pátek 28. března 2014

ARC Recenze - Hon / Hunger Games v upírském aranžmá

Název originálu: Hunt
Série: The Hunt (1. díl)

Autor: ANDREW FUKUDA

Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Vydání v ČR: Duben, 2014

GoodReads: 3.72 / 6,075 ratings

Nastala katastrofa! Bytosti, které MY (obyčejní občané roku 2014) známe pod pojmem "lidé" jsou na pokraji vyhynutí. Ti, kteří přežili, jsou nuceni se skrývat za neuvěřitelně složitých podmínek s rostoucím strachem z prozrazení jejich pravého původu. Říká se jim glupanové. Praví LIDÉ jsou úplně jiná sorta bytostí, upgradeovaní. Víte o koho se jedná? Napovím! Když jim přijde něco směšného, škrábou se na zápěstí. Kdo by to tak mohl být? Nepotí se, mají panickou hrůzu ze světla, nejsou chlupatí. A lidská krev je pro ně stejně lahodná jako pro mě Lindt bonbonek :3 Upíři, samozřejmě.

"Nikdy nezapomeň, kdo jsi."


Gen je glupan, každé ráno pracuje na svém vzhledu, pachu, chování, aby co nejvíc připomínal společnost, do níž se snaží začlenit. Je to děsnáááá fuška. A právě Gen je vylosován! Vybrán! On a dalších několik vylosovaných z různých koutů země budou soutěžit v Honu. Lovu glupanů. Kdo jej chytne první, může si ho vycucnout jako lahodný koktejlík. Vláda pár dokonalých krvavých bonbonků schovávala právě pro tuto Hru. On i jeho vampýrská kamarádka ZÁŘE se poprvé projedou v supermoderním vozíku a navštíví místo, kde je budou na onen Hon připravovat. Taky vám to něco připomíná? Stačí už jen dodat "Šťastný hladový Hon a kéž vás vždy provází štěstěna." Ta podobnost byla všude. -_- Bojím se, že praví fandové Hunger Games mohou být lehce znechucení touto upírskou verzí. 

Autorův styl je kapitola sama o sobě. Nemůžu říct, že nepíše poutavě, že se v knize nic neděje. Ono se tam toho děje dost, vlastně je to akční až by se z toho jednomu hlava zamotala, ALE tady jde o PODÁNÍ, což byla hrůza. Když už si někdo neudrží mou pozornost ani u zabíjení, je to fakt hodně špatné. Já osobně bych autora přirovnala k jednomu nejmenovanému komentátorovi snowboard u-rampy. Dámy a pánové na rampě je nový závodník, který vyskočil do výšky deseti metrů, udělal 8 otoček. A teď dopadl na zem, neustál to a .. je asi po něm. Po komerční přestávce jsme zpět Další závodník se jmenuje... Sice se NĚCO stalo, ale on to prostě přešel místo toho, aby z toho vyždímal co nejvíc. Vždyť HON mohl být tak emotivní kniha, že by se po dočtení rojil názor typu "jsem zničen" jeden za druhým, ale ne..to my nechceme, že.. Takhle si já nebudu pamatovat pravděpodobně žádný zvrat, kromě posledních tří vět, které mě (byť jsem nechtěla) donutí číst další díl. Aspoň něco, Fukudo, gratuluju!

"Vychutnáme si tě kousek po kousku, každou tvoji končetinu zvlášť," říká ředitel. "Dva muži ti urvou každý po jedné ruce a dvě ženy si vezmou každá jednu nohu. Mezi každou končetinou necháme trochu prostoru, třeba pět minut? Samozřejmě se postaráme o to, abys během toho zůstal naživu. bude to nádherná scéna do knihy, ne? Natáhneme ten konec, necháme čtenáře pěkně napnuté. Dokonalý závěr."
(Kéž by to v tomto duchu bylo celé...)

Pokud si myslíte, že neoriginalitu příběhu nahradí charakterní postavy, jste z 50% na omylu. Nejenže nejsou propracované a nudí.. český překlad jim taky moc nepomáhá. Jak chcete brát vážně někoho se jménem Záře Uhlíková, Květovaná nebo Tělák? V souvislosti s pravidly světa, které autor vytvořil je diskutabilní, jestli celý příběh náhodou nepřešel pomyslnou hranici mezi "to je směšné" a "to je trapné". Nakonec se ale smiřuji s tvrzením, že .. JE TO PODIVNÉ a nepropracované..


Abych nezněla tak moc kriticky.. Becca Fitzpatrick i Richelle Mead komentují velmi kladně.. Názor Michaela Granta (autora BZRKu) je také pozitivní - to je hlavní, protože Grant je šílenec! :D Máte rádi šílené věci, u kterých se zasmějete? Jen do Honu, nabízí (ne)zapomenutelnou krvepijící story! :)

•••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutí reading copy nakladatelství
Knihu si můžete objednat ZDE 


5 komentářů:

  1. Jej tak knížku jsem si chtěla původně přečíst, teď teda nevím no :(

    OdpovědětVymazat
  2. No, v pondělí si ji jdu vyzvednout, tak jsem na ni zvědavá. Prostě nebudu nic očekávat a je to. :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já ji původně číst nechtěla. :D Ale nabídka preview se neodmítá. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja si myslim, ze ti nazor hodne zkazilo to, ze jsi to cetla cesky. Schvalne, ja si to prectu anglicky a pak porovname svoje dojmy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné, vlastně, je to víc než pravděpodobné. Ale ono i celý ten děj je prostě divný. -_- :D

      Vymazat