pondělí 8. září 2014

Labyrint: Útěk / Běž, jako by na tom závisel tvůj život

Název originálu: The Maze Runner
Série: Labyrint - #1

Autor: JAMES DASHNER

Počet stran: 360
Nakladatelství: YOLI
Vydáno: Srpen, 2014

GoodReads: 4.01 / 264,514 ratings :3

Některá probuzení jsou krušnější než jiná. Pamatovat si jen a pouze své jméno, koukat do šedesáti zvědavých klučičích tváří a ležet pokroucen ve výtahu? Tohle rozhodně není srovnání hodné se snídaní do postele. To, co čtenář vidí jako velmi zajímavý úvod knížky, je Thomasova krutá realita. 

Vítejte v Placu! V jediném bezpečném místečku, které se nachází uprostřed samotného peklíčka! Kolem dokola, za velkými zdmi, jsou jen zrádné cesty Labyrintu a věřte, že čertíci by byli lepší obyvatelé tohoto bludiště než ti, co se tam skutečně nachází. Pohled na ně vyvolává záchvaty paniky a sebevědomí nepřidá ani informace, že noc v jejich blízkosti ve více než sto procentech končí krutou a bolestivou smrtí. Přestože je Labyrint smrtonosnou pastí, jejíž zdi mění pozice podobně jako kouzelné schodiště v Bradavicích, někde na jeho konci všechny přeživší čeká vytoužený východ.



••••••••
 Le Čecho Trailer
 ••••••••


Thomas je bažant. Nejnovější obyvatel Placu. Nic nechápe, nic neví. A jeho krušné, nechápavé chvilky si prožije i čtenář, ten je do všeho toho dění a pravidel hozen stejně rychle jako hlavní hrdina. Jsem zpočátku zírala jak kyklopím okem, ale pak.. když ta pravidla pochopíte a zažijete si jisté výrazy ("Seš ten nejblbější grinďáckej fras na světě."), jste na nejlepší cestě vnímat tu jedinečnou atmosféru, kterou Labyrint nabízí! 

Stránka po stránce je napínavější. Místy jsem se dokonce nutila do čtení. Ne z důvodu, že by mě to nebavilo, jen můj mozek (rád hádá závěry příběhů) nabídl rozuzlení, co se vůbec nelíbilo srdíčku. Však v průběhu děje se stalo tolik "co to sakra bylo" věcí, že silně pochybuju o tom, že by autorovi - Jamesi Dashnerovi záleželo na nějakém čtenáři. Beztak se v pohodlí domova, na gauči a v prstových, chlupatých ponožkách nahlas směje každému, komu oči spadly na zem (přílišné kulení je vysoce nebezpečné!).



Od smečky se oddělili další dva rmutové a vrhli se na něj. Cpali se jeden přes druhého. Chňapali po chlapci a řezali ho, jako by si to chtěli vychutnat, jako by chtěli ukázat svou bezcitnou brutalitu. Bylo neskutečné, že on ani nezakřičel.

 
Thomas mi připomněl, jaké to je milovat hrdinu kvůli každému jeho kroku. Jako knižní hrdina se vyšvihl na hodně vysoké příčky a dokonce i filmová verze - Dylan O'Brian - je k sežrání. 



Nápadově to možná může připomínat slavné The Hunger Games, ale buďte si jisti, že The Maze Runner přináší něco zcela nového a jedinečného. A ohňostroje pro ty, co neprivilegují zamilované triangly a love story všeobecně. Přestože se autor něžnému pohlaví nevyhnul (stále to ale je 1:60), postavy ve víru krutého boje o holý život vážně nemají čas na přílišné cukrkandlování. :) 


"Jestli máme umřít, tak aspoň tak, že budeme bojovat."


Celá směska charakterů, objevujících se v Placu i mimo něj, je vysoce rozmanitá. Setkáte se snad s každým povahovým rysem. Trouba - chytrolín - chytrý trouba, a tak. :) Není možné, abyste si nevybrali své oblíbence. 

