neděle 2. února 2014

RC Recenze - Obyvatel

Název originálu: The Resident
Série: ---

Autor: FRANCIS COTTAM

Počet stran: 256
Nakladatelství: Galatea
Vydáno: 2013

GoodReads: 3.18 / 45 ratings

Den D na entou!
Určitě už jste jednou měli tzv. Den D, kdy se pokazí snad úplně všechno, na co jste šáhli, ale i to, o co jste nezavadili ani vláskem. Julietin den začal jako každý jiný. Šla do práce, kterou miluje. Lékařina je skvělá a nebezpečná věc. Proč nebezpečná? Nikdy nevíte, kterému namakanému borci rupne v bedně a rozhodne se, že vás praští. Tento zákrok Julietina pacienta ji překvapil, doma však čekalo překvápko daleko větších rozměrů. Tak, že si až myslela, že po tom útoku má vidiny. Bohužel, neměla. V tom jediném okamžiku, kdy nejvíc ze všeho chtěla upadnout na postel a využívat komfortu, který jí mohl nabídnout její drahá druhá polovička, se jí rozpadlo manželství.

Po tomto rozpadu se Juliet rozhodla, že nesmí být křehotinka, za což ji obdivuji, jistě to nebylo lehké, a koupila si vlastní byt. Ale je na něm něco divného, něco sakra divného. Cítí to všichni. Je to jako .. jako by tam někdo byl, někdo jiný. 

Hlavní hrdinka se také seznamuje s Maxem, domovním, který je tak milý, až to bolí! Ale jako rozptýlení, aby Juliet nemusela myslet na toho jediného vyvoleného, je dobrý.. možná až moc.


Warning - úchyl na scéně!
Francis Cottam vytvořil situaci, ze které mrazí. Jsem si jistá, že by se to mohlo stát a doteď každé šustnutí v pokoji beru jako možné nebezpečí. Ač jde o téma 'šmírování', jemuž absolutně neholduju, byla jsem překvapena, jak snadno se to četlo. Některé scény se vymykaly normální stupnici 'chutnosti', přesto jsem si živě dokázala představit, jak se něco takového děje. Jak někdo potmě chodí v cizím pokoji, navrženému přesně k tomuto účelu. S tajným sledovacím zařízením, tajnými vchody. V této době někteří lidé neznají hranice svého chování. ON je jedním z nich, zvrhlý způsobem, který neuznávám, dělá věci, které jsou odporné. Úchylové jsou odporní.. A přece, napadlo mě dokonce, že autor někoho takového znal nebo s tímto typem člověka měl zkušenost, protože nám, jakožto čtenářům, nabídl jedinečnou možnost nahlédnout do mysli člověka, který trpí sledovací nemocí. Bleh.

Kniha není hrubá, a budu se opakovat, když řeknu, že se mi četla neuvěřitelně rychle. Oh yes. A to se tam vlastně nic nedělo (až na jednu drobnost na konci - HA, nečekala jsem to). Bude to tím tématem. Do nebes také musím vyzvednout obálku. Famfáry? - Tamtadadááá, je perfektní. Tajuplná, děsící, jednoduchá, nepřeplácaná - perfektní! A k tomu příběhu se hodí. 

Není na škodu vám říct, co jsem si ze čtení Obyvatele odnesla:
• Nikdy se nevdám.
• Nebudu lékař.
• Budu si schovávat zubní kartáček na megatajné místo.
• Nebudu kupovat byt, který se bude zdát až příliš levný.
• Pod postelí straší! 
• Mimo postel straší!
• Nebudu se otáčet zády k chlapovi, který vypadá úchvatně.
• Ujistím se, že má budoucí stěhovací firma mi odnese nábytek až do bytu.

Stojí za přečtení!



Tuto knihu vydalo nakladatelství GALATEA založené v roce 2013 s jediným cílem - zasypat nás opravdu dobrými knihami!
Tímto bych jim chtěla poděkovat za poskytnutí recenzního výtisku!

Knihu si můžete koupit ZDE v tištěné formě nebo ZDE jako e-book.

15 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. tuhle knihu bych si chtěla moc přečíst a ty jsi mě na ní navnadila snad ještě víc :) :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu potěší! :3 určitě si to přečti, celá Galatea bude mít velkou radost!

