úterý 4. února 2014

RC Recenze - Temné kouty

Název originálu: The Dark Places
Série: ---

Autor: GILLIAN FLYNN

Další díla autorky: Ostré předměty, Zmizelá

Počet stran: 448
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 2014

GoodReads: 3.89 / 82,226 ratings

Denní noční můra..
Fakt. 3. ledna 1985, nějaká osoba nebo nějaké osoby zabily tři členy rodiny Dayových na jejich farmě v kansaském Kinnakee. Zavražděnými na jejich farmě byly Michelle Dayová, deset let, Debby Dayová, devět let, a matka rodiny Patty Dayová, dvaatřicet let. Michelle Dayová byla uškrcená, Debby Dayovou rozsekali sekyrou, Patty Dayovou zabily dva výstřely z brokovnice, několik ran sekerou a hluboká bodnutí loveckým nožem.
(str. 53)

Vražda. Jak naprosto úchvatné slovo. Je pravda, že v případě Dayových se o 'ratolišti krve a hrůzy' bavit dá, ale kdo má zkušenosti s opravdovýma Vraždama nebude ze stylu zabití nijak ohromen, není to vůbec 'drastické' (viz. výš) a i slabé povahy, které potřebují na noc zapnutou lampičku a štěně do postele (které stejně vraha nezastaví) mají reálnou šanci, že se nebudou v noci budit ze strachu, že uvidí satanistické znamení. Možná. *ďábelský smích*

Další fakty?
Nejmladší dítě, sedmiletá Libby, vrahovi unikla. 
Nejstarší syn, patnáctiletý Ben, byl odsouzen za vraždu své rodiny.



Po dvaceti pěti letech Libby znovu otevírá staré rány, které se ještě nestihly zahojit. Co člověk neudělá pro peníze? Ona o svém příběhu, o svých temných koutech, vydala knihu a nyní si jí k sobě pozvali nadšenci, které to, co se tenkrát stalo víc než fascinuje a věří, že Ben je nevinný.. Za nemalé peníze se Libby vydává po stopách minulosti a zjišťuje, že peklo je místo, které je až moc dobré pro ty nejodpornější z odporných.

"Užívej si života - nikdo z něj nevyvázne živý."

Já x G. Flynn = 0 : 5 642 412
Připadala jsem si jak v pohádce O Jeníčkovi a Mařence, pravda, trochu zmutované. Autorka Gillian Flynn byla jako zlá babizna, která mi házela pod nohy čokoládové bonbonky Lindt (jak se rozplývají na jazyku, ach, prostě jim nejde odolat!) a vedla si mě přímo do své pasti! Nedovolovala mi myslet na žádný jiný bonbonek, protože v mých očích nic jiného než přímá 'vydrobkovaná' cestička nedávala smysl. Měla to dokonale promyšlené! 427 z 448 stran jsem jí prakticky zobala z ruky! Kdyby mi opravdu dávala Lindt, jsem už buřt! Ale vážně.. přes všechny mé teorie, které buď byly tak praštěné, že bych se dřív naučila levitovat, než aby byly pravdou, nebo byly tak jednoduché, že jsem sama nevěřila jejich primitivitě. Můj mozek se v onom hledání Vraha opravdu zavařil a asi i převařil, poněvadž jsem na to prostě nepřišla! A neskutečně mě to štve. :D Autorka je prostě vtipálek, neměla jsem proti ní šanci.

"Nezdržuj se maličkostmi, jsou to jen maličkosti."

Hop sem, Hop tam..
Temné kouty jsou psány z mnoha pohledů (Libby, Ben, Patty,..) a děj pravidelně přeskakuje z roku 1985 do 'současnosti'. Nejste tedy ochuzeni vůbec o nic, pomalu sbíráte střípky informací a skládáte skládačku (mimochodem, je to jako 1000i dílkové puzzle v černé barvě = Good Luck) stejně jako dospělá Libby, která mě neskutečně překvapila svým charakterem - malá, zrzavá, vegetarián, obyčejná, nudná. 

Jak už jsem se zmínila výš, Vražda sama o sobě nebyla to nejlepší, ale tím, jak jsem nakoukávala do událostí, které jim předcházely, sblížila se s postavami (Ben :3), jsem s nima začala soucítit natolik, že musím přiznat .. jo .. byla to krutá Vražda! Plus ten satanismus k tomu.. Heheh.

Ze samotného stylu psaní mrazí! Vyzařuje z toho inteligence, hravost a troll autorky! Ona prostě ví, že nikdo neví! Určitě se mi teď někde směje.. Já to cítím!


Máte taky ve své mysli místo, které se dá nazvat 'Temný kout'?
Zdržím-li se příliš dlouho u vzpomínek, jak se máma snaží vlastními silami znovu opravit ten zatracený kávovar nebo jak Michelle poskakuje v žeržejové noční košili s podkolenkami vytaženými až ke kolenům, přeskočí mi mysl do Temného kouta. Maniakální šmouhy křiklavě rudého zvuku ve tmě. Ta nevyhnutelná rytmická sekera, mechanicky se pohybující, aby nasekala dříví. vystřely z brokovnice v malé chodbičce. Matčino vyděšené sojčí štěbetání, jak se s napůl ustřelenou hlavou stále snaží zachránit své děti.


Tato kniha, stejně jako Ostré předměty a Zmizelá, by neměly uniknout žádnému fandovi Thrillerů, Krimi věcí a Lindt bonbonů..




•••••••••••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství..
Knihu si můžete objednat ZDE




6 komentářů:

  1. Už od začiatku mám takú husiu kožu na sebe ... fuj blé!
    Teraz neviem či je to kniha ktorá stoji zato aby som si prečítala alebo radšej nie lebo z nej budem mať traumu. Ale podľa tvojich výlevov .... nie, fakt neviem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fuj Blé? .. Ale né.. spíš HAHA! :D :D :D
      Popravdě? Nemyslím si, že toto je kniha pro tebe.. :D ale zkusit se musíš všechno!

      Vymazat
  2. Já jsem se k této autorce ještě nedostala. Snad někdy. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To si jenom myslíš, že ho štěně nezastaví. Zastaví a já o tom napíšu knížku, kterou ti následně pošlu až domů! :D A pak už to bude óká. :)
    I když jsem prostě hrozný posera a strašpytel, mám ráda výzvy. Před nedávnem(Asi předevčírem) jsem si stáhla film "V Zajetí démonů", pustila jsem si prvních pět minut a tak nějak se na to nemůžu dodívat. Heh...
    Ale knížku si přečtu, I promise! O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áááá, doufala jsem, že zrovna TY si tu recenzi přečteš!!!! :D :D :D Tu knihu mi pošli, prosím i s podpisem!! Od toho štěněte samozřejmě.

      Já horor v životě neviděla, mimo Mlčení jehňátek, ale strašpytel nejsem!! :)

      Musíš přečíst!!!

      Vymazat