čtvrtek 20. února 2014

Recenze - The Body Finder (#1)

Série: The Body Finder (1. díl)

Autor: KIMBERLY DERTING

Počet stran: 327
Nakladatelství: HarperCollins Children's Books
Vydáno: 2010

GoodReads: 4.01 / 31,154 ratings

Drsně dobrá schopnost!
Violet má schopnost, která by mohla děsit každého neschopného killera. Takového, co nechává své oběti vcelku - jak lamerské, to dělá jen amatér. Její moc spočívá v hledání mrtvých. Odmala je jako zatoulané štěně, které cítí svoji kostičku a po voňavé cestičce si chodí a chodí až najde svůj cíl. Mrtvolku! (Štěně kostičku, Vi mrtvolku -- aby bylo jasno). Mimo tuto vlastnost je to úplně normální týnejdžr, jehož největší starostí je: vyhnout se královně školy, dělat úkoly a .. plnit funkci nejlepší kamarádky. Což je samozřejmě nejtěžší, když váš BF je kluk, co za pár měsíců zkrásněl ve stylu: "Zlatá horečka stoupá, ve výši blabla". Prostě je jako medík medíkovatý a pobývat v jeho přítomnosti je životu nebezpečné. Člověk se může tak zakoukat do jeho božského úsměvu, až ztratí rovnováhu a zvrtne si kotník. Však i pád na čuňu je pohybem kupředu, hm? 

Mrtvolenky mojee :D

Jenže, díky bohu, toto není absolutně sweet YA kniha, tudíž se lidé, vyžívající se v morbidních záležitostech a mohou se těšit na mrtvolky. V poklidném městečku totiž začíná úřadovat sériový vrah. Jeho oběti jsou vždycky náctileté holky, se kterýma dělá kdo ví co. (Aneb není napsané. Proč to není napsané? Autorka chtěla nechat popustit uzdu mé fantazii? Vážně by to chtěla). Radši vám nebudu říkat podrobnosti mé dedukce, protože byste mohli začít trpět nočníma můrama. Podstatné je, že se z živých holek stávají mrtvolky. Heh. Jak už možná pár inteligentních ví, tato knížka opravdu není náročná na rozšifrování, Vi svými probuzenými smysly ucítí tělíčko a po super šoku, který pocítila při objevení namokvané holky ve vodě (koupat se dlouho je velmi nezdravé, ničí to kůži), dodává první impuls detektivům, aby to konečně začali řešit. 

<3 
Ona sama zatím řeší svou nezvladatelnou lásku k Jayovi. Který o ni očividně nemá vůbec žádný zájem. Teda, "očividně". Ale jako přátelé byli fajn, taková ta dvojka, co se navzájem doplňuje ve všem, říkají si cokoliv a nevadí jim spolu trávit každý večer, každou minutu. Ovšem, jak se přehoupli přes stadio, "jen kamarádi", děsně mě naštvali! (Nedávám to tady jako spoiler, protože toto snad musí dojít každému). 

He loved her.
Jay Heaton, her best friend since childhood was in love with her. He didn't say it but she knew that it was true. And the part that really freaked her out, the part that caught her completely off guard, is that he wasn't alone. Because even though she'd been denying it for a long, long time, it had always been there... waiting beneath the surface of their friendship. And now that it was out there was no going back. And it was so weird to even be thinking it but...... she was in love with him too.


Proto se radši vrátím k vrahovi.
Můj milý vrahu, měla bych si tě vzít do školení, protože jsi totální trouba! Kdybys jen trochu chtěl, mohl jsi být nedopadnutelný i někým takovým jako je Vi. Dopustil ses tak závažných chyb, že až nechápu, jak je možné, že si úřadoval tolik X let. Na místě bys zasloužil profackat. To jen abys věděl.. Mi stačil jen ten tvůj "lov", abych věděla, že jsi marný. Touha tě přivedla tam, kde jsi. Každopádně Vrahovy kapitoly byly skvělé. :D bouchala jsem se do hlavy a pak nadávala, proč to není víc dopodrobna. 

Místo toho se autorka zaměřila víc na vztah "Jay x Violet" a krásu mrtvolek zametla po koberec, bo jich ubývalo a ubývalo. I když musím říct, že ten konec byl celkem nadějný. Chvíli jsem doufáním ani nedýchala. Ale berte mě s nadhledem, mé naděje se vztahují ke krvi a krvi a krvi. Ale jo, trošička krve tam byla, troška, možná trošku víc..


“Is that how it is now, we're back to just friends?" Violet asked, rasing her eyebrows at him challengingly. "I'll remember to keep that in mind next time we're 'doing homework'.”


NEZOUFAT!
Tahle YA kniha je perfektním dílem pro všechny, co milujou superbožské kluky, kteří vás přivedou do sedmého nebe. Pro všechny, co rádi duchaplnou zápletku, která není jen o kiss kiss scénách. Pro všechny, co si chtějí užít napětí až do konce. Pro všechny. Fakt to za to stojí.. :D 

A já? Jsem nesmírně zvědavá, co přinese druhý díl, BO podle anotace mi přijde daleko lepší než ten první. Ták, popřejte mi hodně štěstí. (Prosím, prosím -- ať umře).

A pro jednoho nejmenovaného bloggera: Hledej..štěně.. -_- :D

BTW .. nikdy nedávejte "corpse" do Google-obrázky. 


3 hvězdičky!!!
Bo tam není popsáno, co chci aby tam bylo popsáno.
Bo jezení cukrové vaty u psaní knih by mělo být zakázáno.


7 komentářů:

  1. Druhý díl mě bavil o poznání míň... Ale tak uvidíš :)
    Pro mě byla knížka hodně milým překvapením - přece jenom je to YA - a na YA to mělo překvapivě hlavu a patu ! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to mělo i dvě paty, když zavřu obě oči.. ?D

      Vymazat
  2. 8D akã relatívne pozitívna recenzia na tvoje pomery 8D
    Knihu mám už dlho v hľadáčiku hlavne kvôli tým mŕtvolám 8P len som ju odložila a aj na ňu zabudla. Dúfam, že sa k nej čo najskôr dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, i něco takového umím.. :D -- náhodou, teď píšu samé pěkné věci!

      Jo, tobě se bude líbit, hádám. Přečti to!

      Vymazat
  3. Jo, no, na to, že tam bylo docela málo krve, tak jsi nějaká hodná na knížku. :D
    Bože, hned mě to trklo. Jako štěně svou kostičku. Vážně? :DD -__-
    Těším se na další recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele musím být kreativní a štěně schovávat sakra dobře! :D :D Počkej, až tam jednou bude a ty ho nenajdeš. :D

      A hodná? Vždyť to byla YA kniha s mrtvolkama, pod tři jsem jít nemohla..

      Vymazat