jednu chvíli jsem se smála nad jistými drastickými scénami, které byly dotažené skoro k dokonalosti, ale v druhou.. jsem se bouchala do hlavy, převracela očima a nadávala, jak někdo může býti tak hloupý. (Každý má jiný charakter, že..) Hlavní zápletka sice není tak čitelná, jako u většiny YA knih, přesto si myslím, že by potenciál Napůl zlého mohl být ještě víc využitý. Kupříkladu, kdyby hrdinové byli starší. Autorka by se mohla rozšoupnout v politikaření čarodějů i v mučících scénách. Přidat trochu krve, aby to nebylo jen takové nemastné neslané..

A další zvláštnosti..
Ha. Zase vymýšlím dokonalost ke knize, která ji najít mohla. Ještě jeden obří nedostatek jsem našla. Čarodějové, kteří nekouzlí? Aha! Novinka 21. století! :)

Samostatná kapitola je autorčin styl psaní, který se vymyká všemu, co jsem kdy viděla. (PLUS) Střídá ich - formu s du - formou. Takže jste na chvíli sám hlavní hrdina, což bylo zvláštní a jiné.

Závěrem? 
Pokud jste ovlivněni vším, co se o této knize píše .. připravte se na to, že budete mírně zklamáni, srovnání s Hunger Games je absolutně nesmyslné. Přesto Half Bad přináší něco nového, co si jistě najde srdce čtenářů, kteří se pak společně se mnou budou těšit na další díl! 
 
 
 
 
 

 Mockrát děkuji nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete objednat ZDE.
 

7 komentářů:

  1. Táto knižka ma na pár prvých pohľadov zaujala, ale keďže som sa k nej nedostala, nejako som na ňu aj zabudla. V poslednej dobe ju zase začínam chcieť kvôli tej tematike kríženca, ale mnohí ju nehodnotia kladne, tak som rozpoltená 8D Uvidím, ale plánujem v budúcnosti čítať určite 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to vhodné na odpolední jednohubku. Rozpolcenost je super... a stejně si to přečti, tvůj názor mě zajímá! :D

      Vymazat
  2. Kniha podľa mňa nie je zlá, mne sa dosť páčila :) Má svoje muchy, ale to asi každá kniha, jedine no.. máš pravdu, kúzelníci, ktorí nekúzlia.. divné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jou, jou... své čtenáře si určitě najde, ale já k nim patřit .. no, rozhodně k nim nepatřím! :D

      Vymazat
  3. Strašne moc si ju chcem prečítať :D !

    OdpovědětVymazat
  4. No já to asi zkusím, ale nic moc od toho nečekám, nějak se mi to pod kůži zatím nedostalo a obálka mě taky extra nechytla... A Hunger Games jsem ještě nečetla, takže ani tohle mě nějak neovlivní :D prostě uvidím.. ale podle tvé recenze mě to ani moc neláká, možná to ještě přehodnotím, jestli s tím ztrácet čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Néééé, obálka je božská! :D
      Ale jestli jsi nečetla HG, tak je přečti. O:)

      Vymazat