neděle 13. dubna 2014

Recenze - Sběratel kostí / Tom a Jerry v kriminálce

Název originálu: The Bone Collector

Autor: JEFFERY DEAVER

Počet stran: 389
Nakladatelství: Domino
Vydáno: 2005

GoodReads: 4.14 / 71,613 ratings



Říká se, že základem dobrého kriminálního příběhu je detektiv, který toho má už hodně za sebou a v hlavě má něco, čemu se opravdu dá říkat MOZEK. Já vím, je to divné.. Ale ten mozek ještě musí fungovat na dokonalé inteligentní úrovni. Co říkám já? Že musí být nejen super polda, podstatnější je někdo jiný. MURDER! KILLER! VRAH! Když ten není dobrý, může jít celý příběh do kytek. A jo, na vrahy já jsem velmi náročná osoba. Jenže Sběratel kostí u mě uspěl! Věděla jsem to od prvních pár stran a pocit šťastného človíčka mě doprovázel až do poslední věty. Jinými slovy - HAHAHA, další serial killer, co mě oslovil..


"Kost je nejryzejším jádrem lidské bytosti. Nemění se, nepoddává. Jakmile se fasáda lidské kůže, všechny ty nedokonalosti nižších ras a slabšího pohlaví, spálí či uvaří, zůstane z nás všech jen vznešená kost. Kost nelže. Je nesmrtelná."

Jeho krycí jméno je Pachatel 823, ovšem Sběratel kostí je mnohem přitažlivější, navíc opodstatněné. Kdo to je? Idiotská otázka, na to si musíte přijít sami. Jsou knihy, u kterých pro vás objevení vraha znamená zklamání (jako když čeští hokejisti prohrajou na olympiádě -_-), ale já vám garantuji, že tady to neplatí. JESTLI na tu magič otázku přijdete, s největší pravděpodobností se budete chovat jako má maličkost. A nebo spíš asi ne. Začala jsem běhat po schodech nahoru a dolů a řvala "Vím, kdo jsi, vím to, víííííím." - Rodiče už si celkem zvykli. 

Sběratel kostí je jeden z těch vrahů, kteří jsou dokonale inteligentní a hraví (a trošičku morbidní). Nic nenechává náhodě, všechny jeho kroky mají smysl a jsou promyšlené. Za svými činy nechává policistům vodítka, aby mu byli na stopě, ale nemohli ho chytit. Tak.. důmyslné! I vy můžete přemýšlet a uvažovat. Úplně jsem cítila jak mi dorůstá mé ztracené IQ. :D (Zlatá horečka stoupá ve výši..). 

Abych nezapomněla. I samotný detektiv byl boží. Tak trochu psycho dědula, co by radši řezal ruce než pouta, na kterých mohou být důležité důkazy. Viděl toho spoustu a zažil ještě víc. Jeho metody jsou "občas" v rozporu se zákonem, který hájí, ale výsledek bývá stoprocentní. Plus/Minus pár obětí, kdo by to taky řešil, že.. :)

Jak jsem tak četla, uvědomila jsem si, že vůbec nevím, jak to zní, když rupe kost. Sakra. Chci to vědět. Jako, nic si lámat nebudu, ale kdyby se nalezl dobrovolník, kterému bych ten malíček mohla zlomit, nechť se ohlásí. Nebude to zadarmo. Mám tu nějaký - rok prošlý  - BomPar! :D Jen, kdybyste to nepoznai, jsme u toho. Něco nového jsem se naučila, fakt byste se mě měli začít bát!



Ovanul ji zápach uvařeného masa...
Žena, jejíž kůže se loupala po vrstvách, z jejíž tváře se odlupovalo maso.


Ve výsledku, samou chválu tady prdím, prtože tento příběh katapultoval Jefferyho Deavera do castingu na mé oblíbené autory. Čekám a chystám se číst jeho další knihy, abych se ujistila, že Sběratel kostí nebyla pouze náhoda. Ale mé vnitřní věštecké JÁ říká, že bude líp a líp. Hoho. Už teď ve mě rozproudil mou zvrhlou maličkost, fakt se těším, co bude dál. Emočně nabitá kniha (žádné zaláskované story, čistě nechutné detaily, kruté a boží), hltala jsem stránku po stránce a.. zamilovala si kostičky! Každá má svoje místečko! :3
Ukázka mého chatu...
[10.4.2014 21:29:53] Katherine: HAAAAAAAAAAAhahahah :D:D
[10.4.2014 21:29:53] Katherine: on jim tam nechal stopy
[10.4.2014 21:29:55] Katherine: on si hraje
[10.4.2014 21:29:57] Katherine: !!!!!!!! :D
[10.4.2014 21:30:01] Katherine: miluju, když si vrah hraje
[10.4.2014 21:30:07] Katherine: chci mu vidět do hlavy!!! :D

Nevím, co víc psát. -_- Snad jen.. PŘEČTĚTE SI TO, Sběratel za to stojí. 





3 komentáře:

  1. Prepána.:D Pôsobíš z tej recenzie tak sympaticky šibnuto, nemyslím to v zlom.:D Zase raz ma tvoja recenzia pobavila a kniha vyzerá síce dobre, ale nič pre mňa, na detektívky a nechutnosti veľmi nie som.:D

    OdpovědětVymazat
  2. Za tuhle nadšenou recenzi jsem vážně ráda, jelikož jsem si knížku půjčila v knihovně a už mám jen týden na přečtení (a to jsem ještě nepřečetla nic, co jsem si půjčitla) :D Na tuhle knížku jsem ale byla neskutčně zvědavá a teď jsem snad ještě víc!

    OdpovědětVymazat
  3. Deaver je super!! :) Vtipná recenze :D :D :)

    OdpovědětVymazat