neděle 30. listopadu 2014

Recenze - Muzeum prazvláštních věcí / I obludy milují..

Název originálu: The Museum of Extraordinary Things
Série: ---

Autor: ALICE HOFFMAN

Počet stran: 356
Nakladatelství: Jota
Vydáno: 2014

GoodReads: 3.72 / 11,338 ratings

Kouzelný příběh bez špetky magie z počátku dvacáteho století vypráví o vlastníkovi nejpodivnějšího muzea na světě,  o dívce s plovacími blánami a o klukovi, který našel lásku ve fotografování. A když se do toho přimíchá pohřešovaná dívka i nějaké ty požáry, musí vám být jasné, že tato knížka bude opravdu prazvláštní!

"Víš, co je to láska?"
"Láska je to, co vůbec nečekáš."


Víte o nich? 
Jsou to lidé, kteří vypadají jinak. Lidé, kteří vždycky přitáhnou pozornost na sebe. Ten má tři ruce, onen zase obličej porostlý srstí, další má kopyta nebo je bez úst. Mutanti, hříčky přírody, obludy. Vždycky jsou terčem posměchu, ale jen na jednom místě si za to nechávají zaplatit. V Muzeu prazvláštních věcí! Byli sesbíráni a vystaveni. Bohužel, společnost není do nekonečna zvědavá na stejné exponáty, s muzeem to vypadá bledě a jeho vlastník musí najít novou lukrativní bombu pro svůj obchod.

Ano, pozadí celé knihy je naprosto dokonalé. Obří obludárium, vynikající nápad, co perfektně odráží lidské myšlení. Smutné ale pravdivé. Alice Hoffmanová mezi řádky svého díla skryla spoustu podnětů k zamyšlení... otázka však je, kdo z nás nad nimi přemítat bude.

• Le Trailer •
•••

Hlavní hrdinka, Coralie, je dcerou majitele muzea a to je vážně přísný taťulda. Životní loterii nevyhrála, má taky svou drobnou vadu, díky které se z ní stala jen další vystavovaná osoba. Tuším, že Coralie by s názorem, že být mořskou pannou je cool, absolutně nesouhlasila. Je jako Ariel, co čeká na svého prince, a že on tady je! Viděla ho už dřív, myslí na něj tak často jako Garfield na lasagne, ale on o ní nemá ani tušení.

Romance, romance, romance! 
Všude bylo psáno, že to má být zamilovaná story, ale kde vlastně je? Zkuste si zažít pocit, že skrz naskrz poznáte oba "vyvolené" díky střídání POV, ale oni se navzájem znát nebudou! A když v 75% děje přijde chvíle, kdy ji poprvé spatří a okamžitě se do ní zamiluje, uvědomíte si, že jste si vlastně oddechli, protože TO konečně přišlo! Že se jedná o jedno z těch ultra trapných prvních setkání knižní sféry, asi opomeneme.

Když pak zvedl hlavu, uviděl Coralii stát na schůdcích verandy. Snad za to mohl stav zaníceného obdivu, ve kterém se právě nacházel, nebo možná naléhavá touha v jejích očích – v tom okamžiku se do ní zamiloval. Nechápal, co se s ním děje: Jako by se topil, ačkoliv stál nohama pevně za zemi.

On se samozřejmě nějak jmenuje. Eddie měl těžký život, ale ne natolik, aby se s ním muselo soucítit. Je to fotograf, taky umí hledat zmizelé lidi a je důvodem, proč si Coralie dala placák s rebelstvím a trošičku tatínkovi zalhala. *Like*

Jak už jsem se zmínila, autorka je šikovná v práci se slovy. Píše poutavě, ale někdy to bylo na utopení v nekonečném oceánu slov bez žraloka. Tím žralokem myslím dialogy, na ty by se měla dát značka "ohrožený druh". A když se nějaký ten rozhovor mezi postavami opravdu objevil, postrádal hloubku i vtip, byl jednoduše dutý. Což je škoda.

Dlouhé popisné odstavce možná budou moct za to, že se nezačtete hned, ale pokud jim budete věnovat dostatečnou pozornost, dozvíte se množství zajímavých informací o lidských vlastnostech i o daném období.

Hlavní zápletka je úplně stejná jako celá kniha - prazvláštní. Může za mou rozpolcenost v hodnocení. Byl to detektivní příběh? Možná trošku. Byla to ta romance? Možná trošku. Co je vlastně ústřední motiv? To asi záleží na jednotlivci. Věřím, že každého to osloví jiným způsobem, zapůsobí jiná myšlenka. Právě proto můžeme Muzeum zařadit mezi kouzelné příběhy, ačkoliv pravých "čáry-máry-fuků" tu nenajdeme ani kousíček.

Prapodivně prazvláštně zajímavé.






••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní ebook knihkupectví..
E-knihu si můžete objednat ZDE a v papírové podobě ZDE



6 komentářů:

  1. Anonymní11/30/2014

    Tuhle knížku asi vynechám, nejsem na "oceány slov" - to mě pobavilo. :D :D Ale moc pěkná recenze!

    Terka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za chválu, ani nevíš, jak moc to těší. :3
      Oceány slov jsou dle mého naprosto trefné, muhehe! :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, jsem ráda, že jsem našla nějakou recenzi na Muzeum prazvláštních věcí, protože uvažuji o tom, že si knížku koupím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujííí! Jojo, moc známá knížka to není, no. Ale pokud přece jen ju koupíš, tvůj názor si pohlídám. :)

      Vymazat
  3. Já prostě miluji Tvůj styl psaní :D Dokážeš tu recenzi tak hezky osvěžit a ozvláštnit. Jinak ta kniha zní docela šíleně - všichni ti mutantíci a tak, ale věřím, že to může být zajímavé čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro někoho zajímavé, pro někoho zajímavě nezajímavé... Přečti a napiš, k jaké straně se klaníš. :P

      A děkují! Je to od tebe děsně miloučké. :3 ^^

      Vymazat