pondělí 17. února 2014

RC Recenze - Stín banyánu

Název originálu: In the Shadow of the Banyan
Série: ---

Autor: VADDEY RATNER

Počet stran: 288
Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 2014

GoodReads: 4.04 / 6,581 ratings

Byla jednou jedna princezna..
Vaddey Ratnerová není obyčejná autorka se smyslem zasáhnout čtenáře na tom nejcitlivějším místě. Je to člověk, žena, která sepsala svůj životní příběh. Vypráví o tom, co potkalo ji, ale i jiné občany kambodžského hlavního města. Je vůbec možné, aby se něco takového stalo? Vždyť byla tak mladá, tak nevinná. Vaddey svůj příběh zasadila do nového obrazu okořenila jej o nové názvy, jména a pár faktů, ale základní linie zůstala děsivě reálná, hromsky skutečná a zcela jistě pravdivá. Autorka popisuje veškerá zvěrstva vytažená z lidské historie, která se děla v roce 1975 tam, kde nedosahoval stín banyánu. Proč? 



"Zůstane nás jen tolik, kolik zbývá ve stínu banyánu," mumlala už zase babička královna a já nechápala, proč mají blázniví lidé neustále potřebu všechno opakovat dvakrát. "Boje budou pokračovat. Jediné bezpečné místo je tady .. pod banyánem."

Bylo jí pět let, když v roce 1975 vtrhli Rudí Khmerové do Phnompenhu a vyhlásili novou vládu a nový způsob života. Měli spoustu ideálů, ale cesta k nim.. Však víte. Lidé byli odváděni, vražděni ve velkém, kdokoliv s něčím nesouhlasil, byl zastřelen. Zabíjení se stalo hrůznou součástí běžného dne. Ten příběh je o naději, dávané i brané. Může si někdo naději uchovat? když se každý den modlí, aby se dožil toho dalšího?

Naděje vítězí. Musí zvítězit. 
Raami je dívka pocházející z královské rodiny, ale v této situaci nikdo nemá žádná privilegia, čeká ji to, co ostatní. Ona musí být silná, musí věřit a doufat. Jediné, co jí zbývá jsou legendy a mýty. Pohádky, které jí vyprávěl otec jí dodávají sílu bojovat. nebýt jen prázdnou schránkou.

"Nemá smyl plakat." zopakovala maminka a slzy se jí koulely po tvářích v dlouhých lesklých podobných šlehům, kterými štědře zalévala mé tělo. "Nemůže tě slyšet, rozumíš? Nemůže! Je pryč!"

Ždímačka emocí z ubohých čtenářů.
Tato kniha mi dala neskutečně mnoho. V průběhu čtete s otevřenou pusou, vnímáte perfektní volbu slov, která tomu všemu dodává dramatičnost a krásu. Čeština má opravdu spousty nádherných výrazů. Prožíváte každičký řádek s malou Raami a doufáte, že vám ta slza neukápne. Je to mrazivé, skutečné, božské. Po této knize už se nikdy na žebráky nebudu dívat blbě, protože mi došlo, že každý z nás je svým způsobem žebrák. Budu vnímat každičkého človíčka a soucítit s ním. Došlo mi, že každé zrnko rýže má svou cenu a kecy maminek "co by za to daly děti v Africe" vlastně v Asii, jsou pravdivější, než jsem dřív byla schopna pochopit. S prvním listem jsem nastoupila na vlak Poznání, který jel po trase Pochopení. Tato dvě mocná slova a jejich skutečný význam jsem objevovala krůček po krůčku celou dobu. Taky vím, že svůj jazyk musím otočit sedmkrát, než promluvím. Jedině tak mám šanci si všechno pořádně rozmyslet. Tedy .. pokud mluvit budu.

"Když miluješ nějakou květinu," vykládal, jako by si přál vysvětlit svůj změněný vzhled, "a ona je najednou pryč, všechno s ní zmizí. Žil jsem, protože žila ona. Teď odešla. Bez ní jsem nic, princezno. Nic."

A zazvonil zvonec..
V roce 2009 byla Raami, vlastně Vaddey znovu uvedena do královské rodiny a hovořila královským jazykem. darem přivezla tři tuny rýže pro hladovějící a.. tuto knihu napsala, aby navždy uctila památku toho, kterého tolik milovala. Potřebovala vzdát hold jemu i všem dalším, kteří již odešli do země umlčených.

A. Já. Taky. Nemám. Slov.
Slova totiž představují vzestup i pád.



•••••••••••••••••••••
Tímto bych chtěla poděkovat za poskytnutý recenzní výtisk nakladatelství..
Je to kniha, na kterou jen tak nezapomenu!
Knihu si můžete objednat ZDE


6 komentářů:

  1. Díky tvoji recenzi jsi mě na knihu strašně navnadila, budu si ji muset přečíst :))
    A kniha má moc hezkou obálku :).

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt je to božská kniha.. Přečti si ji a pak dej vědět.. :)
    Ta obálka přesně vystihuje atmosféru celé knihy! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě si ji chci přečíst, díky za doporučení (jak skrze recenzi, tak na Goodreads :) ). Vypadá to skvěle a tenhle druh příběhů mám vážně moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si myslím.. To je fakt něco pro tebe! :D Hoho - začínám chytat knižní styly jiných lidí!

      Vymazat
  4. Na tuhle knížku jsi mě opravdu nalákala :) Na internetu o ní ještě moc recenzí není a tak jsem moc ráda, že jsem tu Tvoji objevila :) Knížka mě moc láká a je pro mě šok, že autorka je i hlavní hrdinka příběhu :)
    Díky moc za skvělou recenzi! Máš moc pěkný blog, budu sem chodit :) Líbí se mi, že čteš i "normální dospělácké" knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, co na to říct? Děsně mě těší ta pochvala, koho taky ne, že.. "Normální dospělácké" knihy mám moc ráda, protože v sobě většinou skrývají jistou dávku inteligence a to je v záplavě YA knih, které ti IQ spíš ubírají, celkem výhodné a osvobozující!

      Tahle knížka je opravdu boží! Kdybych věděla, že máš ráda takové příběhy, doporučím ti ji už dříve, protože by byla opravdu velká škoda nechat ji bez povšimnutí. Nese s sebou velký příběh, který ti toho hodně dá, pokud budeš pozorně číst..

      Vymazat