sobota 5. října 2013

Recenze - Střípky duší (Souls #1)

Název originálu: Shattered Souls
Série: Souls (1. díl)

Autor: Mary Lindsey

Počet stran: 304
Nakladatelství: CooBoo
Vydáno: 2012

GoodReads: 3.99 / 4,365 ratings

Anotace:
Lenzi slyší hlasy a má vize - vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci - dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí - člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim - a že on byl po celá staletí jejím ochráncem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak nebo Alden, život nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…

S pravou láskou je to jako s duchy.
Každý o nich mluví, ale kdo by je viděl?

François de La Rochefoucauld


NĚCO MÁLO K DĚJI..

Máme tady hlavní hrdinku a dva kluky. Krásný začátek, nemyslíte? :oD

Máme tedy jednu z hlavních zápletek, teď se to musí trochu okořenit o nadpřirozeno, ať to nevypadá, že se celých 300 stran řeší jenom tohle. Do omáčky se teda přidávají duše. Ano.

Další supertajná organizace (už jich je nějak moc). Její zaměření je jednoduché - pomáhají duším. Existují takzvaní Mluvčí, kteří duše slyší a jsou jim schopni pomoct. Některé duše, které bloudí po zemi by chtěly třeba jen napsat dopis své rodině, nebo si přejí, aby jejich ukradená věc byla navrácena a tak podobně. Pak jsou tady Strážci, ti mají na starost bezpečí Mluvčího a papírování.

Hlavní hrdinka tohoto příběhu se jmenuje Lenzi. Na začátku je spokojená, má všechno, co si jen holka v jejím věku může přát. Dobré známky, přítele v cajku. Jediná vrána na světlé obloze je smrt jejího otce. Slyšel hlasy. A když je začne slyšet i Lenzi, tak si její Zak myslí, že je na tom stejně jako její taťulda. Chce jí pomoct, ale na tohle je prostě krátký.

Jediný, kdo jí dokáže pomoct je Alden. Je Strážce, její Strážce. Postupně se jí snaží vysvětlit, že : žila už několikrát předtím a až teď zapomněla na své předchozí životy, byla úžasná Mluvčí Rose - výkonná a efektivní; slyší duše; může jim pomoct; on je pro ni to největší dobro. Alden je prostě dokonalý. Dělá všechno, po čem by mohla holka toužit, říká všechno, co by si přála slyšet. Já bych se s ním už jen pro tuhle vlastnost nesnesla, děsně mi tím lezl na nervy. "Chceš abych byl služebný, budu. Chceš, abych byl přítel, budu. Donesl jsem ti - to, to, to, to, aby ti bylo dobře. Nic se ti nesmí stát. blábláblá"

Společně musí pomoct moc duším, aby měli vysoké skóre, a aby ta supertajná společnost nezjistila, že si vlastně Lenzi (Rose) nic nepamatuje, a aby se Alden nedostal do průseru.


"Takže, ty a Alden. Jste..?" Mrkla na mě.
"Ne."
"Ale ty po něm jedeš. Cítím to."
"On je blázen do Rose."
"Ale ty jsi Rose. Mluvíš, jako by jste byly dvě různé ženy."


HODNOCENÍ..

Ups. Popravdě, knížka mi spadla v knihovně na hlavu, takže to bylo jakési znamení osudu. Vzala jsem si ji s sebou. Nečetla jsem na ni žádné recenze, nečetla jsem anotaci, viděla jsem jen přední stranu obálky (je moc pěkná, ale..ááá..právě se mi rozsvítila žárovka, už vím proč růže :oD ..Rose) a pak..to přečetla.

Po první kapitole jsem si začala lehce nadávat, že jsem si zase vzala nějakou přeslazenou blbost, že mám smůlu, ale ono se to čte dobře, tak jsem prostě četla dál a dál. 

Asi úplně každá postava mi lezla na nervy. Alden svou ťuťu dokonalostí, ta holka..hmm Lenzi, ta byla prostě blbá :oD a Zak prostě psychoušký magor. Mi někdo říkat "kotě" tak to nestrpím. Vůbec. Nikdy.

Celou dobu se vlastně řeší to, že Lenzi se zamilovala do Aldena, ten ji taky miluje, chce s ní být, ale prý nemůže. Zak žárlí na Alden. Lenzi žárlí sama na sebe, protože už není taková, jako byla dřív - Rose. 

Duchařská zápletka - nuda. 

Možná, že mladší čtenářky, by byly nadšené, ale já se vážně nudila a místy to bylo aj trapňoučké!

Netuším, o čem chce psát v dalším díle, ale asi ho ve své četbě nevynechám.

2,68 hvězdičky!

5 komentářů:

  1. Tuhle knihu jsem chtěla zkusit, ale to co tady popisuješ hrozně nemám ráda... Kluci slaďoušci jsou fuj! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, túto knihu som čítala a myslím, že sa môj názor od toho tvojho veľmi nelíši :D Malo to veľký potenciál, ale nevyužitý :D Ale aspoň má prekrásnu obálku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je moc fajn, ale asi fakt začnu číst anotace ke všem knížkám, co si půjčuju! :D

      Vymazat
  3. Love your blog
    xx
    http://aimerose.blogspot.dk/

    OdpovědětVymazat