neděle 6. října 2013

Recenze - Železný král (Železná víla #1)

Název originálu: Iron king
Série: Železná víla

Autor: Julie Kagawa

Počet stran: 368
Nakladatelství: Knižní Klub
Vydáno: 2012

GoodReads: 3.98 / 74,956 ratings

Anotace:
Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…


"Tohle by mohlo být trochu divoké."
"Puku, ne." Chytila jsem ho za rukáv. "Nebojuj s ním. Někdo by mohl zemřít."
"Souboje na život a na smrt tak často končívají." Puk se usmál, ale byl to divoký úsměv, pochmurný a hrůzu nahánějící.

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Meghan žije v obří díře světa. Skoro nikdo jiný kromě její rodiny tam nebydlí. Navíc..jsou celkem chudí (ona vlastní Ipod), nosí obnošené šaty, a jednoduše věci pro ty bohaté si nemůžou dovolit. Třeba - nemají ani kompjůter. Pro její chudost, za to, že nenosí nejlepší gelové nehty, nechodí ke kosmetičkám a ani nechodí nakupovat do nejvyhlášenějších obchodů, se s ní nikdo nebaví. Spíš je terčem posměchu. Ale je lepší mít jednoho pořádného přítele než spoustu, kteří nestojí ani za pohled. Meg jednoho takového má, je to Robbie. Jedna z mála osob, která nikdy nezapomněla na její narozeniny. 

A právě v tento den (den narozenin) se to stane. Meghanin bratr Ethan byl vyměněn za podvržence a unesen do země, o které nikdo z lidské rasy nemá ani tušení. Podvrženec, který je věrný kopie Ethana se do své země vrátí jedině tak, že se originál vrátí. Meghan je pevně rozhodnutá, že ho zachrání a vydává se do země víl společně s Robbiem.

V tomto světě žijí dva rody. Letní a zimní víly. Letní jsou ty hodné a zimní opak. Po celá staletí mezi nimi panuje zlá krev, ale jeden den v roce se setkají oba rody v příměří. Nikdo nemá útočit, mají si jen užívat. Meghan se dostane do letního království, kterému vládne král Oberon a což je důležité, je to její otec. Musí reprezentovat. Na slavnosti se ale stane něco neočekávaného, někdo zaútočí a obě strany se obviňují na vzájem. Znamená to vyhlášení války. Meghan se v rukou zimní královny může stát nebezpečnou zbraní, ale pro ni je přednější zachránit Ethana. Uzavře spojenectví s Ashem - princem Zimního dvoru, že jí pomůže, sice za strašlivou cenu, ale pomůže. Na jejich cestě je doprovází kočičák Grimalkin a Robbie (Puk)..

Je zvláštní, že nikoho z obou království nenapadlo, že by tu mohla být ještě nějaká třetí strana..


Pak se něco natáhlo kolem kmene a chytilo mě to.
Zaječela jsem a uskočila; v uších mi bušilo mé vlastní srdce. Otočila jsem se, napjatá a připravená dát se na útek, hlavu plnou násilníků, vrahů a Kožené tváře z Texaského masakru motorovou pilou.


HODNOCENÍ..

Knížek, které obsahují víly jsem moc nečetla, takže jsem do svého read listu chtěla přidat i něco takového, přece jen teď tam mám skoro samou vražednou tématiku :oD

Nečekala jsem nic, možná jen lehký oddech. Ale z mého pohledu bych knížku rozdělila asi na dvě části. Ta první mě strašně nebavila, přišla mi nudná a taková o ničem. Prostě jen honba za bráškou. Za půlkou se do toho přidal Ash a já už byla zvědavá jen na něj. Meghan mi totiž někdy lezla na nervy. hned ze začátku.. já jsem pochopila, že máš narozeniny, když si to řekla jednou, nemusela jsi to furt omílat dokolečka, já ti stejně přát nebudu. Pak se mi líbilo taky to, že jsou děsně chudí a ona má iPod a všude ho tahá. Ten nemá hodně lidí i v této době a to na tom nejsou vůbec špatně. A pak ještě další věci.. 

Celkově mi děj zpočátku připomínal trylly, důvod? Podvrženci - to byl takový první impuls a pak jsem se toho nemohla zbavit :oD. Zdálo se mi to jednoduše podobné. 

Za zmínku stojí určitě i kočičák Grimalkin, ten tomu dodával šmrnc, bez něj by to určitě nebylo ono. Taky to byla jedna z postav, kterou jsem si oblíbila.

Sérii bych chtěla dočíst, i když..Knižní klub zatím uvažuje, jestli vůbec vydá poslední dva díly. Myslím, že by měl :o)

3 hvězdičky!


6 komentářů:

  1. Táto kniha sa mne veľmi páčila 8) Nenudila ma, práve naopak, teším sa už na 2ku, no zatiaľ som sa k nej nedostala. Určite by bolo super, keby dovydávali aj zvyšné časti 8)
    Trylovia vyšli až po tomto, takže mne skôr Trylovia prišli podobný tomuto 8D ale podvrženci sa dávajú aj inde, pre mňa to je ešte stále originálne 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se prostě ze začátku nemohla začíst :oD Ale taky doufám, že to dovydávají celé, byla by to škoda!

      Já vím, že Tryllové vyšli až po tom, ale já je četla dřív :o) souvislost stále vidím.. Ti se mi aspoň íp četli.

      Vymazat
  2. Obálka vyzerá úplne svelo! Ak by bola kniha po slovensky... tak normálne začnem rozmýšľať! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když vadí čeština.. je tu ještě angličtina :oD

      Vymazat
  3. Těším se až knížku začnu číst! :) Nejvíc jsem zvědavá na Ashe :))

    OdpovědětVymazat