Labyrint JE dokonalý, během čtení se vám dostane pod nehty jako špína, co už nechce pryč, nikdy. A po poslední větě následuje stav ztuhnutí, kdy se mozek snaží zpracovat všechno, co se to vlastně stalo. V takovém případě doporučuju opakovat slova "ZLOSIN je dobrý" pořád dokola. Alespoň do doby, než vyjde další díl.

Takže jen do toho! Tuhle knihu s boží obálkou a ještě lepším dějem musí chtít každý. Navíc, nezapomeňte, že 18.9.2014 je filmová premiéra v českých kinech a každý správný bibliofil první čte a pak se dívá. :)


 Mockrát děkuji nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete objednat ZDE.







17 komentářů:

  1. Tešíme sa na túto knižku, vyzerá vážne skvelo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejenže vypadá, ona JE skvělá. Snad se k ní dostanete co nejdřív! :)

      Vymazat
  2. Tuhle knihu já prostě MILUJI!! ♥ Je to skvělé, boží, dokonalé! Jsem ráda, že se Ti také líbila :) Tato kniha si slávu opravdu zaslouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoooooo... *souhlasně pokyvuje s opravdu vysokou frekvencí* :) Další díl už v prosinci! ^^

      Vymazat
  3. Jo, a co má dělat člověk, kterej je na premiéru v Německu a ještě nečetl knihu? :o to mi nic nepomůže. Ani to štěně. :/ ^^
    A chci si ji přečíst, takže mi ji půjčíš že? Adresu dohodou. :D :D Někdy... hmmm, ještě se rozmyslím kdy, ti ji pak vrátím. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový člověk si musí fláknout facku.. a modlit se, aby ten film byl ták dobrý, jak si všichni myslí..
      Ehm.. OFC, že ti to půjčím.

      Posílám na adresu:
      Maruška Friedlová
      Trololololo 69
      Štěňátkov
      Měsíc (blízko Země)
      000 00

      - Snad to dojde! :3

      Vymazat
    2. Štěňátkov :D :D :D

      Vymazat
  4. Je to božácký!!!!! Taky mé srdíčko buší pro Thomase a jsem ráda, že cukrkandlování bylo tentokrát vymýceno brutalitou, rmuty a dalšími laskominami! :D Další díl už v prosinci? No neke! Tak to si počkám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádko, právě jsi mi zabila očička - "božáckÝ" - au! :D :D :D
      ANO, ANO a ANO .. díky tomu to bylo le perfecto!
      Jop, prosinec, těšínkeješ se se mnou? O:)

      Vymazat
    2. "božácké" zabíjí zase mě! :D
      Těšínkuji se mocinky! :D :D (vypnout emo slovník) :D

      Vymazat
    3. Náhodou! Já bych asi nikdy nepoužila celý tvar toho slova! Třeba takové NEJBOŽEJŠÍ ^^ přesně vystihuje to, cos chtěla (určitě) říct. :D :D
      TěšínQuji, těšínQuji :3 :3

      Vymazat
  5. Bolo by načase prečítať si knihu kedže chcem ísť na to do kina (samozrejme kvôli Dylanovi) ale nemá to zmysel pokiaľ si knihu neprečítam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO BYS MĚLA, kamarádko ^^ Labyrint je totiž jedna z věcí, které MUSÍŠ stihnout před filmem... O:)

      Vymazat
  6. Knihu som ešte nečítala, ale rada by som skôr, ako sa dostanem na film. Len neviem, či to stihnem, ale vyzerá to dobre :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To stihneš, nebooooj.. °-° A určitě toho nebudeš litovat! Slibuju.

      Vymazat
  7. rmutove? to jako REALLY? eeeeeeeeeeeeeeeeeeh. Diky za radu, ze to mam cist v AJ. To srovnavani s Hunger games me tak vytaci. Tohle neni VUBEC jako HG a je to 1000000000000000000x lepsi. Uz dlouho me kniha tak nerozhazela :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo, co bych pro tvé potěšeníčko ze čtení neudělala... Jsem ráda, že se ti to táááák líbilo. :3 btw.. mám hold božský vkus! :*

      Vymazat