pondělí 8. prosince 2014

Recenze - Panenka z kostí / Kdo si hraje, nezlobí!


Název originálu: Doll Bones
Série: ---

Autor: HOLLY BLACK 

Počet stran: 224
Nakladatelství: Jota
Vydání: Listopad, 2014

GoodReads: 3.74 / 10,681 ratings

•••••••• 

Nová knížka Holly Blackové, autorky známé Kroniky rodu Spiderwicků, je tu! S námětem, za který by se nemuselo stydět ani speciální helloweenské vydání Toy Story se Panenka z kostí prokousává do duší mladých i starších čtenářů.


V hlavních rolích? Tři kamarádi: Poppy, Alice, Zach; otravní dospělí, co ničemu nerozumí a nejděsivější panenka na světě.

Královna byla panenka z kostního porcelánu se zlatými kučeravými vlásky a kůží bílou jako papír. Oči měla zavřené, řasy jako třásně ze slámy jí spočívaly na tvářích. Na jejích dlouhých šatech z tenké látky byly patrné černé tečky, možná plíseň. Zach si nedokázal vzpomenout, kdy se rozhodli, že tohle bude Velká královna. Vzpomínal si jen, že měli dojem, jako by je sledovala, i když měla oči zavřené, a Poppyina sestra se jí bála. (str. 11)


Děti. Znáte je. Neustále v dimenzi jménem HRA. 
K neuvěření, na jak dlouho je zabaví třeba obyčejná figurka z Kinder vajíčka. 

Alice, Poppy a Zach se přátelí už odnepaměti (a to je jim 12). Společně si vymysleli svět, jehož Královnou je panenka, žijí tam piráti i nadpřirozené bytosti. Díky svým postavičkám, svým hrdinům, zažívají denně nová dobrodružství. Královna ale není jen obyčejná porcelánová hračka. Ona .. je totiž trochu víc živá, než je pro panenku vhodné. A něco chce. Něco nebezpečného. Pro děti to znamená jediné! Zkrotit strach a vydat se hledat pravdu na míle vzdálený hřbitov. Konečně se ocitají ve vlastním dobrodrůžu.

To, co zpočátku vypadá jako roztomilý příběh o moři fantazie a krásách porušování pravidel (krádež loďky, vloupání do knihovny,...), se zvrhává v plnohodnotnou duchařinu pro věkovou kategorii 10+! Ale nemusíte se bát, zatímco děti budou uvažovat nad tajuplnou vraždou malé holčičky, starší čtenáři v Panence z kostí taky můžou najít jisté kouzlo. Třeba střípky toho, co ztratili věkem. Však víte, nostalgické vzpomínání na vlastní hraní a tak... 

Já si třeba uvědomila, že by bylo lepší, kdybych skončila jako Peter Pan a nikdy nevyrostla.
Protože..

"Nelíbí se mi, že tomu všichni říkají dospívání, a přitom to vypadá jako umírání." - Poppy.

Pojďme se mrknout na atmosféru, která je ... extra mysteriózní! Ale když se to vezme kolem a kolem, ne moc strašidelná ve smyslu "bojim bojim". Zach se dokonce ve spaní odváží vystrčit nohy a ruce z bezpečné zóny zvané postel. To dokáže málokdo. 
Pravý horor nastává jindy. Větu - "Zavolám rodičům." - neslyší nikdo rád (obzvlášť ne ti, co od nich utekli). A vzhledem k tomu, že dospělí nikdy nic nechápou, není šance na rozumné vysvětlení dobrodružné mise. Prostě noční můra.


Stejně jako v Kronice rodu Spiderwicků Holly Blacková dokazuje, že psát umí. Postavy mají krásně vymyšlené charaktery. Problém činí akorát ono slavné dospívání. Změní se? Přestanou si hrát a budou stejní bručouni jako mamky a taťkové? No, potěš koště. Tato drobnost způsobuje mezi trojicí hodně rozepří a je zajímavé sledovat situace, kdy jsou "na kordy" a kdy se usmiřují.

Co vlastně všechno čekat?
Dobrý konec? Že prý nuda?
NIKDY.

Víte, už od první stránky mi bylo jasné, že toto bude jiné. Znáte ten pocit? 
Takové divné něco v břiše - a nebylo to z hladu, přísahám.
Asi si ten svůj pocit budu muset pojmenovat.
Nespletl se.

Mi se to líbilo. 
Přečtěte si to taky.

A ilustrace jsou totálně ňuňaté. ^^ 

Zkrátka .. je to tak milá a čtivá knížečka, že by byla obří chyba ji vynechat. :))


 
••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní ebook portálu..
http://knihy.idnes.cz
Ebook nebo hmotnou knihu si můžete objednat ZDE.





4 komentáře:

  1. Anonymní12/08/2014

    Asi bych taky chtěla skončit jako Petr Pan. :D Po knížce se podívám, děkuji za moc pěknou recenzi! :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajímavě, ale já o strašidelné příběhy :D Ne, asi udělám výjimku a tuhle zajímavou knihu pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vystrčit jakoukoli končetinu z postele?!! NIKDY! Proboha, vždyť pod postelí žije tolik nebezpečných a krvelačných monster. Tlučhuby, Prstožrouti, Krvemilky, Kostilámalové, Možkožvýkavci, Uchošťourové.. ok, tady už mi došla fantazie :D
    Ty ilustrace jsou fakt kouzelné. Tenhle styl miluju :3
    Děkuji za recenzi, pošťouchla mě k tomu, abych zas prosila peněženku, aby aspoň na jeden centimetr roztáhla své útroby a vykašlala nějakou tu minci na nákup téhle knížky :D

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu právě čtu, je zajímavá,ale nejlepší na celé knize jsou úžasné ilustrované obrázky. Jsem také zvědavá, jak kniha skončí a jak to s panenkou dopadne! :)

    OdpovědětVymazat