úterý 8. října 2013

Recenze - Temnou Chodbou

Název originálu: Down a Dark Hall
Série: ---

Autor: Lois Duncan

Počet stran: 192
Nakladatelství: Baronet
Vydáno: 2013

GoodReads: 3.85 / 2,818 ratings

Anotace:
Šestnáctiletá Kit Gordyová nastupuje se smíšenými pocity do prestižní internátní školy na americkém venkově. Při prvním pohledu na Blackwoodské sídlo ji proti její vůli zaplaví pocit úzkosti, nicméně je rozhodnutá se s tajemnou atmosférou budovy smířit, přestože se v nedaleké vesnici šušká, že v sídle straší. 

Ke Kitinu úžasu jsou ke studiu přijaty už jen další tři dívky, v nichž se záhy probudí mimořádné umělecké nadání, k jakému předtím neměly sklony, a Kit pronásleduje noc co noc líbezná, ale vtíravá hudba, jíž se nedokáže zbavit ani ve dne. Když se připojí podivné, znepokojující sny, začnou se ztrácet dopisy, které studentky posílají svým blízkým a kamarádkám, a personál sídla podá hromadnou výpověď, dívky si uvědomí, že něco není v pořádku.


"Ten dům má v sobě něco ... zvláštního.. Jako by byl - "
Kit ne a ne najít výstižné slovo a tak se mlčky dívala, jak se ponurá budova pomalu přibližuje, až se nakonec tyčila přímo před nimi..
V tu chvíli ji na mysli vytanul výraz, který předtím marně hledala - "zlověstný".


NĚCO MÁLO K DĚJI..

Kit je úplně obyčejná 16ti letá holka. Takhle začíná mnoho knížek, co? Ale Kit opravdu obyčejná je. Ve všem průměrná, má akorátní počet přátel, akorátní známky. Jediná nevysvětlitelná věc, co se jí kdy stala, bylo když umřel její otec. Ona je přesvědčená, že u ní v tu dobu byl, to jí ale samozřejmě nikdo nevěří.

Její maminka se ze smrti svého manžela vzpamatovala a kdesi pobrala druhou mízu. Může být konečně opět šťastná s novým mužem svých snů. Právě se chystají na své líbánky aneb cesta po Evropě. Nastává však jediný problém.. Co s drzou puberťačkou? Řešení se objeví zčistajasna. Škola nabízející internát, která má nejlepší individuální výuku v širokém okolí. Idál pro rodiče, noční můra pro Kit. Zvlášť po tom, co se na tuto školu nedostala její nejlepší kamarádka. Už ale nemá na výběr, nesmí zkazit štěstí matce a tak přece jen jde...

Blackwood je na první pohled úplně něco jiného než by všichni čekali. Žádná typická škola, spíš pochmurný zámek nebo sídlo, které nahání hrůzu. Když jsem to tak četla, děsně mi to připomínalo popis ze Scoobyho a navzdory atmosféry, kterou se kniha snaží vyvolat, jsem se moc a moc smála.

Jak jste už možná pochopili, s tím barákem je něco v nepořádku (a nejen z venčí). Není tam signál ani WiFi, to už by pro mě byla konečná. Dveře od pokoje se dají zamknout pouze zevnitř. A taky tam straší, nekecám!

Všeho všudy na škole zbydou jen tři učitelé, a nakonec tam nejsou jiní zaměstnanci, celkově jsou tam jen 4 studentky. A pak to začíná.. Kit v sobě objevuje nadání v hudbě. Píše a hraje a přitom dřív o hudbě neměla ani tucha. Sandy zase skládá básně, přitom poezii nesnáší. Lyndy zase maluje obrazy špičkové kvality, když stěží dokázala sluníčko a Ruth najednou chápe všechny šifry a číselné kombinace a matematické vzorce. Z holek se postupně stávají jen prázdné skořápky..

Co za to může, co se vůbec děje? Vězte jediné, historie toho baráku je stejné temná, jako atmosfréra, která z něj vyzařuje!


"Já už tady nechci zůstat. 
Dostaň mě pryč."


HODNOCENÍ..

Od této knížky jsem úplně na férovku čekala úplně něco jiného. Jako, ne úplně, ale hlavně jsem tam nečekala takové nadpřirozeno, jaké tam bylo. Kdyby to bylo trochu reálnější, určitě by se mi to četlo a líbilo o moc víc. Myslela jsem, že prostě zavřou čtyři studentky na nějakou temnou školu a tam bude řádit vrah, který bude moct za ty "zvláštní" věci, které se tam dějí. Že je bude nahánět a bafat a že to prostě bude celé víc strašidelné, krvavé a tak něco. 

Ale já se nebála. Jen jsem znuzeně četla a jakmile se tam objevilo metafyzické spojení s mrtvou osobou v minulosti, jsem si řekla "ahá" a zklamaně pokračovala dál zbavena možnosti jakéhokoli mrazení v zádech. Ne že bych ho předtím měla, ale i tak jsem doufala. :oD

A co jsem vůbec nečekala.. Happy End. To jako v celé takhle vyhlížející knížce nebude žádná smrt hl. hrdiny? Achjooo.. :oD

Místy se mi to četlo neuvěřitelně těžce a nedělalo mi problém knížku odložit a dělat něco jiného. Na to, že měla jen nějakých 190 stran jsem ji louskala až moc dlouho :o) Aspoň, že nemá další díl..

2,31 hvězdičky!




3 komentáře:

  1. Anonymní10/08/2013

    Myslím, že se čtením počkám! :oD

    OdpovědětVymazat
  2. Tak a teď se té knížky bojím :D Se čtením možná počkám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ale právě není vůbec strašidelná! -_- :oD

      Vymazat