neděle 4. ledna 2015

Recenze - Ve slepé uličce | Wallander vs. Sériový vrah

Název originálu: Villospår
Série: Kurt Wallander (díl - #5)

Autor: HENNING MANKELL

Počet stran: 479
Nakladatelství: HOST
Vydání: Listopad, 2014

GoodReads: 4.03 / 11,218 ratings

Píše se rok 1994 a v temných švédských uličkách se poflakuje nový sériový vrah. Je chytrý jako liška a bestiálnější než většina netvorů. Jeho vraždící mánii musí být urychleně přistřižena křídla. Co to znamená pro Kurta Wallandera? Že letní dovolenkování stráví snahou vžít se do psychopata, aby byl schopen odhadnout jeho další krok. Polapit ho. Zakroutit mu krkem. (Metafora?) Jo ... a nějak s celým případem souvisí sebevražda dívky v Palachově stylu. Mnoho otázek, žádná odpověď!

 "Sice nedošlo ke spáchání trestného činu, ale vražda to svým způsobem je. Jako by zavraždila sama sebe."
Wallander přikývl.
"Zavraždit sám sebe a spáchat sebevraždu není vždycky to samé."

Jsem člověk, který doslova miluje bestiální vrahy. A číst v čase vánočních prázdnin knihu, z níž doslova sálá letní počasí, mi přišlo neuvěřitelně bomba. Severské autory mám ráda, takže proč nezkusit něco od Henninga Mankella? Zdálo se to jako perfektní volba.

ALE!
Dopadlo to tak, že jsem se nakonec topila v množství popisných odstavců, jež děj ani trochu neposunovaly dál. Nekonečná záplava slov mě nudila a to, co mi mohlo přinést světelnou pochodeň do těch 479 stran, tedy filozofie vraha - jeho osobní myšlenkové pochody, sarkastické a morbidní střádání plánů a jejich konání, bylo zabito. Připadala jsem si jako utlačená sardinka v konzervě. Tak zoufale prahnoucí po něčem, čeho je nedostatek. Katastrofa. Zklamání.



Komisař Wallander je nepochybně velmi chytře vymyšlená postava. Autor počítal s tím, že má psát o lidské bytosti. Žádný člověk není dokonalý, dopouští se chyb a z nich se později učí. (A někdy stejnou chybu udělá víckrát, jen aby si byl jistý.) Takže Wallanger není perfektní jako Lincoln Rhyme od Jefferyho Deavera, a přesto je napsaný tak, že má reálnou šanci probojovat se do srdcí čtenářů jako parádní polda a dobrý chlap. Navíc, jeho moudra jsou místy vážně k zamyšlení. Některá fakt stojí za vypsání na nástěnku.

Případ samotný, tedy pár mrtvol, které spolu zdánlivě nemají nic společného (klasika), a upálená dívka, je relativně zamotaný. Někomu může být odpověď na slavnou otázku "Kdo je tady vrahem?" jasná už od poloviny knihy, jiní můžou tápat až do posledních stran. Všechny spojnice jednotlivých vražd a celkový motiv stoprocentně není marný. Vsadím nehet, že pár lidí své překvapení neskryje!

Dialogy pozornost udrží (když je najdete v moři jiných slov). Místy autor hýří vtipem, místy se setkáte i s trefnou sarkastickou poznámkou. To dialogy jsou základem Mankellovy knihy. Z nich se totiž dovíte podstatné zlomy případu. Bavily mě.

Musíte ale uznat, že obálku máme milionkrát hezčí! (tradera.com)

Ve slepé uličce je příběh o vrahovi s promyšleným námětem, ale jeho podání je nanejvýš nezáživné. Alespoň pro někoho jako jsem já. Člověk, co rád akci a rychlou reakci. Mi autorův styl psaní nesedl, ale zato ve světě má pátý případ komisaře Wallandera velký úspěch. Výborné počtení pro milovníky složitějšího kudrlinkovaného stylu popisného...


Já už se do Henninga Mankella nepustím.
Je mi líto.
Možná jsem trochu znuzeně zklamaná, ale když se to vezme kolem a kolem, vrah co skalpuje ... je cool! :)





••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk knihkupectví..
E-knihu si můžete objednat ZDE a knihu v papírové podobě ZDE

3 komentáře:

  1. Je škoda, že je tam tolik hluchých míst... Já ještě nic od autora asi nečetla, určitě tuhle knihu ne, takže nemůžu soudit, ale je to fakt škoda, námět vypadal hezky. :) Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám TV sérii Wallander už pěknou řádku měsíců na watchlistu a ani jsem nevěděla, že je to původně podle knihy! Ale popisnej styl psaní bych asi opravdu nezvládla...
    Jinak musela jsi bejt z knihy opravdu znechucená, když tě ani netrklo, že jsi několikrát napsala špatně jméno hlavní postavy i samotnýho autora ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem zas nevěděla, že k tomu je i seriál. :D Každopádně, možná na něj jednou kouknu. (První dík.)

      A ta jména. Ráda bych to svedla na autokorektor, sluneční erupce nebo špatný oběd, ale je to jen a jen moje chyba. Jsem trouba. Ale už je to spravené a tobě patří velký dík! :))

      Vymazat