      Vymazat
  2. Ty by si mala pracovať ako tá čo píše anotácie ku knihám. (určite táto práca má aj špecifický názor, no nie som dosť vzdelaná aby som to vedela :D)
    Táto kniha rozhodne nie je pre mňa. Pretože ja viem že nás stále niekto sleduje, plus k tomu som strašný bojko a táto kniha by sa mi tak utkvela v pamäti že by som bola potom aj paranoická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, budu "profesiální anotační maker" :D :D :D
      Taky si myslím, že to není pro tebe. Samozřejmě, že nás furt někdo sleduje, ty kokos. Jsme přece Simíci z The Sims (nikdy jsem to nehrála), to nevíš? Máš se ještě co učit! :D :D

      Vymazat
  3. hm, že bych si o toho Obyvatele přece jen řekla :D jen nevím, jestli bych pak dokonce života nebyla paranoidní ...a jako body pod postelí straší, mimo postel straší a neotáčet se zády k pěknýmu chlapovi :D to mě dostalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napsané tak, že bych se ani nedivila, kdyby si z toho někdo odnesl smrtelnou hrůzu :D Záleží na tom, jakou máš povahu! :D :D Ale zkusit to můžeš!

      Pod postelí fakt straší.. i mimo postel. BUBU.

      Vymazat
  4. Jasně, že se budu otáčet zády k pěknému chlapovi, aby mi "zčeknul" můj sexy zadek. haha, nemluvím s pěknými chlapy a nemám sexy zadek. To by byl úvod. :D
    čteš ty vůbec něco jiného, než horory, thrillery nebo úchylný knížky, u kterých bych potřebovala nonstop mít zapnutou lampičku a roztomilé štěně v mé blízkosti? (štěňata totiž nikdo nezabíjí.) :D
    Anotační maker? Jo, ale ne na romantické knížky, to by bylo:,,Tuhle knížku si nesmíte koupit, neboť hrozí výskyt cukrovky, pozvracíte se štěstím, je to úplná katastrofa." :DD Už to vidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, já vím, co dělám.. Aby tě chlapík zfetnul (do vína) než tě ve stavu "héhéhé - I'm sleeping" ojede.. Pff! Odmítám se k chlapovi otáčet zády, i kdyby můj zadek byl sebehezčí! :D

      Anotační maker? Já myslím, že právě na sladké hovadiny bych se hodila. "Až mi málem ukápla slza, když se ti dva "nečekaně políbili. Jestli si připadáte sladcí jako něco kyselého, je toto kniha pro vás a nesmí chybět ve vaší poličce hned vedle cukrkandových knih jako Easy, Hrej hráčem,.."

      Jasněže čtu i jiné knihy.. Ale co se týče toho štěněte. Dobré HAHA. Jak tvá nezkušená mysl jede tímto směrem! Štěně v této době nikoho nezastaví, ale kdybys měla "PINK FLUFFY UNICORNA" .. nooo, ten by případného psychopata jistě poprděl duhou! :D

      Vymazat
  5. :D:D Vypadá to každopádně zajímavě a tak nějak jsem při čtení recenze čekala, že to v průměrném hodnocení zdrbneš víc :)) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. (teda aby bylo jasno...celý to na tvé poměry vyznívalo moc pozitivně, tak jsem čekala, až se to zvrtne...a nezvrtlo :D )

      Vymazat
    2. Hele jako! :D :D Když už čtu dobrou knihu, nebojím se říct, že byla dobrá.. Tato je zaslouženě lepším průměrem..

      *taky píšu pozitivně, vážně!*

      Vymazat
  6. Tak jo, zni to fakt skvele, ale jestli sis z toho odnesla to, ze nechces byt lekar, tak to to radsi cist nebudu, dokud nebudu mit jiste prihlasky i skolu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeeej, v klidu! Odradila mě jen ta rána do hlavy, nechtěla bych být boxovacím pytlem pacientů.. A pak ještě aj ty směny a tak. :D :D Myslím, že tebe to neodradí, přečti to - tak zní rozkaz!

      Vymazat
  7. Francis Cottam vytvořil situaci, ze které mrazí.. mňa mrazí už len z tej recenzie :D Ale fakt super ponaučenia si si z knihy odniesla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru to jako pochvalu na můj účet! HaHa - moc díky!! :P :D

      -- Všude straší, nikdy na to nezapomeň! --

      Vymazat