úterý 13. května 2014

Recenze - Horečka / Zpět k zvrhlíkům..

Název originálu: Fever
Série: The Chemical Garden #2

Autor: LAUREN DESTEFANO

Počet stran: 352
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vydáno: Září, 2012

GoodReads: 3.80 / 22,237 ratings

Když Alenka spadla do Říše divů, každý jí to mohl jen závidět. Kouzelný příběh, úžasné story. WOW. Ale.. co kdyby spadla do světa, kde se dožije maxiálně dvaceti let? Pak by umřela krutou a ohyzdnou smrtí (plná krvavého kašle, záchvatů a dalších hnusů - ňamka). To by už tak magič nebylo, co? Rein má tu smůlu, že není Alenka. Ani Popelka. Ani Sněhurka. Ona se totiž narodila do světa PO VÁLCE, kde se i nemožné stalo možným. Zatímco se v pohádkách setkáváme s tím známým a otřelým "..vzali se a byli spolu šťastni až do smrti", pro ni to neplatí. Od svého manžela uprchla a s tím, koho opravdu miluje se vydává hledat toho, kdo už pro ni má být ztracen. Její.. dvojčátko. Kdepak jsi Rowane? 


Lauren DeStefano Horečkou akorát potvrdila, že její myšlenky budou velmi zvrácené! Tuš, ono je to vlastně jasné a logické. Jak jen zachránit lidskou rasu, když všichni vymírají? Velký transparent "MUSÍ SE RODIT" - takže asi tak.. Teď už ví určitě každý! Vzhledem k tomu, že tyto povinnosti mají i třináctileté holky, je to lehce ne.. nepředstavitelné. O zvrhlosti tohoto světa by se dalo mluvit hoodně dlouho. Ve zkratce? Pokusy na lidech, zneužívání, málo jídla, vrahouni,.. Prostě síla. Woho. Nápad skvělý.

Akorát s postavami je to horší. Už v prvním díle jsem si vybudovala jistou nechuť k Rein, která je dle mého parádní kokos-holka, co si neumí stanovit priority a nevidí správné řešení. Tedy, byla. V Horečce se chovala líp. A vzhledem k tomu, co se jí dělo (mučení je učení?), obdivuhodný výkon. Ona si dokonce zahřála mozkové závity a myslela! A myslela správně! Veliké překvápko!

Její milovaný - Gabriel. Normálně, on je jako jeden smrk mezi tisíci. Nemá NIC, co by ho dělalo výjimečným. Je nudný. A mimoto, že se párkrát nechal (skoro) zabít - já bych ho klidně majzla kladívkem tak, že by se už neprobral, neudělal nic důležitého, co by posunulo věci vpřed. Co by je zachránilo... Díkybohu, za špatňáky! Zlý - převelmi zlý tchán Vaughn je opět v akci. Jeho šílené chemické plány dosahují nové mučící úrovně, a .. všichni budou trpět! *Mocný muhehe smích* Nechce se nechat připravit o svou kočičku. Je odhodlaný ji hledat všude. I v "Afroditině hotelu" - V místě, kde má utrpení nahrazovat rozkoš. Někomu. 

Uvnitř děje se mi líbilo spoustu tvůrčích situací, bohužel jejich podání bylo pokulhávající. Když se nebudete nudit první půlku knihy, je velká šance, že se budete nudit druhou. Já zažila ten třetí a asi nejhorší případ. Neonově blikající nápis NUDA mi před očima problikával vlastně v průběhu celého děje. Hold, co by jiného "rvalo u srdce", mě zanechává chladnou. Teda mimo úúúplného konce, který byl tak super, jak jen mohl být a já se usmála, přiznávám.

Všichni určitě víme, že toto není dílo hodno nějakého zvláštního ocenění. Ale jako odpolední jednohubka pro lidi, co se chtějí ujistit, že náš život je ještě dobrý? Jasně! Pokračování románu PAST je zvrhlé a troufám si říct, že ho nepostihl syndrom druhých dílů, ba dokonce.. HOREČKA je daleko lepší.

Od této série odrazuje jedna drobnost! Říká se tomu TŘETÍ DÍL, je to u trilogií běžný jev, že nějaký takový třetí díl mají. Ovšem u nás? Ne. Nevydali ho a ani se nechystají (z velmi důvěrného a mega tajného zdroje informací :D ). Jestli má cenu pokračovat v něčem, co byste museli dočíst v angličtině? (Nebo francouzštině, němčině, španělštině,.. - výběr náhodný.) Jou. Stojí to za to. Jen do toho! Je to jedna z mála YA sérií, u které to říkám, ale neměli byste si ji nechat ujít. On ten nápad je fakt.. :3 Skvělý.


TEAM LINDEN! 






7 komentářů:

  1. Anonymní5/13/2014

    Váhala som pomerne dlho, ale práve si ma presvedčila... Ja si to asi fakt prečítam! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jednou přesvědčím i mrtvého opustit hrob! :D Mé přesvědčovací schopnosti jsou úžasné, divím se, žes na to ještě nepřišla!

      btw.. beru to jako pochvalu.. Díky!

      Vymazat
  2. Anonymní5/13/2014

    Koukám, že si to taky budu muset přečíst, když to u tebe neskončilo tak špatně. Jediné, co mě od toho odrazuje, je 'romantika'. :D Ale zas ten námět zní úžasně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti, přečti.. Neříkám, že to je klenot mezi knihama.. ale ten nápad. ^^ Ta romantika, ono tam o to ani moc nejde. O:)

      Vymazat
  3. Ha, teď bych ti tak ráda napsala, že mě si nepřesvědčila, ale... Napíšu to! To ta kniha mě přesvědčila a nalákala na její přečtení! :P :D
    A já si tu trojku klidně v němčine přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pche, beztak za to můžu já a moje skvělé vlastnosti. :P
      V němčině? Klóbrc dolů. Ten jazyk nesnáším. A přesto se ho učím jako naprostý kokos.

      Vymazat
  4. Proč jen teď nevydají ten třetí díl... Já bych fakt ráda věděla, jak to dopadne :D Asi si ho budu muset opatřit v aj :D

    OdpovědětVymazat