čtvrtek 24. října 2013

Recenze - Mise (Boy Nobody #1)

Název originálu: Boy Nobody
Série: Boy Nobody (1. díl)

Autor: ALLEN ZADOFF

Počet stran: 352
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vydáno: 2013

GoodReads: 3.93 / 722 ratings

Anotace:
Na jedinci nezáleží, záleží jen na misi.
Potřebují perfektního vojáka.
Někoho, kdo si dokáže zachovat chladnou hlavu.
Někoho, kdo jedná bez soucitu, beze strachu, bez emocí.
A proto vycvičili teenagera bez minulosti a beze jména.

Je nenápadný, málokdo si ho všimne. Střídá města, školy, kamarády, na novém místě zůstane vždy jen krátce, ale pokaždé někdo zemře. Mise je splněna a on má před sebou nový úkol. 

Všechno je najednou jinak, když má zneškodnit starostu New Yorku. S jeho dcerou toho má mnoho společného a starosta mu připomíná otce. Hluboko uvnitř totiž sní o normálním životě, o lásce, o domově a o rodičích, o které přišel. Touží po obyčejném životě natolik, aby misi sabotoval?

Kostky jsou vrženy. 
Nebo, abych se vyjádřil víc současně: Program byl spuštěn a nelze ho zastavit.

NĚCO MÁLO K DĚJI..

Když mu bylo dvanáct, zabil mu jeho nejlepší kamarád rodiče. Teď on tohle dělá jiným.

Jeho rodiče jsou mrtví a někdo ho zatáhl do Programu, ze kterého už není cesty zpět. Navždy ho změnil výcvik, kterým tam prošel. Učivo středních škol zvládl za dva roky, ale to není to jediné, co se učil. Bojové umění, strategie, reakce na nenadálé situace. To všechno k tomu patří taky. A hlavně, naučil se zabíjet. Stal se z něj vraždící nástroj Programu.

Jeho mise jsou vždy v podstatě ty samé. Seznámit se s vodítkem, stát se jeho nejlepším kamarádem, zabít cíl (který je spojený s vodítkem) a nenápadně odjet. Možná je to svým způsobem a celkem zvrhlým :3 pomsta, která ho ale velmi baví. Dělat ostatním to, co někdo udělal mu. Zabíjení je snadné, jeho nástroj není nic víc než propiska - smrtelně nebezpečná. Nezanechává žádné stopy a všichni si myslí, že oběť umřela na infarkt.


A potom dostane TU misi, na které je všechno jinak. Jde o něco víc, má to nějakým způsobem velký politický rozsah. Už jen tím, že vodítkem je holka a cílem starosta New Yorku. Jak říká "Ben", s holkama je všechno složitější, protože vždycky existuje možnost, že se do tebe zamilují. S celou akcí by nebyl problém, kdyby na to nebylo jen pět dní. Nové město s novým cílem potřebuje nové jméno. Pro těch pár dní bude Benjamín.

On se vždy učil poslouchat příkazy, a to do posledního puntíku, ale teď je mu šestnáct a holky nejsou jediné, které se mohou zamilovat. I když jenom v  průběhu čtyř pěti dní. Opravdu chce zabít otce holce, kterou má asi rád? A nebo .. ani nebude muset? 



HODNOCENÍ..

Od Mise jsem měla velké očekávání, přece jen obálka je úžasná, anotace skvělá a pomohly tomu také recenze ostatních. Přesto jsem se k té knize nějak nemohla dokopat, co kdyby mě zklamala?

Naštěstí tohle problém nebyl. Psáno je to velmi poutavě. Krátké odstavce, jednoduché a výstižné věty. Myšlenkové pochody "Bena", který se snažil podlízat snad úplně všem, aby stihl co měl, ty taky stály za to.

Když jsi nejsi jistý, napodobuj.

Hlavně on to je takový ten typ chladnokrevného kluka, který má tajemství a lže v jednom kuse (jen aby získal u vodítka plusy navíc). Navíc umí bojovat a zabíjet. Takhle ho na začátku autor popsal a jsem opravdu moc ráda, že tu myšlenku dotáhl až do konce. Že to nebylo tak jako u většiny knih, kdy se v hlavním hrdinovi zčista jasna objeví nějaké to srdce a pocity a začne se měnit. Vůbec. :3 Za tohle má ta kniha u mě velké a obrovské plus!

Ten konec.. pff, já od začátku čekala a doufala, že to bude směřovat tím směrem, jakým se to vydalo. A byla jsem opravdu happy, jak dva grepy, když se mi to vyplnilo :3 Do posledního puntíku. Že z toho Zadoff nevycouval, i když to bylo, dá se říct nevyhnutelné. Toť vše k mé oblibě vražd všech možných postav :oD

Milovníci vražd a soubojů .. tohle je pro vás!

Tahle kniha má rozhodně hodně co do sebe, další díl je rozhodně na mém to - read listu a už teď se na něj moc těším. mám totiž takové tušení .. že to bude velmi zajímavé, už jen podle toho, co autor naznačil.


4 hvězdičky!!!



3 komentáře:

  1. Aaaa teraz si ma jak brutálne navnadila! Kniha je na ceste a už sa na ňu strašne teším, ja mám rada smrť v knihách 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem strašně moc ráda :3 Že by přeci jen to moje smolení rozumů k něčemu bylo? :oD ..zajímavé.

      Vymazat
  2. Ja sa už neskutočne teším na druhý diel.

    OdpovědětVymazat