úterý 9. září 2014

Recenze - Asylum / Po stopách šílenství..

Název originálu: Asylum
Série: Asylum #1

Autor: MADELEINE ROUX

Počet stran: 304
Nakladatelství: Jota
Vydáno: Červenec, 2014  
GoodReads: 3.59 / 8,428 ratings

Místo, kde se noční můry stávaly skutečností. 

Místo, kam se zavírali duševně choří jedinci.

Místo, kde termín "odborná léčba" znamenala hodiny mučení.

Místo, ze kterého by se zbláznil i nezbláznitelný.


TO BYLO ASYLUM.

Místo, kde tráví léto banda tzv. šprtů.

TO JE ASYLUM TEĎ. 


Daniel Crawford patří mezi ten typ lidí, který ve třídě sedí vždy vepředu. Ví úplně všechno a ostatní ho využívají jen, když potřebují opsat domácí úkol. Letní přípravka pro nadané studenty v New Hampshire College splňuje jeho sen. Konečně ho nikdo nebude rušit při poslouchání výkladu, konečně si najde kamarády, co taky ujíždějí na škole. A přestože dosud vedl úplně nudný a osamocený život, stává se z něj šprtí hlavní hrdina, na kterého jen tak nezapomenete. Nudný, nesebevědomý a chytrý (ale v praxi nepoužitelný) strašpytel.

Tak trochu omylem se Daniel i se svými novými přáteli (umělkyní a gayem) zamotává do hrůzostrašné ale nikterak složité minulosti pochmurného domu. 

Fotografie. Lékařské zprávy, které rozhodně nepatří do žánru "čtení na dobrou noc". Vesnické povídačky o křiku, co z bývalého ústavu vycházel ve dne, v noci. Neústupný stalker s morbidním smyslem pro humor.

••••••••
Le Book Trailer


Čtenář může sledovat, jak spletitou cestou se postavy vydaly k odpovědi na jednoduchou otázku "Co se to tady vlastně děje?". A upozorňuji, že ta cesta je opravdu zbytečně dlouhatánská. Ti tři totiž strachy zapomněli používat selský rozum. -_- Takže ano, než abych v průběhu čtení musela spát s rozsvícenými světly a chystala pastičky na duchy, tak jsem se snažila nevykroutit si hlavu nad nelogičností některých situací a dialogů. Ale musí se uznat, že občas ze sebe autorka vyplivla krásnou a pravdivou větu.

Šílenství je relativní. Záleží, kdo koho zamkl v jaké kleci.

Aby přešlapů ve vykreslení Daniela nebylo málo, paní Rouxová přidala ještě špetku z klasické lovestory. Ta spíš ruší než krášlí. (Vezměte v úvahu, že se Danda moc potí a omdlívá při konverzaci s dívkama, první polibek je dokonce vzrůšo na několik stran. - Která by ho nechtěla, že..) 

Bohužel, samotný děj nepatří mezi ty nepředvídatelné a ani mezi ty originální. Řekla bych, že třeba film s českým názvem Azyl je jeho kopií, teda vlastně naopak. Snímek je totiž z roku 2008 a první vydání Asyla přišlo až o pět let později. (Možná to má nějakou souvislost, tu však neznám.) 

Nedočkáte se žádného WTF konce, který by byl hoden zapíchnutí hlavy do sněhu, ale přesto je natolik zajímavý, aby člověk vyslal do vzduchu velké otazníky směr druhý díl. 


Místnost se změnila. Dan teď ležel na stole a na sobě měl jakýsi hábit. Ve dveřích zarachotil klíč. Vešel číšník s brýlemi a v bílém úboru, před sebou tlačil servírovací stolek. Na něm svítil velký zářivě stříbrný poklop a Dan slyšel, jak pod ním něco cinká, jako by to bylo nádobí. "Vaše večeře, pane," řekl číšník a sundal poklop. Objevily se chirurgické nástroje: skalpel, svorka a injekční jehla.
Danielova noční můra, to nejvíc "scary", co jsem našla.


Ovšem po grafické stránce můžu říct jen jedno. Wááááu. Fotografie, které zdobí jednotlivé stránky a samotný font písma vytváří tu pravou atmosféru do tajuplného prostředí pokrytého hustou mlhou napětí. Jo, a obálka rozhodně patří do štítku LePerfecto, dokonalý lákač v knihkupectví, klóbrc dolů, fakt že jo.

K závěru bych chtěla připojit i poznámku, že se sto procentně nejedná o příběh s cílovou kategorií 16+ !! Dle mého odhadu splní Asylum HOROROVÉ předpoklady pro věk 12+. Člověk by se divil, kolik ty čtyři roky udělají. :)

 Přestože já z Asyla odvázaná nejsem, najde si své přívržence, věřte tomu. :)






6 komentářů:

  1. Tuhle knihu si chci také přečíst :)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen do toho! Třeba se ti bude líbit víc než mi.. :)

      Vymazat
  2. původně jsem si knihu chtěla koupit, hned jak jsem věděla, že vyjde, ale po přečtení několika negativních recenzí jsem si řekla, že to asi nebude nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ehmpf.. Nevím, co rozumného na toto odpovědět, hehe. Zkus si to půjčit v knihovně? :D To je to nejlepší, co ze sebe asi vyplivnu!

      Vymazat
  3. Já nevím, jsem docela srab, takže myslím, že by mě to možná vyděsilo jako kategorii 12, i když je mi 22 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se vážně bavím se srabem? :D Ok. Neuvěřitelné... Pokud říkáš pravdu, tak ti doporučuju koupi obřího plyšáka, co by tě chránil před strašidelnými nástrahami této knížky. (Sama se svému výroku směju :D :D :D)

      Vymazat